Pozvánka: Uvítajte Kvantové víly Jana A. Brauna

Jan A. Braun - Kvantové víly - obalka
Jan A. Braun

Tento víkend sa na brnenskom festivale Fénixcon koná viacero knižných krstov. Medzi nimi bude uvedená do života aj kniha Jana A. Brauna Kvantové víly s podtitulom Neznámi hrdinovia tvoria dejiny, ktorá práve vychádza vo vydavateľstve Hy­dra.


Anotácia

Konšpiračné teórie i podivné osudy vynálezcov a ich vynálezov sú tým, čo spája chronologicky radené poviedky. Nie všetko sa udialo tak, ako si myslíme, o tom však nik ani netuší. Práve kvôli oboznámeniu čitateľskej verejnosti s pravdou, ktorá je relatívna, boli spísané jednotlivé poviedky vykresľujúce skutočné príbehy osamotených hrdinov minulých, prítomných aj budúcich čias presne podľa skutočnosti v našom alebo v inom paralelnom vesmíre.


O autorovi

Nevšedný a nehľadaný životopis alebo Čo predchádzalo Kvantové víly

Jan A. Braun

V jednu nedeľu roku 1959 som sa vynoril z ničoty v meste piva Plzni a začal som písať svoju vlastnú líniu paralelného sveta. Dlhých devätnásť rokov sa nedialo nič, čo by stálo za zmienku. Až potom som napísal svoju prvú poviedku a niekoľko básní, ktoré vystriedali ďalšie poviedky. Záhadným hnutím osudu sa všetky tieto nesmelé literárne začiatky prepadli do nebytia, a preto ma teraz už nemôžu strašiť.

Roky strednej školy, či ako to nazývam ja, ústavu, sa minuli v meste na severozápade Čiech neďaleko Litvínova. Vtedy to bol kraj smogu, vyschnutých lesov Krušných hôr, kyslých dažďov a včasného ranného vstávania – o pol piatej – aby som sa mohol učiť vyrábať benzín, etanol, polypropylén a iné čudesné látky petrochemického priemyslu. Áno, mamutí podnik koncernu Chemopetrol ma poznačil neutešenosťou a túžbou zmiznúť čo najďalej z toho smutného kraja.

Naozaj sa to podarilo a myslím, že Bratislava sa stala dostatočne vzdialenou lokalitou. Hoci aj tu je podobný závod, aký bol na počiatkoch môjho spoznávania pracovného procesu. Matematicko-fyzikálna fakulta UK sa stala mojou alma mater a ponorený do záhad matematickej analýzy, lineárnej algebry, diferenciálnych rovníc a rodiacej sa kybernetiky som na dlhých päť rokov zabudol na svet literatúry.

Až J.R.R. Tolkien a larpy, ku ktorým ma priviedla moja dcéra, ma vrátili nazad do sveta fantasy, sci-fi a tým aj k písaniu. Prežiť na vlastnej koži moc magických nocí v hlbokých lesoch, boje s príšerami temnôt a hrdinské príbehy plné súbojov s vlastným strachom o život v človeku zanechajú stopy.

Napriek tomu, že som sa naďalej živil prácou s počítačmi, ma to ťahalo niekam ďalej. Prvá poviedka, ktorá sa stala súčasťou zbierky Kvantové víly uzrela svetlo sveta v roku 2013 a svete, čuduj sa, umiestnila sa v súťaži Martinus Cena Fantázie na ôsmom mieste. Ona určila ďalší smer môjho snaženia, ktoré už nebolo až také vážne a seriózne a obrátilo sa k paródii, ľahkej irónii a vôbec k humoru na poli fantasy a sci-fi žánra. Či sa to podarilo posúďte sami.

Romantické duše však môžem uistiť, že som nezanevrel ani na texty, ktoré v sebe nesú chvejivú atmosféru, lyriku a čo-to zo vzájomných medziľudských vzťahov. No o tom až niekedy nabudúce, keď sa nájde odvážny vydavateľ, ktorý by bol ochotný ísť s kožou na trh a čosi z tohto sprostredkovať nemnohým čitateľom.

V súčasnosti sa môj život definitívne spojil s knihami a už niekoľko týždňov pracujem v knižnici na VŠMU, kde krížim literatúru s informatikou. Myslím si, že je to vcelku dobrá a podnetná kombinácia.

Knihu Kvantové víly si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Kvantové víly alebo Neznámi hrdinovia tvoria dejiny
Autor: Jan A. Braun
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2016
Počet strán: 168
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788089840267


Foto: Archív vydavateľstva Hydra.


2. decembra 2016
Fandom SK - PR