Pozvánka: Literárna línia SlavConu aj tento rok ponúka zaujímavé chuťovky

SlavCon 2019 logo
SlavCon 2019 megabeseda 16 autorov
SlavCon Františka Vrbenská
Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková na Slavcone
Kvíz SlavConu na začiatku FantáziaFESTu

Literárna línia je na SlavCone už tradične dominantnou súčasťou festivalu. Tento rok je jej ponuka naozaj pestrá. Okrem dobrôt, na ktoré sme v nej zvyknutí, prináša aj novinky.

Tou najväčšou je doposiaľ nevídaná možnosť – ponúknuť časť svojho rukopisu na prečítanie a posúdenie profesionálnemu editorovi. Tejto výzvy sa chopil editor fantastiky z vydavateľského domu Albatros Erik Fazekaš. Nádejní autori mali za úlohu napísať vstupný mail, aký by poslali do vydavateľstva, anotáciu a pripojiť prvých 30 normostrán svojho rukopisu. Tých, ktorí Erika najviac zaujmú, si pozve na osobné stretnutie, aby ich prácu zhodnotil z očí do očí.

Touto výzvou sa o 15:00 hod. začína piatkový program. Okrem toho literárna línia štartuje v tom istom čase (pre všetkých ostatných, ktorí práve nebudú sedieť u Erika) besedou o knihe Neala Shustermana Kosec. Porozprávať o ňom príde editorka Dana Brezňanová a prekladateľka Katarína Figová. Spoločne navnadia čitateľov aj na pokračovanie knihy, ktoré má vyjsť v máji tohto roku. Okrem Shustermana však Dana predstaví aj ďalšie novinky, ktoré fanúšikom fantastiky vydavateľstvo Slovart za ostatný rok ponúklo.

Séria besied bude pokračovať o 16:00 hod. besedou o knihe Atlantis s autorkou Zuzanou Guričanovou. Dozvieme sa viac o knihe, postavách, deji, ale aj o autorke a jej hodnotách a názoroch, ktoré v príbehu prostredníctvom hrdinov prezentuje. Román vyšiel vo vydavateľstve Trio Publishing.

Po hodinovej prestávke bude o 18.00 hodine nasledovať beseda s mladou blogerkou, editorkou a teraz najmä autorkou Majkou Danihelovou. Reč bude o jej debute V znamení ametystu, ktorý po mnohých rokoch vyšiel konečne v knižnej podobe a zbiera prvé ohlasy. Spolu s Majkou nazrieme nielen do Ametystového lesa, ale aj do zákutí práce editorky, a zistíme, či editor ako autor potrebuje tiež editora.

O 19:00 upustíme od textovej časti kníh a prejdeme k obálkam. O ilustrovaní (nielen) kníh Juraja Červenáka príde porozprávať Michal Ivan.

Prehľad o dianí na poli slovenskej fantastiky si môžete hravo urobiť na prednáške o 20:00 hod., ktorú povedú Katarína Soyka a Lenona Štibleríková z vydavateľstva Hy­dra.

O 21:00 sa k slovu opäť dostane Erik Fazekaš, tento raz už aj pre verejnosť. No s obmedzeniami. Vekovými aj technologickými. Pokročilá hodina totiž ponúka odhalenia rôzneho druhu – dostanete odpovede na 50 otázok o vydávaní kníh, ktoré ste sa vždy báli opýtať. A keďže prednáška má 50 minút, budú sa sypať jedna za druhou a Erik si aj z tohto dôvodu servítku brať nebude.


Sobotňajší nabitý program sa začne besedou s autormi vydavateľstva ArtFloyd – Oliverom Huntom a jeho knižnou prvotinou Libertas. Dozvieme sa, aký je jeho Vzorec času a ako v románe funguje. Okrem Olivera sa predstaví aj nová autorka Anna Medviďová a prezradí nám, na čo sa môžeme tešiť v jej čoskoro vychádzajúcej knihe Draci, ktorej dej sa odohráva v slovenskom prostredí – na píle.

Ak sa chcete radšej zamerať na svoju vlastnú tvorbu, sobotu zrejme začnete na Fantastickom literárnom workshope, ktorý opäť vedú Lenona a Soyka z vydavateľstva Hydra v spolupráci so scifi.sk. Preto si v rámci workshopu môžete vyskúšať aj rýchle písanie – Poviedka na počkanie vám dáva len hodinový priestor na napísanie malého uceleného diela. Workshop potrvá do 13:00 hod.

O 13:00 dostane priestor Martin Hatala. Neznalým ozrejmí svoje knižné dielo Whiskey, krv a striebro a znalým, ktorí už poznajú charakter a prvé príbehy svojského detektíva Orcharda, prezradí, na čo sa môžu tešiť v dvojke.

Po ňom sa slova ujme vydavateľstvo Tatran. Spolu s prekladateľkami Luciou Halovou a Lindou Magáthovou nám priblížia nielen novinky z vydavateľstva, ale aj prácu na nich. Lucia a Linda prekladali Deti krvi a kostí či známu knižnú sériu Hry o tróny, ktorej pokračovanie Oheň a krv vychádza už v najbližších mesiacoch. Prítomní tiež budú mať možnosť knižky od Tatranu na besede vyhrať.

O 14:30 sa začína najväčšia spoločná beseda autorov slovenskej a českej fantastiky v histórii SlavConu. Pozvanie prijalo 16 autorov, z ktorých každý si vyžrebuje jednu otázku. Po besede bude nasledovať veľká spoločná autogramiáda autorov, kde si fanúšikovia môžu dať podpísať knižky, ale aj si spraviť selfie alebo položiť osobnejšie otázky, ktoré na besede neodzneli. Autogramiáda potrvá do 16:00 hodiny.

Vtedy už bude pripravená Jana Plauchová krstiť svoju novú knižku Druhá planéta, ktorá vychádza vo vydavateľstve Artis Omnis. Krstnou mamou románu bude „naša žena v NASA“ Michaela Musilová.

Vo vydavateľstve Artis Omnis vyšla aj kniha V tieni Zeme od Rolanda Oravského. Ak ste s ním ešte nemali tú česť, môžete zavítať na jeho prednášku o 17:00. Dozviete sa napríklad aj to, že Roland loví šarlatánov a lieči ľudí v Nemecku (keďže je naozaj lekár).

Fantastika jako mainstream je názov prednášky, ktorú si na 18:.00 hodinu pripravila známa česká autorka fantasy Petra Neomillnerová. Kým kedysi bola fantasy len okrajový žáner, dnes sa dostáva do hlavného prúdu a Petra sa bude zamýšľať nad tým, čo to pre nás znamená.

O 19:00 prituhne. Teda aspoň podľa názvu jednej z kníh, ktoré sa na Dvojkrste budú uvádzať do života. K čitateľom sa dostane Zima mŕtvych od Henricha H. Hujbertaa krstiť sa budú aj Potvorobijci 2 od Mariána Kubicska. Obe knihy vychádzajú vo vydavateľstve Hy­dra.

K slovu sa dostane aj Lenka Macsaliová. O 20:00 hodine si vo svojej prednáške Čítanie na Youtube a iné hriechy posvieti na týchto umelcov sociálnych sietí.

Večerná 21. hodina nám dopraje krátke divadlo v podaní českých umelcov – manželov Hlouškovcov a Františky Vrbenskej. Príbeh Fantastická zvířecí rada je veselé bábkové predstavenie na motívy stredovekej hry Smila Flašky z Pardubíc. Štyri zvery (Lev, Sova, Drak a Labuť) v ňom radia autorke, ako sa stať úspešnou.

Sobotňajší program ukončí prednáška Petry Neomillnerovej, v ktorej sa dozviete všetko, čo ste kedy chceli vedieť o Akadémii scifi, fantasy a hororu.


Nedeľné predpoludnie otvorí o 10:00 prednáška Projekt Parstelvan. Autorka Silvia Zeumerová predstaví nielen knihu, ale aj všetky ďalšie aktivity, ktoré sa okolo románu dejú.

O 12:00 hod. ponúkne ***Denisa Kancírová** zamyslenie nad knihou Isaaca Asimova Ja, robot a nad aktuálnosťou troch zákonov robotiky, ktoré sú v knihe prezentované.

V nedeľu popoludní program literárnej línie uzavrie krst knihy Chuť žiť od Valentíny Sedilekovej, na ktorom nebude chýbať odborné zázemie či hudobný sprievod. Kniha vychádza vo vydavateľstve E­list.


Literárna línia teda tento rok ponúka množstvo zaujímavých prednášok a besied s autormi a prekladateľmi, krsty, literárny tvorivý workshop, literárnu súťaž a novinku – editorskú výzvu.

Pripomeňme si:

Krsty kníh – Jana Plauchová: Druhá planéta (Artis omnis), Henrich H. Hujbert: Zima mŕtvych (Hydra), Marián Kubicsko: Potvorobijci 2 (Hydra) a Valentína Sedileková: Chuť žiť (Elist).

Besedy s autormi a prekladateľmi: Zuzka Guričanová: Atlantis (Trio Publishing), Majka Danihelová: V znamení ametystu (CooBoo), Oliver Hunt: Libertas a Anna Medviďová: Draci (ArtFloyd), Martin Hatala: Whiskey, krv a striebro (Artis Omnis), Roland Oravský: V tieni zeme (Artis omnis), Silvia Zeumerová: Parstelvan (Lindeni).

Ponuky vydavateľstiev: Slovart (Kosec a iné chuťovky), Tatran (Fantasy novinky na trhu), celkový prehľad o novinkách na trhu v oblasti fantastiky ponúkajú dámy z vydavateľstva Hy­dra.

Literárna súťaž sa dočká vyhodnotenia v sobotu večer na Galaprograme.

Editorská výzva pozve konkrétnych(možno budúcich) autorov na 15 minútový rozhovor s editorom Erikom Fazekašom na začiatku festivalu.


Zdroj: SlavCon


25. apríla 2019
Fandom SK - PR