Polaris 2001

Rôzni autori

Polaris 2001 - obálka

Vydavateľstvo Polaris má za sebou desaťročie existencie a stovku vydaných kníh. Toto dvojnásobné jubileum sa rozhodlo osláviť zbierkou poviedok od svojich kmeňových autorov a to tých, ktorí sa najviac podieľali na vytváraní jeho mimoriadne sympatického imidžu.

Prvý vrchol zbierky nájdeme hneď na začiatku. Poviedka Rytířství od Neila Gaimana (Nikdykde) je plná láskavej irónie, bez toho aby sa čo len priblížila k sentimentu. Jeho úsporný štýl posiaty drobnými perličkami, ktoré vychytávate i pri druhom a treťom čítaní, sa tu prejavil naplno. K tejto poviedke sa určite budem vracať.

Svízelná cesty domů od Davida Webera predstavuje komandera-poručíka Honor Harringtonovú pri napínavej záchrannej akcii v lyžiarskom stredisku zasypanom lavínou. Dočkáme sa ukážkovo odporného záporáka a tiež treskúceho happyendu, pri ktorom nezostane oko suché a vojenská škola dostane novú nádejnú kandidátku. Ak ma teraz preklínate, že som prezradil pointu, vedzte, že iný koniec je pri poviedkach tohto druhu nemysliteľný, pretože by vlastne popieral všetko o čo sa autor po celý čas snaží. Tým nechcem povedať, že by to bolo z remeselnej stránky zle napísané, práve naopak. Rozvíjanie príbehu, emocionálne zainteresovanie čitateľa na osudoch hrdinov a gradovanie deja je zvládnuté ukážkovo.

Christopher Stasheff, poznáte ho ako autora série o nedobrovoľnom čarodejníkovi Rodovi Gallowglassovi, prispel poviedkou Alchymista a čarodejnice. Opať irónia, tentoraz podstatne menej láskavá, ale tým zábavnejšia.

Zvuky řeči od Octavie Butlerovej (trilógia Xenogenesis) je naopak úplne bez humoru. Rozpráva o svete, kde ľudstvo vinou akejsi epidémie stratilo tie najdôležitejšie schopnosti, ktoré robia ľudstvo ľudstvom. Nebudem prezrádzať aké, pretože to objavovanie je podstatnou a veľmi zaujímavou zložkou poviedky. Poviem len, že je veľmi pôsobivá a je to druhý vrchol zbierky.

Ray Aldridge svojou poviedkou Tělař a najosamělejší muž potvrdzuje, že je podstatne lepším poviedkárom ako románopiscom. Táto poviedka zo sveta pokrytého oceánom, po ktorom sa plaví opustené mesto s jediným obyvateľom (možno ten istý svet ako v poviedke Brána tváří) by bez problémov zapadla do skvelej zbierky Dilvermoon a dáva zabudnúť na nie najvydarenejšiu trilógiu Emancipátor.

Poviedku Potomstvo od Georga Aleca Effingera (Když prítažlivost selže) asi najlepšie pochopia tí, ktorí už sami pár vecí napísali. Polieva ma studený pot, keď si predstavím, že by som sa dostal do situácie ako hrdina poviedky. A vykupovať si život týmto spôsobom je len pokračovaním agónie. Týmto chcem naznačiť, že je to opäť veľmi pôsobivo napísaná poviedka.

Závod k pólu od Roberta L. Forwarda (Saturnský Ruchch) je hard sci-fi. A to až natoľko hard, že okrem techniky tam o nič iné neide. Ako ilustrácia ku knihe o nových technológiách, z ktorej bola vybratá (ako sa píše v doslove) však svoju funkciu plní dobre.

Ak ste čítali niektorý z románov o Jestřábovi a Rybářke, poviedka Probuďte se, probuďte, severní větry od Simona R. Greena vás vôbec neprekvapí. Ničím nevybočuje z dávno vyjazdených koľají žánru.

Robert Holdstock (Les mytág, Keltika) prispel poviedkou Malá událost. Dozvieme sa, ako veľmi sa v budúcnosti môže zmeniť definícia toho, čo považujeme za umelecké a etické. Naozaj drsné, ak sa nad tým zamyslíte, ale veľmi dobre napísané.

Piknikáři od Briana Lumleyho (Nekroskop) privádzajú na hororovú scénu (aspoň pre mňa) nový druh príšer, špeciálne vybavenú kombináciu upírov a ghúlov.

Princezna u ledu od Johna Morresyho je opäť v zabehaných intenciách príbehov o Kedrigernovi. Tá zámerná jednoduchosť stále funguje, je to milé a zábavné, ale oproti ostatným kedrigernovinám sa mi zdá, že autor nemal poruke dosť nápadov.

Za tretí vrchol zvierky považujem poslednú vec – Podfuk s Hemingwayom od Joea Haldemana (možno ju už poznáte z Dozoisovej antológie To nejlepší ze Science Fiction – první reprezentativní ročenka). Dozviete sa, čo sa stane, ak sa pokúsite napísať „novoobjavenú stratenú“ poviedku od papá Hemingwaya a kto všetko môže mať záujem o to, aby neuzrela svetlo sveta. Autor dokáže čarovať so štýlom textu a napísať úžasne iskrivé dialógy. Keď si spomeniem na Věčný mír, opäť mám pocit, že autor je lepší v kratších veciach. Držte si bulvy! :)

Zbierka je dôstojnou oslavou výročia vydavateľstva Polaris a oplatí sa ju prečítať. A kvôli majstrovským kúskom od Gaimana, Butlerovej a Haldemana možno aj vlastniť.

Zoznam poviedok:

Neil Gaiman – Rytířství David Weber – Svízelná cesta domů Christopher Stasheff – Alchymista a čarodějnice Octavia E. Butlerová – Zvuky řeči Ray Aldridge – Tělař a nejosamělejší muž George Alec Effinger – Potomstvo Robert L. Forward – Závod k pólu Simon R. Green – Probuďte se, probuďte, severní větry Robert Holdstock – Malá událost Brian Lumley – Piknikáři John Morressy – Princezna u ledu Joe Haldeman – Podfuk s Hemingwayem

Polaris 2001 (Preložili: P. Caha, J. Engliš, J. Hořejší, M. Hrnčíř, P. Kotrle, L. Vojtková, 352 strán)


28. septembra 2001
Jozef Girovský