Podporte knihu - Jana Plauchová: Druhá planéta

Strhujúci príbeh z prostredia kozmického výskumu

Druhá planéta - obálka
Jana Plauchová - astronautka
Jana Plauchová s teleskopom

Poznáte ten pocit – dívate sa na hviezdy a snívate… Vidíte tú najžiarivejšiu? Voláme ju Večernica či Zornička a už oddávna ľudí fascinuje. Nie každý však vie, že jej skutočné meno je Venuša. A práve o nej je táto kniha. Strhujúci sci-fi príbeh odkrýva najväčšie prekvapenia a stavia ich do kontrastu s hľadaním odpovedí na základné otázky ľudstva.

Pridajte sa aj vy a podporte knihu Druhá planéta

Venuša – druhá planéta Slnečnej sústavy − vo vedecko-fantastickej literatúre, ale aj v reálnom výskume jednoznačne stojí v tieni planéty Mars. Hoci je Venuša pre život absolútne nevhodná, je nepochybne veľmi fascinujúca a sú si so Zemou v mnohom podobné. Navyše, ako Večernica či Zornička je najjasnejším bodovým zdrojom svetla na pozemskej oblohe, ktorý už oddávna púta pohľady ľudí. Je preto neuveriteľné, ako si Venušu spoločnosť po odbornej stránke i stránke literárnej takmer nevšíma.

Autorka Jana Plauchová by vám o Venuši, ale aj o všetkých jej súpútnikoch na oblohe, vedela rozprávať dlhé hodiny. Pracuje totiž vo hvezdárni, vesmír a kozmonautika sú jej život.

Okrem toho, že Jana dokáže o vesmíre nesmierne pútavo prednášať, píše aj skvelé vedecko-fantastické knihy, ktoré si získali priazeň mnohých fanúšikov sci-fi, ale chvália ich aj odborníci. Druhá planéta je Janiným v poradí štvrtým knižným titulom. Fakt, že je Venuša takpovediac „od macochy“, považuje prvá dáma slovenskej sci-fi scény za obrovskú škodu. Preto vzala tento námet do vlastných rúk.

A vy môžete pri tom! Pomôžte nám vydať túto knihu − bez vašej podpory by vzniknúť nemohla. Zároveň tak podporíte vydávanie slovenskej tvorby v malom rodinnom vydavateľstve. Za odmenu budete mať tento sci-fi román medzi prvými aj s podpisom autorky. Dokonca môžete využiť aj unikátnu príležitosť a prečítať si alternatívny záver knihy Druhá planéta, ktorý autorka napísala iba pre podporovateľov projektu! Pre najväčších fanúšikov a podporovateľov sme pripravili kolekciu najlepších slovenských vedecko-fantastických kníh súčasnosti! A ako môžete podporiť túto knihu? Podrobnosti sa dozviete, ak kliknite na stránku projektu Druhá planéta.

Kniha Druhá planéta približuje reálne prostredie kozmického výskumu. Hoci Venuša podáva dôkazy, že ide o najtajomnejšie a najfascinujúcejšie teleso, hŕstka nadšených vedcov sa tiesni na polorozpadnutej vesmírnej stanici a stále zápasí s nedostatkom peňazí a záujmu. Až kým sa mladému astronautovi nepodarí dokázať, že Venuša si zaslúži viac pozornosti ako celý zvyšok slnečnej sústavy dohromady… S výnimkou jedinej planéty: Zeme.


Ukážka z knihy Druhá planéta

Vtedy zazvonil telefón.

„Susan!“ zvolal Mason a ani nezdvihol hlavu. Kolegyňa sa neozývala, na rozdiel od drnčavého zvuku, ktorý neprestával. Mason v duchu zanadával. Konečne sa mu podarilo chlapca zaujať a práve teraz niekto otravuje. Ak to bude zase nejaký reportér…

Neochotne vstal a vybral sa k aparátu na druhom konci miestnosti.

„Výskumné stredisko Venus Orbiter, čo pre vás môžem urobiť?“ zahuhňal do slúchadla. „Áno, počkajte.“ S bezdrôtovým prístrojom v ruke prešiel ku skrini, ktorú skoro celú vypĺňali kartotéky, a opäť si slúchadlo priložil k uchu. „Ako, ešte raz, ten rok?“

Tommy zatiaľ v tichosti hľadel na obrazovku.

„Pán Mason?“ ozval sa po chvíli spoza počítača. Obzrel sa a uvidel, že muž ešte stále telefonuje. Vôbec si chlapca nevšímal.

„Pán Mason?“ zavolal naňho znova. Znelo to naliehavejšie.

Mason zakryl rukou slúchadlo a otrávene sa otočil k chlapcovi. „Áno, Tommy?“

„Pán Mason, sú na Venuši ľudia?“

„Samozrejme, že nie,“ odvetil a vrátil sa k telefonátu.

Tommy však neskončil.

„Tak kto potom postavil toto?“

Mason sa obrátil k monitoru. Telefón mu vypadol z ruky.



Autorka Jana Plauchová (1987) pôsobí ako odborná pracovníčka Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella. Pre laikov i odbornú verejnosť prednáša o tragédii raketoplánu Columbia, témou jej prednášok je aj otázka existencie mimozemského života. Prednáša aj predmet Raketová technika a kozmonautika študentom astronómie. V knižnej tvorbe sa orientuje na žáner vedeckej fantastiky, v ktorej využíva svoje rozsiahle odborné poznatky. Na Slovensku ju môžeme označiť za najvýraznejšiu súčasnú autorku tohto žánru. V roku 2012 jej vyšiel prvý román Nula kelvinov, o rok neskôr to bol román Večnosť omylov. Získala zaň medzinárodné ocenenie Encouragement Award od ESFS (European Science Fiction Society). V roku 2016 jej vyšiel sci-fi triler Úvod do teórie chaosu.

Vydavateľstvo Artis Omnis, ktoré knihu vydáva, je známe svojím zameraním na pôvodnú slovenskú tvorbu, podporu menšinových žánrov a mladých autorov. Sme malé rodinné vydavateľstvo, od roku 2005 vydávame slovenskú tvorbu v rôznych žánroch. Medzi našimi autormi nájdete aj zvučné mená, no veľký priestor venujeme aj mladým začínajúcim autorom. Máme potom nesmiernu radosť, keď sa im na slovenskom knižnom trhu podarí preraziť. Podstatnú časť našej produkcie tvoria diela v žánroch fantastiky. Napriek tomu, že sci-fi romány sú v rôznych podobách čitateľsky vyhľadávané, treba zároveň povedať, že čitatelia ešte stále málo dôverujú slovenským autorom tohto žánru. A je to škoda! Podporou knihy Jany Plauchovej Druhá planéta dáte slovenskej fantastike šancu a pomôžete jej, aby sa presadila v konkurencii zahraničných autorov. A azda sa presvedčíte, že aj domáca tvorba môže byť svetová.


5. marca 2019
Fandom SK - PR