Pegascon '99

Prológ: Piata zastávka trolejbusu číslo štyri, zbežná kontrola názvu zastávky, pretože ohlasovanie zastávok, túto prešovskú vymoženosť, fatálne kazil chrchlajúci reproduktor. Potom zorientovanie mapky podľa pozemských orientačných bodov (slnko je dokonale zakryté mrakmi, takže ukazovateľ severu na mape je nanič). Mierny povzdych, že jej autor mohol trochu viac dbať aj na proporcie. A čo nevidím – hlavný organizátor Ďuro Kundrík v čele na všetko odhodlanej brigády lepičov šípok…

Čas Té mínus tridsať minút: zapojiť video, skontrolovať obsah kaziet, zavesiť obrazy Jura Molčáka, poukladať stoličky v hlavnej sále, pripraviť miesto pre kartičkárov a pre workshop… organizátori finišujú, Ďurin nervózne pobieha a rekapituluje, čo a hlavne kto mu ešte chýba k štartu.

Čas Té plus čosi: Prišli aj návštevníci. Spočiatku sa tvária zmätene, je vidieť, že niektorí z nich na cone ešte neboli. Potom, keď už tvoria neprehliadnuteľný hlúčik a infiltrujú sa medzi nich skúsení veteráni SF akcií, je jasné, že treba začať. Ďurin ich víta v hlavnej sále a predstavuje najjagavejších hostí conu – Jozefa Žarnaya a Alexandru Pavelkovú. Dorazí redakcia Logrusu a prinesie aj Logrus Špeciál – číslo vydané pri príležitosti Pegasconu. Potvrdzuje chýr špičky medzi slovenskými fanzinmi (a vôbec to nepíšem len preto, že tam mám poviedku).

V hlavnej sále rozpráva Žarnay, na videu beží Akira a ja s Rasťom Weberom na workshope deptáme (dvoch prítomných) nádejných autorov svojimi názormi na to, ako má vyzerať dobrá poviedka.

Zatiaľ mi ušla prednáška Saši Pavelkovej o popravách vo fantastickom filme, čo je mi ľúto, aj keď podľa očitých svedkov sa praktické ukážky nakoniec predsa len nekonali.

Šimon (z košickej predajne Antiquart) zákerne rozbalí svoj stánok s knihami, čím ma prinúti neplánovane investovať do nového Gibsona & Sterlinga. Zatiaľ čo skrúšene uvažujem, koľko večerí si odopriem, mladá hráčka Medžiku suverénne mávne stokorunáčkami a kupuje si buster pack. Týmto definitívne zaplaší moje výčitky svedomia.

Ideme na obed. Od vchodu do reštaurácie nás však odháňa nápis Objednávka a ani prítomní rodení Prešovčania nevedia o inej reštaurácii vzdialenej menej ako tri kilometre. Tak, Ďurin, toto si nezvládol…

Na videu beží Vesmírna Odyssea ale hlavne Coňan a dcéra pána leta, amatérsky film natáčaný na ktoromsi Tatracone. Pre veľký úspech sa premieta nielen raz.

V hlavnej sále rozprávajú Ďurin, Žolo Varga a Ďuro Korpa o tom, ako sa zakladá scifistický alebo hráčsky klub a ako sa organizuje Dobrofant. Potom predvedú ukážku zo svojho programu historickí šermiari z klubu Sarus (ostro sledovaní kritickým odborným pohľadom Sašiným).

Ešte Žolovo rozprávanie o RPG Heroica, na videu pilotný film k novej sérii Babylonu 5 s komentárom Šaňa Schneidera, a je koniec.

Pred samotným conom organizátori vyhlasovali: Chceme urobiť malý con pre ľudí z okolia. Pre fanov, ktorí majú radi SF knižky, filmy alebo hry, ale nevedia, že SF, to sú aj ľudia okolo. Chceme im ukázať, čo je to con, že existujú sci-fi kluby a fandom. Myslím, že sa to podarilo. Aj my, ktorí už máme pár akcií za sebou, sme sa stretli v príjemnej atmosfére.


15. decembra 1999
Jozef Girovský