Recenzia - Oskar Fuchs: Leichenberg

Leichenberg - obálka

Vojna skončila, živí sa vracajú domov, ak nejaký ešte majú. Niektorí bojovali, iných zradili, ponížili a jediné, po čom teraz túžia, je pokojne žiť. Gabriel Leichenberg patrí k tým, ktorí si tiež prežili svoje. Lenže Gabriel je flexibilný a mierne psychopatický. Netúži po pokojnom živote a budovaní domova, ale po pomste. Najlepšie horúcej, krutej a pekne boľavej. Novinka Oskara Fuchsa vás poteší množstvom zlámaných kostí, prestrelených končatín aj mestami zrovnanými so zemou, ako to u tohto autora máme radi. No tentokrát vás prinúti aj k zamysleniu.


Pytliak nemá morálnu dilemu

Kto je Gabriel Leichenberg? Cez vojnu sa stal členom XIII. pešej trestnej jednotky. Tú tvorili samé exkluzívne individuality z radov násilníkov či deviantov. Z útvaru prežil jediný vojak, Gabriel. Vracia sa do rodného mesta vybaviť si účty s tými, ktorí zradili a za tridsať strieborných nechali vyvraždiť stovky ľudí. Lebo pomsta je sladká a zradcov musí stihnúť zaslúžený trest.

Nedá sa povedať, že by Leichenberg oplýval nejakými cnosťami. Je to pašerák, pytliak a vojnový zločinec. To posledné sa vraj neráta, keďže iba poslúchal rozkazy. A práve preto ho povolali pomstiť ostatných. Veď medzi srnkou a človekom žiaden rozdiel nenájdete. Vystreľte, padnú na zem rovnako. Gravitácia je sviňa.

No evidentne ho prenasleduje smola. Už počas intímneho rozhovoru s Kočkou, ktorý nechce žrať Whiskas, to pre Gabriela nevyzerá ružovo. Potečie krv, no Kočka má sedem životov a zostala mu štipka zdravého rozumu. Snáď prežije. No jedno plus toto stretnutie má. Leichenberg sa zoznámi so svojou femme fatale.

Iste viete, že žena v živote muža hrá vždy nesmierne dôležitú, priam strategickú rolu. Preto je stretnutie s MUDr. Karin Langhamerovou z Vojensko politickej sekcie (VPS) osudové. Už pri prvom pohľade preskočí iskra, čo znamená, že Gabriela čakajú horúce chvíľky.

Leichenbergova problémová cesta pokračuje cez hory a lesy, plné banditov. Keď ich privedie na cestu miernosti a lásky( samozrejme s použitím zbraní) zostane na krátku chvíľku v horárni u krásnej milfky s pehou. Pretože aj silný muž potrebuje nežnú ženskú náruč…


Raz vám ujdem!

Karin, alias frau Mengele, sa do života nášho geroja vráti rýchlo a nebude sama. Keďže Gabriel je tvrdý oriešok, vezme si na pomoc kolegyňu z VPS Tess Adlerovú. Od začiatku to medzi nimi iskrí a praská, občas to odnesie nejaká kostička, noštek či nožička. Skrátka, dámy oplývajú pozornosťou, láskavosťou, znalosťami bondáže a sú zbehlé v umení mučenia. Umožnia Leichenbergovi zistiť, kde sa nachádzajú najbolestivejšie miesta ľudského tela. Názorne mu ukážu, ako spôsobiť utrpenie bez toho, aby ste niekoho zabili. Niet nad to, ak chlap dokonale spozná svoje možnosti.

Dámy z VPS presvedčivo vysvetľujú klady spolupráce. Nosia korzety, lodičky na desaťcentimetrových podpätkoch a dokážu fakt neskutočné veci. Keď chcú, každého očaria. Pre Gaba sú len sexi vlastníčky. Učia ho pravidlá slušného správania, nosiť obojok či ktorým smerom olizovať značkové topánky.

Napriek tvrdému výcviku a snahe zlomiť a vycvičiť si ho, jediné, po čom Leichenberg túži, je útek. Všetko zlé je na niečo dobré. Konečne zistil, prečo sa mu stávajú divné veci. Odkiaľ má schopnosti, ktorými si uľahčuje život, pytliačenie, pašovanie aj vojnu. Tento talent mu bol osudným a on sa stal divokým vzdorovitým zvieraťom určeným na skrotenie. Teraz sedí v izbe bez dverí a tvári sa, že najväčším potešením jeho biedneho života je poslúchanie rozkazov tých dvoch esesáčiek. Lenže Gabriel vie, čo chce. Pomstu. Kým sa k nej prepracuje, bude potrebovať veľa času, zbraní a ešte viac hereckého umenia. Nielen ženy sa vedia pretvarovať.

Cesta za slobodou je neľahká. Hrdina sa naučí využívať mágiu, spozná ryšavého lišiaka s čiernou náprsenkou a stretne známe aj nové postavičky. Ak sa mu podarí nadrilovať etiketu, možno sa zoznámi aj so samotnou cisárovnou. A čo by aká vysokourodzená mohla od Gaba chcieť? No, to zistíte.

Samozrejme, Leichenbergovská tradícia velí, že ak je najhoršie, dorazí mu helfnúť celá podarená rodinka. Že už nežijú? Komu by to vadilo…


Čo čakať či nečakať?

Leichenberg medzi romány Oskara Fuchsa úplne nezapadá. Nie je to klasický splatter ani akčná fantastika. Fuchs prešiel kus cesty, s každou ďalšou knihou sa snaží posunúť ďalej, a to je dobre. Často voláme po čerstvom vetre vo fantastike a práve fúzie rôznych žánrov by mohli byť odpoveďou. Mix štýlov, postáv, prekračovanie hraníc, to všetko má opodstatnenie. Veď prečo by mal autor písať podľa striktne vymedzených pravidiel? Fantázia hranice nepozná a nedá sa obmedzovať. Škatuľkovanie a spútavanie autorov nikdy nič neprinieslo.

Leichenberga by na Nobelovku nenominovali. To však neznamená, že nemá svoju hĺbku, šírku a neprivedie čitateľa k zamysleniu. Napriek maskovaniu množstvom špakov, krvi, zlomených končatín či ejakulátu, aj v tomto poslednom románe ide hlavne o vnútornú silu človeka. Ak poznáte Fuchsove knihy, viete, že v nich neexistuje žiadny konkrétny zloduch vinný za pripravenosť slovenských cestárov na zimu či nedostatok droždia.

Hrdinu sa pokúša premôcť systém oháňajúci sa vyšším dobrom. No do akej miery má systém právo siahať na slobody jedinca? Čo je to vlastne vyššie dobro? Je prípustné preň zlomiť ľudskú psychiku? Gabriel, Frost aj Lindtner sa museli podriadiť a slúžiť, no našli silu vzbúriť sa. Prinútili ich poskytnúť magické schopnosti v prospech spoločnosti. No za akú cenu? Skutočne sa systému podvolili a nechávajú sa ním ovládať? Karin a Tess vedia dosiahnuť poslušnosť zverených objektov. Ale vnútorná odolnosť ľudí sa niekedy ťažko odhaduje. Zvlášť, ak sú títo jedinci mierne úchylní. Avšak kto z nás nie je?

Dystopická súčasnosť sa strieda so spomienkami na minulosť. Vďaka nim spoznáme Leichenberga oveľa lepšie. Nie je to ukážkový kladný hrdina, no navzdory tomu si ho obľúbite. Pretože niekde vo vnútri je to správny chlap a rebel, ktorý sa odmieta podriadiť. Nečakajte obyčajnú akčnú jednohubku. Leichenberga sa skrátka oplatí prečítať. Hoci aj kvôli jednej pehe a depilovaniu, ktoré je možno horšie, než zostať celý deň zviazaný do kozlíka.

Knihu Leichenberg si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Leichenberg si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Leichenberg
Záner: postapo
Autor: Oskar Fuchs
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2020
Počet strán: 344
ISBN: 978–80–7557(print)

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


5. mája 2020
Ena