Ondrej Herec odletel k hviezdam

Najlepší teoretik - Ondrej Herec
Ondrej Herec a Vlado Srpoň pri hrobe Gustáva Reussa
Vlado Srpoň, Eva Kováčová, Juraj Toman, Ondrej Herec...
Ondrej Herec a Juraj Toman

Vo štvrtok 22. októbra vo veku 76 rokov náhle skonal Ondrej Herec, sociológ, scifista, zakladateľ teórie fantastiky na Slovensku.

Fanúšikovia fantastických žánrov si Ondreja Herca pamätajú predovšetkým ako jedného zo zakladajúcich členov Slovenského syndikátu autorov fantastiky a spoluorganizátora literárnej súťaže Cena Gustáva Reussa. Súčasťou súťaže boli nielen literárne semináre, kde sa mohli autori stretnúť s porotcami a organizátormi súťaže, ale aj každoročný zborník najlepších poviedok zo súťaže s názvom Krutohlav, čo veľkou mierou prispelo k obrode slovenskej fantastiky v deväťdesiatych rokoch minulého storočia.

Okrem organizačných aktivít sa Ondrej Herec venoval najmä literárnej teórii fantastických žánrov. Jeho kritiky, recenzie či odborné články vyšli v zborníkoch Krutohlav, ale aj v časopisoch, rôznych antológiách a iných súborných prácach. O svojich poznatkoch, napriek zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu, prednášal na conoch a festivaloch a jeho prednášky boli mimoriadne obľúbené. Bol iniciátorom, editorom a autorom prvého slovenského SF magazínu (SF 01, 1988 a SF 02, 1989). Knižne jeho odborná reflexia vyšla napríklad v eseji Fantastika a realizmus (2000), Cyberpunk – vstupenka do tretieho tisícročia (2001), v spolupráci s literárnym teoretikom Milošom Ferkom spracoval dejiny domácej fantastiky v knižke Slovenská fantastika do roku 2000 (2001), neskôr publikoval zbierku štúdií Z teórie modernej fantastiky (2002), zbierku esejí Dobre organizovaný netvor (2010) a Netvor – Od Frankensteina po Terminátora (2014).

Za svoju dlhoročnú prácu na poli fantastiky získal Ondrej Herec mnoho ocenení, napríklad cenu Ludvík za svoj podiel na vydávaní SF vo vydavateľstve Smena (1988), Cenu mesta Revúcej (1997), Cenu českej a slovenskej Akadémie sci-fi, fantasy a hororu za celoživotný prínos (2007), cena Mlok – ocenenie českého a slovenského fandomu za zásluhy (2007), Cenu českej a slovenskej Akadémie sci-fi, fantasy a hororu v kategórii Najlepší teoretický text (2008) a ďalšie.

Ondrej Herec bol neúnavným a činorodým človekom, ktorý má na súčasnom stave fantastiky na Slovensku mimoriadny podiel. Česť jeho pamiatke.


Súvisiace linky

Ukážka z knihy Ondreja Herca: Netvor – Od Frankensteina po Terminátora

Základná škola súčasnej slovenskej fantastiky: Zborníky poviedok Krutohlav

Výsledky Ceny Akadémie SFFH za rok 2008


Foto: Archív


23. októbra 2020
Alexandra Pavelková