Motory Boha

McDevitt, Jack

O dvesto rokov ľudstvo lieta ku hviezdam. Vesmírne lety objavili stopy niekoľkých civilizácií. Jedna z nich postavila nádherné monumenty roztrúsené po celom ramene galaxie. A potom zmizla. Aký význam majú tie monumenty? Kam odišli ich stavitelia?

Druhá civilizácia, Quaraquánci vymreli pri akejsi katastrofe celoplanetárnych rozmerov. Ale prečo použili postavu rasy staviteľov monumentov na personifikáciu smrti? Tím archeológov na Quaraqe pri skúmaní zrúcanín Chrámu vetrov má tušenie, že výsledky ich výskumu môžu mať zásadný význam pre budúcnosť ľudstva.

Ale: Zem je preľudnená a na pokraji ekologickej katastrofy, a tak je z politického hľadiska nevyhnutné dať ihneď voličom nádej na zmenu. Čo znamená okamžitý začiatok terraformovania planéty Quaraqy, jedinej vhodnej, ktorú zatiaľ ľudstvo našlo. Termonukleárne nálože roztopia polárne čiapočky, zobudia sa sopky a budú pršať ľadové balvany, dotiahnuté na obežnú dráhu planéty, aby relatívne suchej Quaraque dodali dostatok vody.

Archeológovia začínajú preteky s časom…

Hlavnými postavami románu je pilotka Hutch a skupina archeológov, ktorá sa s vývojom príbehu obmieňa. Autor veľmi autenticky popisuje kolektívnu prácu pri medzihviezdnej archeológii, nástupkyni archeológie pozemskej. Zaujímavé sú extrémne drastické kanadské žartíky, ktoré si navzájom pripravia archeológovia a terraformovači na Quaraque.

Celý román je mierne natiahnutý, našťastie postupné odhaľovanie tajomstva a budovanie nových a nových teórií je dostatočne zaujímavé na to, aby čitateľova pozornosť neopadla. Zopár vložených akčných scén občas zrýchli celkovo voľné tempo rozprávania. Akurát náhoda, ktorá hrdinom pomôže dokázať zásadnú hypotézu na konci románu sa mi zdá príliš vykonštruovaná. Trafiť sa presne do udalosti (neprezradím dopredu akej), ktorá sa opakuje po ôsmich tisícoch rokov je trochu pritiahnuté za vlasy.

Napriek týmto výhradám, román patrí medzi to lepšie, čo počas roka vyšlo. A ak vás baví vymýšľať si pri čítaní vlasné hypotézy a dávať si dokopy súvislosti, môžete si prísť na svoje.


12. januára 2001
Jozef Girovský