Mezi slovem a mečem

Rečková, Jana

Hrdinská fantasy ako vyšitá, podfarbená tým najlepším, čo ponúka česká škola poviedkových autorov.

Na pani Rečkovú sa dalo vždy spoľahnúť, jej poviedky mali spád, logiku a obrovskú dávku ľudskosti. Toto všetko ostalo zachované aj v tejto zbierke poviedok a naviac mi bol predhodený kladný hrdina ako namaľovaný, ktorému sa síce nie vždy darí tak, ako očakával, ale o to úpornejšie sa snaží. A – používa rozum! To sa vo fantasy veľmi nestáva a o to je táto útla zbierka piatich poviedok cennejšia…

Poviedky sú pospájané postavou rytiera „bez bázne a hany“ Chasta, ktorý má hlavne v prvej poviedke mimoriadne hlboko do vrecka, ale v ďalších sa to už nepatrne zlepší. Zlepšenie je však spôsobené tým, že sa dal na dráhu dedinského kováča, a nie podľa logického predpokladu, že sa stal lúpežným rytierom :) Vo fantasy to býva tradične naopak, ale ani tu sa pani Rečková nerozpakuje, spraví z rytiera kováča a hotovo. Kováč Chast sa potom pretĺka životom, stretáva životnú lásku, stráca ju, bije sa o ňu, zabúda na ňu, bojuje o ňu a tak podobne.

Je mimoriadne sympatický (aj ako literárna postava) a čitateľ mu schuti drží palce – niečo podobné som zažil pri prvých zaklínačových príbehoch. A Chast sa aj zaklínačovi trochu podobá, je mimoriadne zručný, dokonca má aj svetlé vlasy a časom sa naňho nalepí aj zopár kúziel. Tak.

Na rozdiel od pána Sapkowského však pani Rečková dovolila mať Chastovi aj deti a tie časom prerastajú aj schopnosti svojho tatka. Synček má záľubu v samoštúdiu a vypracuje sa na akéhosi divotvorcu, kým jeho dcérka chytá do rúk citlivé pramene tkaniva času a priestoru (pekne som to povedal, však?). A nápadníka si nachádza ešte podivnejšieho… Uff, je to až podozrivé, koľko originality dokázala spisovateľka dostať do, v podstate, klasického príbehu o boji dobra so zlom! Wow!

Výborne sa to číta, text je hladký, chytí vás ako hodvábna slučka a drží, nepustí, kým vás neuškrtí…, ehm, nedostane a nezanechá skvelý pocit, že ste tých pár ťažko zarobených koruniek nevyhodili zbytočne :) A dokonca aj cena je výborná, nové vydavateľstvo Straky na Vrbě sa činí, čo môže, aby si pritiahlo pozornosť čitateľov. A robí to, myslím dobre – po príjemnej zbierke Drakobijci a zborníku Mlok'99 sa mi do ruky dostala táto chuťovka, príjemné spestrenie chvíľ strávených čakaním na pani Jazera…


24. februára 2000
Rastislav Weber