Manga: Útok Titánů č. 1

Správna strava pozostáva z ľudských tiel

útok-titánů-1

Ktorá manga je podľa vás najúspešnejšia? Naruto? Populárny určite je, ale najviac? Bleach? Ten je na tom podobne. One Piece? Pirátska manga drží veľa rekordov v predajnosti. Avšak tejto trojke gigantov šľape na päty jeden poriadny titan…

Útok Titanov sa odohráva v post-apokalyptickom svete, takže ľuďom nie je veľmi do smiechu. Väčšina populácie skončila v rukách alebo skôr bruchách Titanov. Nikto nevie, odkiaľ prišli, no ich cieľ je jasný – zožrať každého človeka, na ktorého natrafia. Keďže Titani nie sú iba veľmi hladní, ale aj veľmi veľkí, silní a majú úžasné regeneračné schopnosti, netrvalo dlho a ľudstvo zatlačili do kúta. Tento kút predstavujú tri obrovské hradby, v ktorých ľudia prežívajú už vyše sto rokov a modlia sa, aby ich ochránili pred hrozbou vonkajšieho sveta. Zdá sa, že to pomáha. Aspoň do momentu, keď čitateľ prelistuje prvých pár strán mangy.

Hlavným hrdinom, ako sa na šónen mangu patrí, je mladý chlapec. Erena Yaegera charakterizuje silná vôľa, odhodlanie prežiť a nikdy sa nevzdať. Chce opustiť hradby, v ktorých sa cíti byť uväznený, postaviť sa Titanom a spoznať vonkajší svet. K tomu dostane príležitosť skôr, než by si želal. V úvode príbehu je čitateľ svedkom toho, ako padá vonkajšia hradba mesta, ľudia sa menia na jednohubky, Eren prichádza o matku a prisahá pomstu. Začína sa stará známa manga púť, na ktorej sa nesmelý chlapec mení na silného bojovníka.

Eren nie je na tejto ceste sám. Pomáha mu nevlastná sestra Mikasa a kamarát Armin. Mikasa v nejednej chvíli pôsobí silnejšie než Eren a je odhodlaná ochrániť život svojho brata za každú cenu. Armin je ten článok party, bez ktorého sa nezaobíde žiadna manga skupina hrdinov – po fyzickej stránke to je slaboch, mozog mu ale pracuje na plné obrátky. Zaujímavých postáv je tu ale oveľa viac, a tak si každý nájde obľúbenca. Či prežije váš favorit prežije viac než tri strany, je ale otázne.

Hadžime Isajama nikoho nešetrí a už na prvej strane mangy začína akcia. Chvíľu trvá, kým sa čitateľ zorientuje, no v okamihu je pohltený svetom, ktorý Útok Titanov prináša. Vražedné tempo pretrváva v celej prvej časti až do konca a čitateľ nemá šancu pustiť knihu z ruky. Stále sa niečo deje. Rýchlu akciu sprevádza kresba, ktorá dokazuje, že manga nemusí byť nakreslená dokonale na to, aby zaujala publikum. Titani pripomínajú ľudí, ale ich stavba tela s radosťou porušuje zdravú anatómiu. Občas sa vymkne aj anatómia ľudských postáv, oči sú príliš nakrivo, telá majú zvláštny tvar, no nikdy to nepôsobí príliš rušivo, skôr naopak. Takáto nie vždy čistá a presná kresba pomáha dotvoriť bizarnú a bezútešnú atmosféru sveta, v ktorom sa dej odohráva.

Beznádej v Útoku Titanov podporuje aj fakt, že Isajama nemá zábrany pred ničím. S radosťou čitateľom predstaví zaujímavé postavy len preto, aby z nich o pár strán neskôr urobil kašu, poprípade ukázal, ako vyzerajú s odtrhnutými končatinami. Pri tejto mange teda nečakajte žiadny happy ending. Brutálnosť tu je s veľkým surovým B.

Dej prvej knihy napreduje veľmi rýchlo, napriek tomu dáva čitateľom možnosť zoznámiť sa s novým svetom. Pár strán je venovaných histórii ľudstva a hlavná dejová línia sa občas prelína so spomienkami na minulosť. Taktiež je tu niekoľko stručných a jasných vysvetliviek či exkurzov, aby čitateľ mal aspoň približný prehľad o tom, čo sa deje, čo znamenajú niektoré pojmy a technológie, bez siahodlhých nudných vysvetľovaní.

Útok Titanov je manga séria, ktorá zaútočila na tých najväčších hráčov na manga trhu. Láme rekordy nie len doma, ale svojich rivalov pokorila aj v Amerike. V zoznamoch najpredávanejších manga sérií súťaží jedine s One Piece. Popularita priniesla sérii Útok Titanov aj anime seriál, anime filmy a budúci rok sa dočká aj hranej adaptácie.

Celý tento úspech naštartovala spomínaná prvá kniha mangy. Je veľmi príjemné držať v rukách jej český preklad, ktorý je na vysokej úrovni. Vybrané slová pasujú do príbehu a čitateľa pri čítaní nič neruší. Teda snáď až na malú nepríjemnosť, ktorá sa týka tlačenej formy knihy. Neraz sa stáva, že vnútorné okraje strán sa strácajú vo väzbe a čitateľ tak občas príde o kúsok panelu. Jedno písmenko zvukového efektu nie je nič hrozné, ale občas sa vo väzbe stratí aj časť postavy alebo písmenko textu a tak to, aj keď len minimálne, narúša tempo celej knihy. Napriek tomu ale nakladateľstvo Crew odviedlo pri vydaní prvej knihy dobrú prácu a slovenskí aj českí nadšenci sa môžu tešiť.

Útok Titanov je určený pre široké publikum. Príbeh a prostredie post-apo sveta, ako aj kruté zaobchádzanie s postavami na štýl Hry o Tróny má šancu zaujať nie len tínedžerov, ale aj starších čitateľov. Navyše prvá kniha končí s takým výrazným cliffhangerom, že čitateľ buď pošle Isajamu do najhlbších končín pekla, alebo bude nedočkavo vyzerať vydanie druhej knihy. V češtine by sme sa jej mali dožiť ešte tento rok.


Útok Titánů č. 1
Autor: Hadžime Isajama
Vydavateľstvo: Crew
Jazyk: český
Dátum vydania: september 2014
Počet strán: 196


26. novembra 2014
Peter Bagoňa