Kosti města

Green, Simon R.

Ďalší z príbehov Jestřába a Rybářky, sympatických manželov a kapitánov Mestskej hliadky. Haven je mesto staré, skorumpované a preplnené zločinom, no najhoršie sú na ňom jeho kosti. Hlboko pod pivnicami totiž ležia trosky, mŕtvoly a odpadky, s ktorými zbytková mágia dokáže urobiť divy. A po pás v špine, slize a krvi sa naši hrdinovia vydali dolu – až na koreň sprisahania, ktoré sa snaží vymazať mesto Haven z povrchu Zeme…

Táto kniha je v poradí šiestym príbehom dvojice hrdinov „bez bázne a hany“, ktorý nám – čitateľom – prinieslo vydavateľstvo Polaris. Na rozdiel od nekonečných ság je však táto kniha samostatným príbehom, má svoju hlavu aj pätu. Pravdu povediac – hmm, je to výborná akčná fantasy, a tentoraz to nie je detektívka (tak, ako boli predchádzajúce diely).

U Jestřába a Rybářky som si už na pár vecí zvykol. Sú absolútne kladní (iba v jednom diele nás o tom autor nechal zapochybovať) – ibaže jedným z Jestřábových kladov je schopnosť rýchlo sa oháňať sekerou :) Jeho manželka pre zmenu ovláda meč a keď sa táto dvojka pozrie zločincovi bližšie na zúbok, po chvíli oň ten chudák príde (to ako o ten zub). Riešia zločiny skôr chladnou čepeľou než chladným rozumom – i keď aj ten im slúži. Knihy pána Greena sa čítajú jedným dychom, ale nikdy nedokážete povedať, ako sa to skončí. Pri detektívkach to bolo ešte okatejšie – ale aj tu mi pointa vyrazila dych. To, ako je poriešené Hlavné a Absolútne zlo je úplne geniálne. Klobúk dolu pred autorom, na klasickú akčnú fantasy, ktorá si nekladie vyššie méty, je v tejto knihe nápadov až priveľa.

Príbeh začína stretnutím kráľov v Havene, pri ktorom sa má podpísať mierová dohoda. Samozrejme, vždy je tu niekto, komu sa to nepáči a ten niekto neváha použiť všetky prostriedky, aby podpisu dohody zabránil. Situáciu mu ešte uľahčí to, že dom, v ktorom sa králi stretnú, je postavený nad mágiou preplnenými stokami a sám je prešpikovaný tajnými chodbami, pascami a tajomnými Zavretými dverami – na ktoré aj najväčší mágovia spomínajú s husou kožou. Sprisahanie podporené vzburou v najväčšom Havenskom väzení sa začína a kapitáni Hliadky sa práve vďaka nemu dostanu aj do situácie, kedy si musia dať posledné zbohom…

Ako sa to celé skončí, si prečítajte sami, každopádne ďalšou sľubovanou knihou je predohra – príbeh Jestřába a Rybářky, keď ešte neboli kapitánmi Hliadky a ani manželmi. Neviem ako vy, ale ja sa teším. Títo dvaja sympaťáci v zápase s večným zločinom prehnitého mesta mi veľmi prirástli k srdcu. Nie je to Sapkowski ani Card, napriek tomu je to však kus poctivej fantasy. Má niečo, čo chýba siahodlhým ságam a čo – chvalabohu – nestratil ani po šiestich dieloch. Tento príbeh je kopou rýchleho deja, čierneho humoru, napätia a záhad a – hlavne – hrdinov, ktorým sa oplatí držať palce.

Mňam.


15. septembra 2000
Rastislav Weber