Recenzia: Koniec dní

Arnoldov koniec

Ach veru, mnohí z nás sa nechali zblbnúť monštróznou mediálnou mystifikáciou a na Silvestra 1999 sa zúčastnili predčasného pohrebu druhého tisícročia. Ale čo tam po jednom sprostom dátume. Pre potreby tejto recenzie je omnoho dôležitejší fakt, že k údajnému miléniu sa viažu dve proroctvá ďalekosiahleho významu. To prvé pochádza zrejme od nejakého senilného, divými hubami sa živiaceho a suchým konope si podkurujúceho stredovekého pustovníka a tvrdí zhruba niečo v tom zmysle, že „keď sa naplní tisíc rokov, Satan príde na Zem splodiť s vyvolenou ženou Antikrista“. Druhá veštba je omnoho stručnejšia. Znie: „I`ll be back!“ a jej autorom je Arnold Schwarzenegger, ktorý týmito svätými slovami viackrát ohlásil svoj návrat na plátna kín. Hollywoodski šéfi oslovili pána menom Andrew W. Marlowe a dali mu za úlohu obe tieto predpovede skombinovať. Tak vznikol scenár filmu KONIEC DNÍ.

Navrhujem rovno dupnúť umierajúcemu na krk, nech sa zbytočne netrápi. Tak teda: l00-miliónový KONIEC DNÍ mal byť Arnoldovým triumfálnym comebackom. Namiesto toho sa stal prepadákom a rovno vám poviem, že je to jeden z najslabších Švarcových filmov. V čom je problém? V nesúrodosti. My, čo sme sa tešili na Arnoldov návrat k starej dobrej tvrdej akcii, s vytreštenými očami hľadíme na jeho hrdinu Jericho Canea, ktorý je depresívny alkoholik, len horko-ťažko potláča svoje samovražedné sklony a navyše každých desať minút dostane od niekoho ukrutnú nakladačku. Postavy tohto typu, teda niktošov, ktorých až krízová situácia prinúti vzopäť sa k hrdinskému výkonu a sebaobetovaniu, dokáže presvedčivo zahrať napríklad taký Bruce Willis. Schwarzenegger síce od dôb, keď púlil oči pri sekaní nepriateľov v Conanovi, urobil viditeľný pokrok, avšak v psychologicky vypätých momentoch je aj tak smiešny. Bývalému Terminátorovi jednoducho neuveríte, keď plače nad fotkami svojej tragicky zahynuvšej rodiny či zbožne hľadí na krucifix v kostole a následne v záchvate náboženskej pokory odhodí svoju veľkokalibrovú zbraň. Takže v konečnom dôsledku sa táto čudesná kombinácia akčného filmu a temného satanského thrilleru stala v Arnoldovej kariére rovnakým úletom ako jeho komediálne pokusy. A nedostatkov je tu omnoho viac. Napriek vysokému rozpočtu obsahuje film len jednu veľkú akčnú scénu (súboj v metre), a aj tá je skoro doslovne okopírovaná z Nebezpečnej rýchlosti. Triky sú zastaralé, opozerané a vo väčšine prípadov rovnako nezvládnuté ako v Likvidátorovi. Celé finále je (podobne ako v hrozivo mnohých tituloch z nedávneho obdobia) nezmyselné a nudné, takže v divákovi zabije aj tých pár kladných dojmov z predchádzajúcich cca 90-ich minút. Aby sme sa o tých pozitívach nezabudli zmieniť: scenár predpísal Arnoldovi niekoľko skutočne vydarených hlášok, Gabriel Byrne ako Satan je neodolateľný (z pohľadu ženských postáv filmu doslova) a celkovo KONIEC DNÍ nie je žiadny vypreparovaný produkt pre mladistvé publikum, teda krvou a nadávkami sa nešetrilo.

Ale tak mi treba, že som od Arnoldovho zmŕtvychvstania očakával príliš veľa, a pritom som vedel, že režírovať ho bude Peter Hyams. Tento chlap má povesť remeselníka. Súdiac podľa jeho výtvorov Timecop, Náhla smrť či Relic, ide o remeselníka zo seriálu A je to!. Ale aby som mu nekrivdil, KONIEC DNÍ je nasnímaný a zostrihaný celkom zručne, takže dramatické scény majú šmrnc a stále máte dobrý prehľad o tom, čo sa na plátne deje. Problém je len v tom, že tu niet invenčnosti, ani čo by sa za detský nechtík vošlo. Hyams vizuálnym poňatím dôsledne kopíruje Sedem – všetko sa odohráva v tme, daždi a zatemnených interiéroch, kužele svetiel z bateriek neustále blúdia po špinavých, krvou popísaných stenách. To všetko tu už bolo, a lepšie.

KONIEC DNÍ je skrátka sklamanie a ak si chcete pozrieť kvalitnú akčnú sci-fi, odohrávajúcu sa na Silvestra `99, radšej si zožeňte na video Cameronove Zvláštne dni. Nám, Arnoldovým oddaným fanúšikom, opäť zostáva len čakať na Majstrov návrat ku klasickej akcii. Zdá sa, že fyzickej kondície má na to ešte stále dosť.


Koniec dní (orig.: End of Days)
Žáner: horor, akčný
Výroba: USA, 1999, 122 min.
Réžia: Peter Hyams
Hrajú: Arnold Schwarzenegger, Gabriel Byrne, Robin Tunney, Kevin Pollak, CCH Pounder, Udo Kier, Rod Steiger, Sven-Ole Thorsen a ďalší.


13. júla 2000
Ďuro Červenák