Komiks: Constantine: The Hellblazer

Návrat hajzla

constantine-001-01
constantine-001-03

Už sú to dva roky, čo nás naveky opustil John Constantine (recenzia) , mág a hajzel v jednom. Muž, ktorý dokázal poslať do riti samotného pána pekla s úškrnom na tvári, cigaretou v ústach a pozdvihnutým prostredníkom. Áno, ja viem, že jestvuje „nový“ John Constantine, ale ignoroval som ho. No v DC Comics si nedajú pokoj a rozhodli, že je načase odštartovať novú sériu s podtitulom Hellblazer. A keďže sa mi z letných horúčav zavaril mozog, skúsil som zistiť, či tento John Constantine za voľačo stojí.

John Constantine má nahovno deň. Aj vy by ste ho mali, keby ste sa objavili nahý a zababraný od krvi v obchode so šatami. Obsluhujúca slečna začala podliehať panike, no stačilo trochu mágie a John mal o nové ošatenie postarané. Vďaka šikovným prstom sa dostal k balíčku cigariet a opäť sa cítil ako človek. Ale deň sa ešte neskončil a Johnove problémy sa začínajú hromadiť. Tentoraz majú formu duchov.

Nejde však o obyčajných duchov, ktorí sa ukrývajú v telke alebo vám urobia z nábytku v kuchyni vežičku. Toto sú Johnovi duchovia. Jeho najlepší priatelia. A tých niečo trápi. Konkrétne smrť. Či skôr druhá smrť. Duchovia zomierajú a za všetko môže práve John. Aby toho nebolo málo, Johna kontaktovala démonka túžiaca po jeho libide. Čo je veľmi, veľmi zlé.

Som jeden z ľudí, ktorí považujú Johna Constantina za krásnu ukážku toho, aký má byť správny antihrdina. Samozrejme, že ním nebol od samého začiatku a až vďaka Garthovi Ennisovi sa stal hajzlom, ktorého milujeme nenávidieť. Ako som už písal, keď bola ukončená séria Hellblazer, v DC Comics sa rozhodli naštartovať novú sériu, nazvanú Constantine.

Najväčším problém tej série, aspoň pre mňa, je fakt, že odignorovala krásne zakončenie životnej púte Johna Constantina. Áno, dalo by sa polemizovať, že John Constantine vydávaný pod značkou Vertigo nie je ten istý ako John Constantine patriaci pod DC Comics. Tak či onak sa samotná séria Constantine dočkala iba dvadsiatich troch dielov. Navyše, nový John Constantine vystupoval v sérii Justice League Dark.

A to je ďalší problém. John Constantine nie je tímový hráč. Novýňí čitatelia spoznali temných hrdinov a odvážne hrdinky, ale John medzi nich nezapadá. Je samotár, ktorý rád posiela kadekoho kamkoľvek, prípadne niekoho využije v mene dobra. Často svojho. Nie každý samotár v tíme je Wolverine. Ale späť k súčasnému komiksu, ktorý by mal reputáciu Johna Constantina napraviť.

Prvé číslo série Constantine: The Hellblazer mi dalo presne, to čo som chcel. Odľuda Johna Constantina, ktorý nemá žiadny problém privlastniť si veci pomocou mágie. Ešte stále má vlastné problémy a monológy mu idú jedna radosť. Jediným nedostatkom je, že tento komiks nie je vydávaný pod dospelou značkou Vertigo, ako by mal byť. Preto sú nadávky cenzurované malými pentagramami, čo pôsobí celkom rušivo.

Scenáristické duo Ming Doyle/James Tynion dobre vie, čo robí. Už len za to, že sa vrátili k menu Hellblazer, majú u mňa veľké plus. Samotný príbeh je ľahko pochopiteľný aj pre bežného čitateľa. Nemusíte mať načítané predchádzajúce série a jednoduchosť tu skôr prospieva než prekáža. K atraktivite príbehu prispel aj kreslič Riley Rossmo, ktorý je zodpovedný za šialené ale dobré série Drumhellar, Cowboy Ninja Viking a Rasputin.

Constantine: The Hellblazer stojí za prečítanie a som zvedavý, akým smerom sa bude uberať po ukončení hlavného príbehu. Snáď nebudeme sklamaní.


Constantine: The Hellblazer
Píšu: Ming Doyle a James Tynion
Kreslí: Riley Rossmo
Vydáva: DC Comics
Rok vydania: 2015


16. júna 2015
Marek *Keram* Barányi