Komiks: Barb Wire

Nevolajte ju zlatko

Barb Wire-01-variant
Barb Wire 001-001
Barb-Wire-1-Cover-600x910

Pamela Anderson. Kto by mohol zabudnúť na sexsymbol deväťdesiatych rokov. Na ženu, ktorá dokázala v červených plavkách spomalene behať po pláži. Ženu, ktorej silikónové implantáty mohli za úspech seriálu Pobrežná hliadka. Pamela bola sexsymbolom právom. Dala svetu presne to, čo chcel, a riadne sa na tom nabalila. Rovnaký prístup zvolili aj filmové štúdiá. Koho zaujíma, že Pamela nemá herecký talent? Ľudia si radi zaplatia, aby videli jej kozy.

Takže okrem slušných seriálov ako Pobrežná hliadka, Kutil Tim a Ženatý so záväzkami sa objavila aj vo filmoch, kde mala scénky hraničiace so softpornom. Jedným z takých filmov bola aj snímka Barb Wire z roku 1996. Išlo o adaptáciu nie veľmi známeho komiksu od Dark Horse Comics. A ak máte práva natočiť adaptáciu podľa nie veľmi známeho komiksu, musíte nájsť sexsymbol, ktorý by dokázal prezentovať váš film.

A Pamela v ňom excelovala na jednotku… ak ste sa na adaptáciu pozerali ako decko v puberte. Keďže mám doma dvdčko Barb Wire – patriace do zbierky sračkoidných adaptácií spolu so Sudcom Dreddom a Spiritom – pozrel som si ho. Z pohľadu dnešného dospelého jedinca, ktorý už približne vie, ako vyzerá dobrý film, je Pamela ako Barb neskutočne iritujúca. Z jej takzvaného sexy mumlavého hlasu som mal chuť ohluchnúť a každý záber s ňou je využitý iba na to, aby sme sa dívali ako jej nadskakujú silikóny.

Jednoducho, filmová adaptácia je priemerná nechutnosť, ktorá bola právom nominovaná na Zlatú Malinu. A to od komiksovej predlohy, ktorá nie je nijako svetoborná, nemala veľmi ďaleko. Barbara Kopetski (u nás by sa volala Kopecká) sa dočkala iba niekoľkých komiksových príbehov a svojich pätnásť minút slávy si užila v rokoch 1994 až 1996. Potom sa po nej zľahla zem. No tento rok, vďaka snahe vedenia Dark Horse, sa Barb Wire vracia medzi nás.

Svet je v hajzli. A keď je svet v hajzli, musíte si nejako poradiť. Niektorí ľudia pre jedlo a peniaze zabíjajú alebo kradnú, iní poctivo zarábajú prácou. Medzi takých poctivcov patrí aj Barb, ktorá sa živí ako lovkyňa ľudí. Našťastie, jej mesto Steel Harbor je jedným z najznámejších brlohov zločinu, takže materiálu na ulovenie má viac než dosť. No napriek tomu sa schyľuje k zlým časom. Teda, horším než obvykle.

Barbiným hlavným živobytím je totiž podnik menom Hammerhead, kde sa okrem bežných zákazníkov stretávajú aj šéfovia konkurenčných gangov. Podniku sa darí, ale vždy sa nájde niekto, kto rád robí problémy, a vtedy si to odnesie Barbin bar. Čo celkom lezie do peňazí. A tie sú Barbiným najväčším problémom. Budova, v ktorej sídli bar, sa totiž dostala na voľný trh, a tak by mohla Barb prísť nielen o obživu, ale aj domov. Barb musí zarobiť veľké prachy. A rýchlo.

Za oživenie Barb Wire je zodpovedný scenárista Chris Warner, ktorý stál za jej zrodom v deväťdesiatych rokoch. Prečo sa rozhodol predstaviť rozkroky nakopávajúcu a zuby vybíjajúcu blondínku novej generácii teraz? Pretože chcel vydať komiks, ktorý je o zábave a nie o depresívnych a ultravážnych veciach. Napriek tomu, že ide o reštart, Warner sa veľmi neobťažuje so zmenami. Barb je ešte stále drsná majiteľka klubu, ktorá si privyrába lovením ľudí.

Jediné, čo sa zmenilo, je prostredie. Z mierne postapokalyptického sveta sa stal iba svet na dne žumpy. Na pochopenie príbehu nemusíte mať prečítané predchádzajúce komiksy, všetko je veľmi jasné a zrozumiteľné. Veľkú zásluhu na atraktivite komiksu má aj kresba Patricka Ollifea. Ten poňal Barb ako skutočnú ženu, ktorá sa o seba vie postarať.

Neočakávajte žiadnu Pamelu Andersonovú. Táto Barb Wire nemá prehnane veľké prsia, ovláda bojové umenia a hlavne má v hlave mozog, ktorý aj používa. A zjavne je aj výbornou podnikateľkou. Pokiaľ ide o ostatné postavy, sú späť všetci z pôvodného komiksu. Navyše sa objavilo pár nových tvárí, ktoré budú Barb spríjemňovať život. Aby som nezabudol, za parádne sexy obálky je zodpovedný legendárny Adam Hughes.

Barb Wire je späť a vyzerá to tak, že je rozhodnutá napraviť si reputáciu. Prvé číslo definitívne zaujalo. Uvidíme či sa Barbara Kopetski dočká očakávaného uznania od čitateľov.


Barb Wire
Píše: Chris Warner
Kreslí: Pat Olliffe
Vydáva: Dark Horse Comics
Rok vydania: 2015


14. júla 2015
Marek *Keram* Barányi