Knihu Druhá planéta od Jany Plauchovej pokrstila „marsonautka“ Michaela Musilová

Druha planeta - obalka
Krst Druhá planéta, Jana Plachová sa pripravuje na štart
Michaela Musilová v akcii 2
SC 2019 Michaela Musilová prednáša 2
Jana Plauchová, Andrea Harmanová a Michaela Musilová tesne pred krstom
SC 2019 krst kyselinou
Venušina mama a krstná mama

Počas uplynulého víkendu bola na festivale SlavCon v Bratislave pokrstená nová kniha Jany Plauchovej s názvom Druhá planéta. Krstnou mamou bola „naša žena v NASA“ – astrobiologička a šéfka simulovanej misie na Mars Michaela Musilová.


Poznáte ten pocit – dívate sa na hviezdy a snívate… Vidíte tú najžiarivejšiu? Voláme ju Večernica či Zornička. Ľudí fascinuje už oddávna. Nie každý však vie, že jej skutočné meno je Venuša. A práve o nej je táto kniha. Strhujúci sci-fi príbeh odkrýva najväčšie prekvapenia a stavia ich do kontrastu s hľadaním odpovedí na základné otázky ľudstva.

Autorka Jana Plauchová by o Venuši ale aj o všetkých jej súpútnikoch na oblohe vedela rozprávať dlhé hodiny. Vesmír a kozmonautika sú totiž jej život, pracuje v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Aj pred krstom knihy preukázala svoje profesionálne nadšenie. Divákom vysvetlila mnoho zaujímavostí z histórie aj najnovších poznatkov o planéte, ktorú nazývame Venuša. Jej prednáška bola živá a pútavá, Jana ju podložila prezentáciou modelov a fotografií. Rozprávala tiež o málo známom pozadí púte jednotlivých sond, ktoré boli k Venuši vyslané. Čo sa týka záujmu odbornej vedeckej obce, Venuša je takpovediac „od macochy“, a to prvá dáma slovenskej hard science fiction považuje za obrovskú škodu. Preto vzala tento námet do vlastných rúk a pretavila ho do knihy Druhá planéta, ktorá je v poradí jej štvrtým knižným titulom.

Zatiaľ čo Jana Plauchová schladila nepodložený optimizmus tých, ktorí boli dosiaľ presvedčení, že ľudstvo sa čoskoro poberie do vesmíru, krstná mama knihy, astrobiologička Michaela Musilová predstavila simulované misie na Mars, ktoré by mohli ľudstvo práve na takýto krok pripraviť. Odborníčka na extrémofily (organizmy, ktoré sú schopné prežiť pri extrémne nepriaznivých podmienkach) sa totiž sama zúčastnila niekoľkých misií a v tomto čase je veliteľkou jednej z nich. Na základe svojich vlastných skúseností priblížila divákom denný režim vedcov, ktorí žijú celé mesiace na úpätí sopky alebo v nehostinnej púšti, ďaleko od civilizácie. V neuveriteľne stiesnených podmienkach modulu, pričom von vychádzajú len v skafandroch, sa učia vychádzať jeden s druhým či udržať sa pri plnom fyzickom a duševnom zdraví. A najmä – pracujú a napĺňajú tak ciele svojho vedeckého výskumu. Ak sa vám niekedy v budúcnosti podarí dostať na Mars, zastihne vás tam slnečná búrka a vy prežijete, alebo si na na Marse či Mesiaci jedného dňa pochutnáte na čerstvom špenáte vypestovanom na pôde získanej recykláciou odpadu, môžete za to ďakovať práve tejto dáme a jej kolegom.

Na záver krstná mama zvlažila knihu Druhá planéta kyselinou, a tým ju privítala do života. Po krste nasledovala autogramiáda.


Venuša – druhá planéta Slnečnej sústavy − vo vedecko-fantastickej literatúre, ale aj v reálnom výskume jednoznačne stojí v tieni planéty Mars. Hoci je Venuša pre život absolútne nevhodná, je nepochybne veľmi fascinujúca a sú si so Zemou v mnohom podobné. Navyše, ako Večernica či Zornička je najjasnejším bodovým zdrojom svetla na pozemskej oblohe, ktorý už oddávna púta pohľady ľudí. Je preto neuveriteľné, ako si Venušu spoločnosť po odbornej stránke i stránke literárnej takmer nevšíma.

Kniha približuje reálne prostredie kozmického výskumu. Hoci Venuša podáva dôkazy, že ide o najtajomnejšie a najfascinujúcejšie teleso, hŕstka nadšených vedcov sa tiesni na polorozpadnutej vesmírnej stanici a stále zápasí s nedostatkom peňazí a záujmu. Až kým sa mladému astronautovi nepodarí dokázať, že Venuša si zaslúži viac pozornosti ako celý zvyšok slnečnej sústavy dokopy… S výnimkou jedinej planéty: Zeme.

Knihu Druhá planéta si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Názov: Druhá planéta
Žáner: science fiction
Autorka: Jana Plauchová
Vydavateľstvo: Artis Omnis, ed. Margo
Rok vydania: 2019
Počet strán: 256
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 978–80–8201–025–4



O autorke

Jana Plauchová (1987) pôsobí ako odborná pracovníčka Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella. Pre laikov i odbornú verejnosť prednáša o tragédii raketoplánu Columbia, témou jej prednášok je aj otázka existencie mimozemského života. Prednáša aj predmet Raketová technika a kozmonautika študentom astronómie. V knižnej tvorbe sa orientuje na žáner vedeckej fantastiky, v ktorej využíva svoje rozsiahle odborné poznatky. Na Slovensku ju môžeme označiť za najvýraznejšiu súčasnú autorku tohto žánru. V roku 2012 jej vyšiel prvý román Nula kelvinov, o rok neskôr to bol román Večnosť omylov. Získala zaň medzinárodné ocenenie Encouragement Award od ESFS (European Science Fiction Society). V roku 2016 jej vyšiel sci-fi triler Úvod do teórie chaosu.


Súvisiaci link

Pozvánka: Jana Plauchová predstaví román Druhá planéta


1. mája 2019
Fandom SK