Kirinyaga

Mike Resnick

obálka

Aká je vaša utópia? Hrá v nej hlavnú úlohu vila na pláži obmývanej vodami Karibského zálivu, alebo zamilované klony Lucy Liu? Koriba, hlavný hrdina a rozprávač Resnickovho poviedkového románu to vidí inak. Znechutený Keňou dvadsiateho druhého storočia, v ktorej nie je miesto pre savany a divoké zvieratá, pretože celé územie pohltili obilné polia a mestá, rozhodne sa založiť utópiu pre Kikujov, jeden z kmeňov po stáročia obývajúcich trávnaté pláne východnej Afriky.

Podarí sa mu presvedčiť kenskú vládu, aby zafinancovala terraformovanie vhodnej planetoidy, nazve ju Kirinyaga a presťahuje sa tam so skupinou ľudí podobného zmýšľania, ktorí sú rozhodnutí žiť tak, ako žili ich predkovia – podľa starých kmeňových obyčajov, v súlade s prírodou a bez vymožeností modernej techniky. Sám sa stane mundumugom – šamanom, ktorý stráži a určuje pravidlá života komunity.

Resnick v jednotlivých poviedkach sleduje vývoj kikujskej utópie. Spočiatku sa darí, dediny prosperujú, polia prinášajú úrodu, deti sa rodia, dospievajúci podstupujú obriezku, mundumugu prináša obete, požehnáva a veští – presne podľa kikujských zvykov. Koriba eliminuje nebezpečenstvá, ktoré prichádzajú zvonku – Údržbu, ktorá má iné predstavy o hodnote ľudského života; nepremyslene pozvaného masajského bojovníka, ktorý si chce utópiu pretvoriť na svoj obraz; novousadlíkov, ktorí nezapadnú do kikujského spoločenského rebríčka…

Autor sa zamýšľa nad právom jednotlivca vziať do rúk osud mnohých ľudí a právom určovať im spôsob života. Koriba má z pozície mundumuga v podstate absolútnu moc. Ortodoxne trvá na starých kmeňových zvykoch. Tvrdohlavo sa pokúša sa chrániť svoju predstavu o utópii – dokonalej spoločnosti, nepripúšťa akúkoľvek zmenu, aj keď to má za následok osobné tragédie. Keďže má podľa svojho názoru tie najlepšie úmysly – chrániť to, čo vybudoval, neberie ohľad na názory ostatných, odopiera im prístup k informáciám a k vzdelaniu a týmto aj možnosť rozhodovania o vlastnom živote, izoluje ich od vonkajšieho sveta. Napriek tomu (alebo práve preto) sa v ďalších poviedkach Koribov sen začína rozpadávať. Chlapec Mdemi, ktorého si kvôli jeho inteligencii vybral za nástupcu v úlohe mundumungu a zasväcuje ho do situácie, odmieta jeho spôsoby a odchádza. Koriba si nedokáže nájsť nástupcu, pretože tí, čo sú dostatočne premýšľaví, zároveň aj rebelujú proti vynútenej nemennosti a stagnácii a ostatní na túto úlohu nestačia. Trhá sa priehrada s novými nebezpečnými myšlienkami.

Celá kniha, s podtitulom Bajka o utopii, je vlastne metaforou totalitnej spoločnosti. Poviedky sú veľmi pôsobivo napísané, niektoré aj prekvapivo vypointované. Čitateľ striedavo odsudzuje a sympatizuje s hlavným hrdinom, vždy však chápe jeho motivácie, jeho postava je napísaná veľmi plasticky.

Jediné, čo mi spočiatku trochu vadilo, bolo, že fisi (hyeny) sa nesprávajú celkom tak, ako som to mal zafixované zo sledovania prírodopisných seriálov. Nuž, ale Resnick v Keni bol a ja nie ;-) A možno, že v prostredí, kde chýbajú iné veľké mäsožravce, boli hyeny nútené do veľkej miery prevziať ich úlohu. Ale to je len nepodstatná (a možno aj neopodstatnená) výhrada.

Je to skvelá kniha. Polaris opäť raz zabodoval.

Mike Resnick: Kirinyaga preložil Petr Caha obálka John Harris Polaris 2002


7. mája 2002
Jozef Girovský