Keď lietali chĺpky a pršal Infernet...

Dva krsty v jednom

Známy literárny kritik Hromovlad vie skutočne čítať
Miloš Ferko a jeho autorské čítanie
Spisovateľ Ján Lenčo pri zdroji duchovnej potravy

Dňa 27. februára 2009 sa v Žiline opäť udiala fantastická udalosť. V podvečer, presnejšie o 16:45 sa v priestoroch Artfóra uskutočnili „krsty“ dvoch knižiek z produkcie vydavateľstva Artis Omnis, a to Pestis Draconum autora Dušana Fabiana a Tisíc toliarov za Olgu Stadnicku autora Miloša Ferka.

Na počudovanie sa všetci zvedavci zišli včas, a navyše – všetci sme sa poznali. Privítala nás príjemne komorná atmosféra a napriek malým priestorom vzduch zostal až do konca dýchateľný. Program moderoval Michal Spáda, autori osobne predstavovali svoje diela a čítali z nich úryvky. Napokon nadišlo to, na čo sme sa najviac tešili, samotné krstiny. K prianiu, aby sa predajnosti Milošovej knižky darilo, som použila kúsky srsti svojej sibírskej mačky, Dušanovu knižku som oprskala ušľachtilým mokom s vecným názvom Infernet.

Krstov sa zúčastnil aj spisovateľ Ján Lenčo, ktorý aj seriózne vstúpil do diskusie. Vyjadril sklamanie z toho, že mu Miloš Ferko pred mnohými rokmi vo vestibule Slovenského rozhlasu sľúbil napísať, a doteraz nenapísal. Vzápätí Miloša vyzval, aby využil svoj talent zmysluplnejšie ako na písanie nejakého sci-fi a začal sa venovať serióznej tvorbe (pre zaujímavosť, Ján Lenčo publikoval v roku 1987 historicko-fantastický román Odyseus, bronz a krv a v roku 1988 zbierku sci-fi próz Socha z Venuše).

Šedou eminenciou krstín bolo tento raz občianske združenie Mastodont a vydavateľstvo Artis Omnis, ktoré reprezentovala šarmantná pani Harmanová s manželom.

Niekto by sa opýtal, či sa tieto uvedenia kníh do života oplatia. Nuž, pokiaľ sa nájdu fanúšikovia ochotní precestovať stovky kilometrov, len aby sa so svojimi obľúbenými autormi a ich najnovšími „dietkami“ stretli „naživo“, určite áno! A aj keď slávnostné knižné priestory nepraskajú vo švíkoch od vysokej návštevnosti, ide o jedinečnú udalosť v živote knihy aj jej autora. Kiežby takých udalostí bolo viac a častejšie.

[productmark]

Miloš Ferko, Dušan Fabian a pani HarmanováBez sladkostí sa krst nezaobídeAutori Miloš Ferko, Dušan Fabian a promotér Michal Spáda - príde dakto, nepríde?Dušan Fabian s autorským príhovoromDušan Fabian a jeho autorské čítanieMiloš Ferko má pocit, že túto knihu už niekedy čítalPani Harmanová z vydavateľstva Artis OmnisAj medzi politikmi sa nájdu čitatelia - primátor Žiliny Ivan Harman

3. marca 2009
Lucia Droppová