Když dva dělají totéž...

Miešanci 3

Áno, je to klasika, Česi to hovoria veľmi výstižne. Když dva dělají totéž, není to nikdy totéž… Toto porekadlo je použiteľné v mnohých situáciách a práve v tejto sa hodí dvojnásobne. Aj keď – medzi nami povedané – títo dvaja autori nerobili \„totéž\“. Každý napísal svoju časť dejovej línie, každý sa s ňou vysporiadal po svojom.

Lady Fantasy sledovala vo svojom románe osudy Verbasky, miešanky človeka a ghúla. Dievča to má v živote ťažké, tým skôr, že sa predtým dozvedelo, že jej otcom nie je hocaký ghúl, ale sám Šajdán. Nevie sa s týmto faktom vyrovnať, nevie sa vyrovnať s temnou stránkou svojej osobnosti. A tak bojuje nie len so škratmi a kopou ďalších nepriateľov, ale aj s tými, čo jej chcú dobre a hlavne sama so sebou. Orysa odsunula zo svojho života a bráni sa láske k Elerrigovi, šedému elfovi, pretože sa bojí, že mu svojou temnou \„polovicou\“ ublíži.

No nie len ona je tu osobou, ktorá má problémy. Je tu Elerrig, bráni Staré mesto a vyhráva bitku, ale napriek naliehaniu svojej bývalej snúbenky Díd´lit, elfskej šľachtičnej a jej otca, sa odmieta ujať vlády – aj keď je jedným z právoplatných nasledovníkov trónu. Tým druhým je práve Orys, cárgradský princ. Elerrig by radšej postúpil vládu jemu. On ju pre staré spory s otcom prijať nechce. Druhým dôvodom je jeho láska k Verbaske.

Alexandrina kniha sa číta dobre. Je akčná, dej plynie rýchlo a bez väčších zádrhelov. Len som stále mala pocit, ako by sa autorka bála romantiky. Hlavne vo vzťahu medzi Verbaskou a Elerrigom. Aj keď je niekto z polovice ghúl, má právo na trochu toho lietania v oblakoch. Ale Verbaska sa tvrdošijne drží pri zemi. A so sebou k nej priklincuje zakaždým aj Elerriga.

Je škoda, že nie všetky postavy v Alexandrinej knihe dostali toľko priestoru, koľko by potrebovali. Napríklad elf Gealach. Fanatický a geniálny rezbár, ktorý sa počas deja zmenil a dospel a my sme ani nestihli zaregistrovať kedy a prečo. Podivný starec, ktorého Nole a Gealach vzali so sebou pri úteku z väzenia. Možno to bol Crann, Elerrigov otec – aspoň tak to z deja vyplývalo. Alebo nie? Uštar a temná elfka – ďalšia dvojica, ktorá by zaslúžila viac miesta v deji… A ako \„ruka prozreteľnosti\“ do deja vždy zasiahne Aiobhneas, biela elfka, vedma. Mimochodom – ten \„ťuk\“ na Matrix skutočne pobavil :-) Váza… :-)

Štefan Konkol v svojej knihe sprevádza Orysa. Ako už bolo povedané, Orys je tiež miešanec – človeka a bielej elfky. Po otcovi dedič cárgradského trónu. So svojou polovicou kryštálu prenasleduje Šajdána, ktorý ukoristil jeho druhú polovicu. Sledujeme Orysa pri jeho putovaní od zničeného kláštora do Snérie a potom ďalej za Šajdánom. A konštatujeme, že sa strašne zmenil. Stvrdol. Ale nie znecitlivel. Vlastne sa mu ani niet veľmi čo čudovať. Dve ženy, ku ktorým niečo cítil, ho odvrhli a jediné, ktoré sa k nemu správali ľudsky boli prostitútky – a aj o tie prišiel. Počas cesty stráca postupne všetkých, na ktorých mu záležalo, alebo ktorí mu chceli pomôcť. Prišiel teda o lásku, aj ideály – ostala mu len pomsta. Napokon ostáva proti Šajdánovi celkom sám…

Dej tejto knihy sa tiež uberá vpred, aj keď nie takým tempom, ako 3a. Vlastne je postavený na opise Orysovho putovania a tým pádom je menej akčný. Neobsahuje ani také množstvo postáv, ako 3a, ale sleduje len Orysa samotného a jeho druhov. A aj tu akoby autor mal strach napísať aspoň malú romantickú scénu – a mal možnosť. Je tu predsa Wenda – snérijská prostitútka, ku ktorej Orys pocítil čosi, ako lásku.

Ale ja viem, ani v jednej, ani v druhej knihe nebola romantika tým nosným prvkom. Lenže – čo vlastne? V prvom i druhom dieli Miešancov sa hrdinovia v podstate bok po boku hnali za získaním kryštálu moci, aby tak zabránili Šajdánovi ovládnuť svet. V 3a si Verbaska rieši svoje problémy a bojuje v Starom meste. V 3b je kryštál zničený pri potyčke so Šajdánom prakticky v polovici knihy. Takže??? Závery oboch kníh mi vyznievajú akosi do stratena. Ako by si obaja autori nechávali pootvorenú škárku v plote – čo ak? Koniec-koncov, nebolo by od veci naplniť vedminu veštbu o tom, že kryštál môžu spojiť iba deti trojakej krvi… Nejak sa mi zdá, že pokiaľ ide o tento bod, autori sa akosi zabudli dohodnúť. A vedmy predsa netárajú len tak do vetra. Veď viete – aj tá váza… :-)

Takže pokiaľ by svetlo sveta naozaj mali uzrieť Miešanci 4, mali by sa autori zase v písaní spojiť. Prvé dva diely – tie spoločné – boli fajn. Tretie diely nie sú zlé, ale ani jeden, ani druhý nie je to pravé orechové…

Dávam 6/10, ako celku.


Alexandra Pavelková, MIEŠANCI /3a – Bremeno, fantasy EPOS, obálka: Martina Pilcerová, brožovaná, 268 strán, cena: 130,– Sk, ISBN 80–88977–55-X

Štefan Konkol, MIEŠANCI /3b – Krvavá pyramída, fantasy EPOS, obálka: Martina Pilcerová, brožovaná, 269 strán, cena: 130,– Sk, ISBN 80–88977–56–8


2. októbra 2002
Katarína Juričová