Honda + Asimov = ASIMO (malý pomocník do domu)

20. novembra 2000 spoločnosť Honda oznámila začiatok vývoja nového humanoidného robota pod označením ASIMO, ktorý sa bude pohybovať a chodiť podobne ako človek. Prečo ho japonci nazvali práve ASIMO, je jasné hádam každému. Ubehol rok a pol a sú tu prvé výsledky…

V roku 1986 Honda začína výskumný program na vývoj robotiky. Klúč k vývoju robota zahrnuje „inteligenciu“ a „pohyblivosť.“ Honda začala z touto ideou, že robot má povinnosť súčastne existovať a spolupracovať v ľudskom prostredí.Hlavne, aby priniesly úžitok v namáhavých situáciach pre človeka, aj vďaka svojej pohyblivosti. Táto prednosť viedla k výskumu nového druhu robota, ktorý by sa používal v každodennom živote v domácnosti ako akýsi pomocník.

Výlučne jeden rok trvalo vyšpecifikovať akú prácu bude stroj vykonávať a zvoliť správnu koncepciu robota. Aby sa mohol robot používať v domácnosti musel byť schopný sám výjsť, alebo zíjsť schody, alebo sa sám orientovať v miestnostiach a byte.V rovnakom čase sa určilo, že robot bude využívat dve nohy, aby bola zabespečená kompaktybilita pohybu s človekom na väčšine typu povrchoch, vrátane nerových plôch.S týmito ídeami začali inžiniery pracovať na kompaktnom pohybe robota s človekom.Bolo prekonaných veľa prekážok a vynaloženého veľmi vela úsila, aby mohol byť robot skonštruovaný. Prirodzene sa museli priblížiť čo najviac k ľudským pohybom a hlavne chôdzi.Preto bola prvá vývojová fáza zameraná na ľudskú chôdzu a pohyb nôh. Robot dosiahne chôdzou rýchlosť 1.6 km/h.

Linky o téme a projekte:

Obsiahla stránka o androidoch

Najobsiahlejšie informácie o projekte ASIMO (v japončine)

Ďalšie informácie o ASIME (v japončine)

Postavte si svojho robota (stránky, ktoré vás môžu inšpirovať)


6. mája 2002
Calibre