Harry Potter v slovenčine oslavuje dvadsať rokov – knižným boxom so siedmimi knihami s novými obálkami od slovenského ilustrátora

HP_box

Slovenské deti mali prvýkrát možnosť čítať Harryho Pottera pred dvadsiatimi rokmi. Prvé vydanie vyšlo vo vydavateľstve IKAR 30. októbra 2000 v náklade desaťtisíc kusov a takmer okamžite sa vypredalo. Dotlač musela byť veľmi rýchla. Pod vianočným stromčekom si vtedy našlo príbeh o malom čarodejníkovi takmer 20 000 detí. A jeho sláva stále trvá. Dodnes sa z celej ságy predalo na Slovensku viac ako milión kusov.

Vo vydavateľstvo IKAR sa dvadsiate výročie rozhodli osláviť novým vydaním. Ako ilustrátora si vybrali vynikajúceho slovenského dizajnéra a autora Adriána Macha, s ktorým už v minulosti spolupracovali a vedeli, že je veľkým znalcom a fanúšikom kníh o Harry Potterovi. Sedem kníh v boxe vychádza s pôvodnými prekladmi, má pevnú väzbu, nové obálky a predsádky vytvorené Adriánom Machom. Jeho práca bola ocenená aj britskými agentmi J. K. Rowlingovej. Knižný box je súčasťou projektu Knižný kompas.

Slovenskému výročnému vydaniu sa dostalo obrovskej pocty. Napísal o ňom aj oficiálny web Čarodejnícky svet, nazývaný aj domov Harryho Pottera. Ide o celosvetový fan klub čarodejníckej ságy.

Preklikajte si nové obálky vo výročnom boxe:


HP1_kniha box HP2_kniha box HP3_kniha box
HP4_kniha box HP5_kniha box HP6_kniha box HP7_kniha box

Práca na ilustrovaných obálkach a boxe bola nesmierne náročná. Každý jeden detail prechádzal prísnym schvaľovacím procesom vo Veľkej Británii. Adrián Macho sa musel pridržiavať výhradne knižnej podoby Harryho Pottera a nesmel sa nechať ovplyvňovať jeho filmovou verziou. „Prvé dva týždne som dumal nad tým, čo by sa mi ako novému čitateľovi mohlo páčiť, čo by ma zaujímalo. Poznám rôzne vydania z celého sveta a viem, čo na mňa fungovalo a čo nie,“ spomína Macho. Proces výberu scén na obálky bol však mravčou prácou, s ktorou mu našťastie pomáhala redaktorka detskej literatúry Alena Hošková. „Rozpitvávali sme úplne všetky knihy a hľadali sme scény, ktoré neboli použité pri iných obálkach, aby sa nič neopakovalo. Premýšľal som nad tým, ako zabezpečiť, aby koncept oslovil najmä mladých čitateľov, ale zároveň, aby potešil aj skalných fanúšikov,“ prezradil ilustrátor pre časopis Forbes. „Celý proces bol náročný, lebo každý detail schvaľovali a pripomienkovali vo Veľkej Británii, kde nám bola v Rowlingovej agentúre pridelená agentka,“ vysvetľuje a dodáva: „Tá s nami tieto veci riešila a mala naštudované všetky detaily. Prišiel veľký formulár vecí, ktorých sa treba vyvarovať, ako napríklad že zvieratá nemôžu byť nakreslené v klietkach alebo že žiadne postavy sa nemôžu podobať na filmových hercov. Všetko muselo vychádzať iba z textov, ktoré sú v knihe, a z mojej predstavivosti,“ prezradil Adrián Macho.



Anotácia

Pre skalných aj začínajúcich čitateľov Harryho Pottera vychádza špeciálny box pri príležitosti 20. výročia vydania prvého príbehu nadčasovej ságy o chlapcovi s neobyčajnými schopnosťami na Slovensku. J. K. Rowlingovej románový svet a jeho odvážni hrdinovia neustále fascinujú nielen deti, ale aj dospelých. Nadchol sa ním tiež ilustrátor Adrián Macho, veľký fanúšik Harryho Pottera, a svojou originálnou výtvarnou podobou vdýchol kompletnému vydaniu jedinečnú atmosféru. Sova, ktorá drží v zobáku záhadnú obálku, nás pozýva do Rokfortskej strednej školy čarodejníckej, kam sa z nástupišťa deväť a trištvrte spolu s Harrym, Ronom, Hermionou a ďalšími študentmi odvezieme Rokfortským expresom. Panoramatický pohľad na vlak prináša prekvapujúce momenty a láka nás postupne vytiahnuť z boxu knižky, ponoriť sa do pôsobivých scén na obálkach a objavovať skrytý význam symbolov a čarovných predmetov, ktoré sa viažu k deju siedmich vzrušujúcich príbehov. Toto mimoriadne vydanie urobí radosť rovnako zberateľom, ako aj novej generácii mladých čitateľov.

Výročný box so siedmimi knihami Harryho Pottera si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 17 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Výročný box obsahuje knihy:
Harry Potter a Kameň mudrcov
Harry Potter a Tajomná komnata
Harry Potter a Väzeň z Azkabanu
Harry Potter a Ohnivá čaša
Harry Potter a Fénixov rád
Harry Potter a Polovičný princ
Harry Potter a Dary smrti



13. novembra 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií