Ďalší „upírsky“ román

Lindqvist_-_Nech_vojde_ten_pravy.jpg

Je to kniha o vampíroch. Na jej motívy bol natočený vo Švédsku film. V súčasnosti sa pripravuje jeho americký remake. Pre niekoho by mohli stačiť tieto fakty, aby po knihe siahol. Pre ďalších skutočnosť, že ide o naozaj dobrý horor. A pre ostatných – je to vynikajúci príbeh.


Zoberte jedno obyčajné betónové sídlisko na predmestí Štokholmu počas neskorej jesene. Pridajte deti, dospelých, rozvrátené rodiny, alkoholikov a jedného vampíra. Nenávisť, ľahostajnosť, posadnutosť, priateľstvo, lásku. Všetko zmiešajte.

Čo vám z toho vznikne? Svet, ktorý je okolo vás. Svet, v ktorom žijete a ktorý nie je veľmi prívetivý.

V každom z nás je skryté zlo aj dobro. Robíme veci, nie preto, že sme zlí, ale preto, aby sme niečo získali. Aj keď naše činy nie sú vždy správne. Dopredu nás ženie nutkanie. V knihe je to spletenec príbehov, osudov, krvi a mŕtvych. Hlavné postavy nie sú krásne a dokonalé, ktoré si okamžite obľúbite. Sú to hrdinovia z okraja spoločnosti – šikanovaný chlapec, alkoholik, pedofil – a ich spojivom je vampír. To, že má výzor dievčaťa, ho zaraďuje medzi tie zvláštne tragické postavy, v koži ktorých sa nikto nechce ocitnúť.

Bez vampíra by ste mali príbeh chlapca, ktorý nájde svoju prvú lásku a možno aj miesto v živote, kde ho spolužiaci nešikanujú. Alkoholik pochopí, že pre lásku sa oplatí začať odznova.

S vampírom dostanete vynikajúci horor. Mrazivý a temný ako švédske noci. Hrajúci sa s podvedomým strachom zakoreneným hlboko v nás. Ak vás niekedy v škole šikanovali, viete, že je lepšie byť nenápadný. Tak ako Oskar, ktorého život sa zmení vo chvíli, keď večer na ihrisku dievča menom Eli.

Tento príbeh vás vtiahne. Pohltí. Budete sa pozerať očami vraha. Autor vás nechá trpieť pri rozhodovaní, kto je hrdina, komu držať palce a koho máte zatratiť. Prežijete nočné mory, ktorým, napriek tomu, že ste priamo v nich, nemôžete uveriť. Zažijete, aké to je umierať od hladu a jediné, čo vás môže zachrániť, je krv.

Zápletka a celý príbeh sú premyslené a bez zbytočných scén. Pribúdajúce vraždy prepletajú jednotlivé osudy a postupne sa dejové línie uzatvárajú. Nadprirodzené schopnosti a všeobecne známe obmedzenia vampírov sú v príbehu náležite využité. Najdôležitejšie z nich je, že vampír môže do domu vojsť len vtedy, keď ho pozvete.

Preto neotvárajte cudzím ľuďom. A už vôbec nie malým dievčatám.


Poznámka:

Kniha Nech vojde ten pravý bola napísaná v roku 2004. V angličtine bola vydaná v roku 2008. Švédsky film Let the Right One In mal premiéru v roku 2008. Nech vojde ten pravý bol vydaný po slovensky v roku 2010. Americký film Let Me In bude mať premiéru v roku 2010 na jeseň.

Nemusí to nič znamenať, ale celkom slušná kariéra na jeden príbeh.


Nech vojde ten pravý (orig.: Låt den rätte komma in)

Autor: Jonh Ajvide Lindqvist

Vydavateľ: Marenčin PT, spol. s r. o., 2010

Preklad: Mária Bratová

Väzba: pevná s prebalom

Orientačná cena : 12,50 €

Počet strán: 464

Rozmery: 13 krát 20 cm

ISBN: 978–80–8114–029–7

Hodnotenie: 90%


4. augusta 2010
Pavol Beňo