Čitateľský zápisník: Enriquezová, Barron, Beagle

V dnešnom zápisníku čitateľa, ktorý sa v krátkosti venuje situácii na knižnom trhu, sa pozrieme na knihy Co nám oheň vzal, Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká a V Kalábrii.


Marianna Enriquezová: Co nám oheň vzal

Enriquezová - Co nám oheň vzal - obálka

Tak ako severná Amerika má svoje westerny, aj jej južný náprotivok sa môže pochváliť svojím jedinečným literárnym piesočkom, ktorý pri pokusoch napasovať na iné reálie výrazne stráca na pôsobivosti. Hovorím o magickom realizme – určite poznáte mená ako Márquez, Borges či Allendeová. Románom v tomto štýle sa viacmenej vyhýbam, zvyčajne po pár sto stranách bývam predávkovaný práve tým svojským pohľadom na svet. Naopak, poviedky – to je správny rozsah, kde si magický realizmus dokážem naozaj vychutnať. A texty v tejto knihe ma rozhodne nesklamali.

Takmer všetky môžeme zaradiť do hororovej škatuľky. Hrôza v nej zvyčajne vyplynie z biedy, keď sú ľudia na dne prinútení robiť zúfalé veci, alebo je dedičstvom nedávneho násilia v spoločnosti (revolúcie, kontrarevolúcie či vojenské diktatúry k tomu kontinentu akosi patria). Párkrát sa to posunie výrazne lovecraftovským smerom a dokonca narazíme na strašidelný dom alebo kult. V niektorých príbehoch nie je jasné, či sa veci dejú naozaj alebo hrdina len stráca príčetnosť. Niekedy na samotný akt hrôzy či násilia ani nedôjde, akurát buble pod povrchom. Napríklad na konci jednej poviedky sme presvedčení, že hrdina onedlho zavraždí svoje dieťa. Absolútnym vrcholom je titulná poviedka o tom, že občas jediným účinným spôsobom ako bojovať proti násiliu, je páchať násilie na sebe.

Výborné a osviežujúce. Fanúšikom hororov ponúka štýl a prostredie, s ktorými sa v našich končinách nestretávajú často.

Knihu Co nám oheň vzal si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Co nám oheň vzal z reality si môžete aj stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 51 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Co nám oheň vzal (orig.: Las cosas que perdimos en el fuego)
Žáner: horor
Autor: Marianna Enriquezová
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Počet strán: 205
Väzba: pevná
ISBN: 9788074917776


Laird Barron: Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká - obálka

Opäť Lovecraft. Len tak medzi nami: Niektorých jeho epigónov mám radšej ako samotného majstra. Aj keď si uvedomujem, že nikdy nedosiahnu ten kultový status inovátora, ich poviedky sú častokrát pôsobivejšie ako originál.

Laird Barron patrí medzi zopár autorov, ktorých knihy bez rozmýšľania beriem v papierovej forme (inak kupujem e-booky, lebo všetky police mám plné). Nedávna zbierka Okultace a jiné povídky navnadila, ale táto kolekcia je snáď ešte lepšia. Tentoraz je každá poviedka uceleným príbehom s dramatickým oblúkom a väčšinou aj záverečnou pointou.

Autor dokáže stručným opisom detailov navodiť dusivú atmosféru, ktorá vyznieva drsne, realisticky a zároveň aj poeticky. Nájdeme tu chytľavé dialógy (z príbuzných autorov ich podobne dokáže napísať snáď len Joe R. Lansdale) a pocit autenticity dosiahnutý s takou ľahkosťou, ako keby autor takého situácie zažíval denne (tu mi zasa prichádza na um Jack London a Ernest Hemingway). V tomto vyniká predovšetkým poviedka Muži z Porlocku o zrážke skupiny drevorubačov s neznámym zlom. Za ďalšie vrcholy zbierky považujem vlkodlačie Mrchožravá božstva na výšinách svých a kombináciu gangsterky a hororu Magická ruka.

Príjemným bonusom je krásna grafická úprava knihy. Už len kvôli nej sa papierová verzia oplatí.

Knihu Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká
Žáner: horor
Autor: Laird Barron
Vydavateľstvo: Gnóm!
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Počet strán: 384
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788090612440


Peter S. Beagle: V Kalábrii

Beagle - V Kalábrii - obálka

Beaglov Posledný jednorožec sa už jednoznačne zaradil ku žánrovej klasike. Novelu V Kalábrii môžeme považovať je jeho veľmi veľmi voľné pokračovanie, ktoré sa dá vychutnať, aj keď ste ho nečítali (ale to nešťastné opomenutie treba napraviť!)

Kalábria (to je kraj v špičke talianskej čižmy), viacmenej súčasnosť. Na farme osamelého rezignovaného starnúceho muža, ktorý sa vyhýba ľuďom a po ničom už netúži, sa odrazu objaví jednorožka očakavájúca potomka. A on sa stane tým, kto ju musí ochrániť pred svetom.

Už dávno som nečítal fantasy knihu, ktorá by bola taká poetická a subtílna. Svojím jemným poňatím fantasy atribútov pripomína román Johna Cowleyho Malý, velký. Zároveň je to veľmi filmové a v duchu som už do hlavnej ženskej úlohy obsadil mladú verziu Sophie Lorenovej.

Autor sa vyhýba pátosu, občas to zhadzuje ironickou poznámkou, ale irónia je veľmi jemná, ľahko prehliadnuteľná. Krásna jednohubka.

Knihu V Kalábrii si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

V Kalábrii (orig.: In Calabria)
Žáner: fantasy
Autor: Peter S. Beagle
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Preklad: Milan Žáček
Počet strán: 144
Väzba: pevná
ISBN: 9788025721254


Recenzent Jozef Girovský píše pre Fandom.sk už od roku 1999. Okrem recenzií sa môžete stretnúť aj s jeho poviedkami v rôznych zborníkoch a antológiách a v jeho poviedkovej zbierke Zubaté slnko. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Jozefa Girovského na Fandom.sk.


12. januára 2018
Jozef Girovský