Recenzia: Blade II (film)

Blade 2 mal premiéru 22. marca. A parádnu. Okamžite sa katapultoval na prvé miesto so zárobkom 33 mil. dolárov; odsunul tým na druhú priečku počítačom animovanú rozprávku Ice age. Pozrime sa preto na túto parádu trochu podrobnejšie – najmä herecké obsadenie je trochu prekvapivé (kto videl prvú časť pochopí). Wesley Snipes – Blade, Kris Kristofferson – Whistler (až teraz ma napadlo, že v jednotke sme výstrel len počuli a nevideli), Ron Pearlman – Reinhardt, Tcheky Karyo – Damaskinos. A režisérom je Guillermo del Toro (Mimic)…

Príbeh: Blade, spolovice človek a vampír, sa dozvie, že jeho mentor Whistler je nažive. S týmto povzbudivým vedomím sa ho vyberie hľadať. Po ceste sa dozvedá o novom nepriateľovi. Volajú sa Reapers. Sú oveľa silnejší a smrteľnejší ako upíri, tieto nočné tvory dokonca tvoria ich stravný lístok…

Na to, aby ich Blade porazil, musí sa dať dokopy s upírskym klanov zvaným „Blood pack“. Samozrejme upíri vôbec nie sú nadšení týmto obratom. Je to najmä kvôli tomu, že táto skupina bola založená vyslovene na likvidáciu Bladea. Napriek spoločnej misii vznikajú medzi Bladeom a skupinou väčšie rozkoly. A tieto roztržky ešte priživuje láska medzi Bladom a mladou upírkou Nyssou. A viac… neprezradíme :-)

Herecké výkony: Nie je práve najšťastnejším riešením vyzdvihovať herecké umenie hercov v takom filme, akým je Blade. Hrdinovia komiksov sú len karikatúrami a nie charaktermi. Je ich oveľa ľahšie zahrať. Snipes svoju rolu hrá dosť agresívne a najviac vyniká v akčných súbojoch. Je vidieť, že sa tam cíti najlepšie. Ron Perlman taktiež veľmi dobre hrá úlohu upíra – zradcu Rienhardta. Nik však nepôsobí strašidelnejšie ako vodca Reaperov (Rey – Phillip Santos), ktorého hlasné sŕkanie krvi vyvolá mrazenie v chrbte asi u každého. Ešte by som vyzdvihol Leonor Varelu, ktorá hrá upírku Nyssu. Jej úlohou je dostať z Bladea jeho nežnejšie ja a ona je snáď jedinou, na ktorej vidno, že sa zmierila s osudom byť upírom.

Réžia: Scenéria je asi najlepšou z tých, čo sme mali možnosť zhliadnuť v hororových filmoch. Kulisa naozaj „žije“. Režisér sa však dal príliš uniesť matrixovskými efektmi. Výsledkom sú veľmi rýchle a sterilné akčné scény; skôr sa to podobá videoklipu ako filmu. Na druhej strane, nonstop akcie priklincujú diváka k stoličke a nedovolia spustiť oči z plátna. Len občas sa to podarí – ľuďom so slabším žalúdkom, pri drsnejších scénach.

Záver: Máme na svete ďalší vydarený film natočený podľa komiksu. Nevynikne svojou hĺbkou, skôr nás presvedčí naozaj pútavou a zábavnou akčnosťou.


Blade 2
Výroba: USA, Nemecko, 2002, 112 min
Réžia: Guillermo del Toro
Scenár: David S. Goyer
Kamera: Gabriel Beristain
Hudba: Marco Beltrami
Hrajú: Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson, Ron Perlman, Leonor Varela, Norman Reedus a ďalší.


29. marca 2002
Štefan Hudeček
Zdroj informácií