Bard Songs

Duke, Paul, Liv

„Close your eyes, give me your hand – we'll fly, fly together, far from here, far away…“ Tento citátik z Gate To The Other Side (tretia skladba na CD) v podstate celkom vystihuje náladu cédečka, ktoré sa mi dostalo do rúk (a do prehrávača), kopaktu z dielne Dušana „Duka“ Fabiana – nie neznámej to osoby. A – keďže som o ňom doteraz vedel len ako o milovníkovi tvrdšej muziky (bol šéfom fanklubu Blind Guardian) – tento projekt ma celkom milo prekvapil. Bard Song sú presne „bard songs“ – teda milé textíky, skôr šepkané ako spievané minstrelom kdesi v krčme, všetko doprevádzané príjemnou „fantasy like“ muzikou…

Po prvé – ešte pred vložením disku do prehrávača – zapamätajte si jednu vec. Bard Songs sú viac-menej amatérskym projektom – aj keď talentovaného hudobníka. Preto nečakajte pri vokáloch výkony á la Enya alebo Andreas Vollenweider Boli by ste sklamaní, a ak by ste po prvej skladbe CD vybrali, urobili by ste chybu. Tieto songy sú síce iná trieda, no v správnej atmosfére… Na druhý deň po vypočutí som sa pristihol, ako si pospevujem jednu z piesní (Dwarf song) – a to sa mi nestáva každý deň.

Na úvod booklet. Príjemný, s fantasy obálkou, fantasy ilustráciami, fantasy textami :) Jedenásť pesničiek, z toho dve inštrumentálky a tri spojené do jednej epickej balady (Ferien – o proroctve, Čiernom rytierovi, princeznách a čarodejníkoch). Pod texty sa – rovnako ako pod hudbu – podpísal Duke, a nemusí sa hanbiť :) Jeho For Those Who Died (pieseň venovaná Cirille z Cintry) sa môže bez problémov postaviť vedľa Dwarf Song, ktorej text je z pera samotného J. R. R. Tolkiena (tento text je jediným „cudzím“ perím na CD). „For all those who died, which leaved us behind… For all those who fight, with us – Goodbye!“ Príjemné, aj keď Marigold by iste frflal – veď poznáte minstrelov :)

Čo sa týka muzičky, je taká… ohnisková :) Neohromí vás bubnovými sólami, rifmi či nezvyklými kombináciami efektov („počítačových“ zvukov je na CD máličko, resp. viac, ale nepletú sa gitarám „pod nohy“) – pri počúvaní vás nebude mraziť. Sú to milé akordy, brnkačky, doplnené občas nejakými tými „drums and percusions“. Na klubové akcie a cony v prírode ako stvorené – dobre sa to počúva, naladí na správnu strunu – presne to, čo som od takéhoto projektu čakal. Amatérske, ale dobré.

A na záver informácia. CD si môžete vypočuť aj vy – napíšte Dukovi na fabian@saske.sk – určite vám rád povie viac. Koniec reklamného bloku ;-)

Dušan Fabian, Paľo Fabian, Lívia Didičová: Bard Songs

Tracks: Entrance, Magic Hour, Gate To The Other Side, Emerald King's Calling, For Those Who Died, Dwarf Song, Ferien, The Moon, Farewell


22. augusta 2001
Rastislav Weber