Anketa: Hlasujte za fantastickú osobnosť roka - FÓR 2019

for-logo-2019-jpg-800x800
Reportáž BC/IC/CS - Juraj Červenák
Alexandra Pavelková - autogramiáda Medzi nami
ICCSP 2014 Marian Kubicsko a Stefan Konkol
Jana Plauchová, Andrea Harmanová a Michaela Musilová tesne pred krstom

V priebehu januára sme zbierali vaše tipy na slovenské osobnosti, ktoré vás v roku 2019 zaujali svojou činnosťou, tvorbou či akýmkoľvek iným prínosom do oblasti fantastiky. Mohli ste nám posielať nominácie na slovenskú osobnosť a zároveň sa tak zúčastniť súťaže o knihu knihu Deti krvi a kostí od Tomi Adeyemi.

Vaše nominácie boli pestré a siahli ste naozaj do všetkých oblastí, kde by ste mohli fantastiku alebo aspoň nejaké to sci-fi nájsť. Nominovali ste prevažne spisovateľov, ale aj redaktorov a pár bizarných povolaní, ktoré však nemôžeme uznať, pretože v ich prípadoch ani jeden nebol Slovák :) Podmienkou našej ankety bolo, že do hlasovacieho zoznamu nominovaných sa dostanú tie osobnosti, ktoré navrhli aspoň piati nominujúci. Preto je výsledný zoznam nominovaných relatívne krátky.

Ako sme sľúbili, spomedzi nominujúcich sme vyžrebovali výhercu knihy Deti krvi a kostí, a tak knižná odmena poputuje k Eve Kankovej, len čo si dohodneme adresu zaslania.


Hlasovanie o nositeľovi titulu FÓR 2019

(Nominované osobnosti sú zoradené abecedne podľa priezviska a k menám osobností sú priradené ich povolania alebo činnosti v rámci fantastiky, ako ich vidia čitatelia.)

  • Juraj Červenák – spisovateľ
  • Marián Kubicsko – spisovateľ
  • Alexandra Pavelková – spisovateľka, redaktorka
  • Jana Plauchová – spisovateľka, vedkyňa

Ako sme sľúbili, tu sú vaše najzaujímavejšie zdôvodnenia nominácií:
(Zdôvodnenia uvádzame v pôvodnom znení bez redakčných zásahov.)

  • Milada O. nominovala Juraja Červenáka z tohto závažného dôvodu, citujeme: „zachránil mi možno život.“ To už je naozaj poriadny dôvod!
  • Vladimír L. tiež vybral Juraja Červenáka, pretože ho zaujali: „historicke detektivne pribehy s napatim, dejom a zapletkou utajenou casto az do uplneho konca, jedinecne pribehy napisane s takym citom pre detail, ze si zasluzia pozornost a podla mna by mali byt premietnute aj do filmovej produkcie,“ čím síce zrejme nemyslel fantastickú tvorbu tohto autora, ale aspoň prispel k jeho nominácii.
  • Veronika D. nominovala Mariána Kubicska, ktorý ju zaujal týmto: „Jeho praca odzrkadluje jeho zaujmy a spolupracu s detmi, pozna ich a dokaze sa k nim priblizit prostrednictvom knih­.“
  • Jozef H. zvolil Alexandru Pavelkovú. Svoju voľbu podložil týmto argumentom: „Táto žena má neskutočne veľa fantázie, energie a dobrej vôle na rozdávanie – a ona ju aj rozdáva. V roku 2019 priviedla na svet dve knihy, jednu sama, druhú ako spolueditorka. Okrem toho vedie dve súťaže a Fandom.sk. Klobúk dole a nech jej to vydrží.“
  • Erika A. tiež nominovala Alexandru Pavelkovú a uviedla túto príčinu: „Okrem profesionálneho vedenia najlepšieho webu o fantastike na SK Fandom.sk,sa podieľala na zostavení zborníka Čas hrdinov II, do ktorého aj jednou poviedkou prispela.“
  • Marek Č. do formulára uviedol Janu Plauchová a dôvod uviedol takýto: „Jej najnovší román Druhá planéta je skvelým, zároveň však moderným, návratom ku klasickej scifi a zrejme aj najlepšia kniha, akú doposiaľ napísala. Navyše sa dlhodobo profesionálne venuje astronómií, je nadšenou popularizátorkou vedy a dlhé roky výraznou osobnosťou slovenskej fantastiky. Nominovaná bola už viackrát, doposiaľ sa však neumiestnila, hoci si myslím, že si toto ocenenie zaslúžila už dávno.“
  • Eva K. tiež vybrala Janu Plauchovú, pretože „Napísala knihu Druhá planéta a zaujímavo prednáša o vesmíre deťom.“

Hlasovací formulár

Každý hlasujúci vyberie a zaklikne jednu osobnosť, formulár teda odosielate LEN RAZ. Aby vaša snaha nevyšla navnivoč, aj keby váš nominant nevyhral, každý hlasujúci sa automaticky dostáva do žrebovania o ďalšiu knihu, ktorú venuje redakcia Fandom.sk.

Upozornenie: Údaje uvedené v hlasovacom formulári budú použité len pre účely tejto ankety a nebudú poskytnuté tretím osobám. Tí hlasujúci, ktorí nevyplnia celý formulár alebo pošlú viac ako jeden vyplnený formulár, budú z ankety vyradení a ich hlasy budú škrtnuté.

(Poznámka: Vaša odpoveď je zaslaná, pokiaľ sa pod červeným tlačidlom ODOSLAŤ objaví zelené hlásenie: Vaša odpoveď bola zaslaná. Výsledky hlasovania oznámime 25. 3. 2020.)

Váš hlas nič nestojí, a predsa má veľkú cenu. Hlasujte o Fantastickú osobnosť roka za rok 2019.

Uzávierka hlasovania je 22. 3. 2020 do 12:00 hod. Po uzávierke sa už hlasovací formulár nezobrazí.

Výsledky oznámime 25. 3. 2020


Súvisiaci link

Anketa – Nominujte fantastickú osobnosť roka – FÓR 2019


Foto: Archív Fandom.sk


26. februára 2020
Fandom SK