Recenzia – Richard Brenkuš: Sabotáž na okraji vesmíru

Sabotaz obalka

Richard Brenkuš sa zjavil pred pár rokmi. Získal štvrté miesto v súťaži Martinus Cena Fantázie, vyhral Fantáziu Award a zhrabol aj prvenstvo v súťaži ScifiKozmos. A vzápätí prichádza jeho prvý román.


Hlavný hrdina žije v podzemnom meste, kam sa ľudstvo uchýlilo po apokalypse. Pestuje a díluje trávu a popri tom nás zoznamuje s pravidlami, „kastami“ a históriou obrovského krytu. Do života sa mu pripletie pekné mladé dievča, s pomocou ktorého plánuje rozšíriť svoje drogové teritórium. Lenže vtedy na scénu nakráča ktosi, kto sľubuje zmeniť celý svet.

Brenkušov román plynie pozvoľna. Čitateľ tak môže bez problémov preniknúť do atraktívneho postapo prostredia. Faktom ale ostáva, že po dvesto stranách sa príbeh dostane len do bodu, ktorý je uvedený už v anotácii na obálke knihy. Autor totiž príbeh odvíja krok za krokom, a to doslovne. Vždy, keď je hlavný hrdina niekam zavolaný alebo ide za kšeftom, celú jeho cestu prejde aj čitateľ, bez akéhokoľvek urýchľujúceho strihu. Textu je zbytočne veľa. Kniha má vyše tristo strán, čo je číslo, ktoré pri prvotinách vo vašej hlave rozhojdá varovný zvonček. Čitateľnosť značne vylepšuje členenie na množstvo „hviezdičkových predelov“ (aj v rámci jedného dialógu či opisu).

V prvej polovici románu je len jedna akčná scéna. A práve ona ukazuje, čo by Sabotáži prospelo – akcia a dynamika. Potom by snáď čitateľ až tak nevnímal malú pravdepodobnosť niektorých základných myšlienok príbehu. Napríklad fakt, že nikto z inžinierov(!) neskúma stav vonkajšieho sveta, bol pre mňa dosť problematický. Bolo zaťažko uveriť aj tomu, že zmutovaný cudzinec nedostal hneď z príchodu pár elektrických impulzov, nebol odvlečený do izolácie, kde mu neposkytli školenie z waterboardingu ani nenanútili dávku thiopentalu a LSD, nebol mu zhabaný majetok a jeho prístroj (a poprípade aj mozog) nebol podrobený všemožným vedeckým analýzam.

Napriek tomu, že máte nutkanie preskakovať zdĺhavejšie pasáže a občas prevrátite oči nad opakovaním určitých udalostí, čosi vás poháňa vpred. Možno zvedavosť, ako to všetko dopadne. A zrejme aj naivita hrdinu, pretože až v závere začne klásť otázky, ktoré hádam väčšine čitateľov napadnú už v úvode. Pre nich môže byť potom bleskové vytriezvenie hlavnej postavy zase menej uveriteľné.

Sabotáž na okraji vesmíru je rozporuplné dielo. Miestami je naivné a zbytočne rozťahané. Na druhej strane, nečíta sa zle a tých pár akčných scén, ktoré má, je veľmi dobre spracovaných. Slušne funguje aj jeho obrazotvornosť – či už pri putovaní vesmírom alebo tunelmi mesta. Sympatie si u mňa získali aj názvy zbraní a techniky (Rachot 5mm, Hroch). Myslím si však, že po okresaní do formátu poviedky či novely by išlo o oveľa zaujímavejší počin.


Knihu Sabotáž na okraji vesmíru si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sabotáž na okraji vesmíru
Žáner: sci-fi triler
Autor: Richard Brenkuš
Vydavateľstvo: Artis Omnis, ed. Margo
Rok vydania: 2016
Počet strán: 336
Väzba: mäkká
ISBN 978–80–89718–81–8


Súvisiaci link

Odhaľte Sabotáž na okraji vesmíru Richarda Brenkuša


21. februára 2017
Martin Kochlica