Slovenská literárna fantastika v roku 2023

Už je tu zase… Presne tak. Znovu je tu náš takmer štatistický súhrn vydaných kníh, tentokrát za rok 2023. Niektoré sa ukázali ako skvelé diela. Iné prepadli na celej čiare a stali sa len splnenými snami ich autorov o vydaní vlastnej knihy. V minulom roku vyšlo na Slovensku v žánroch fantastiky od slovenských autorov takmer šesťdesiat kníh. Ktoré to boli, sa pozrieme práve teraz.


Hneď na začiatku treba vysvetliť, že rozdelenie kníh do kategórií nie je možné chápať striktne. Naše delenie má slúžiť čitateľovi na rýchlejšie zorientovanie sa vo vydaných dielach. Mnohé knižné tituly spomenuté v tomto prehľade totiž spĺňajú podmienky pre to, aby sa objavili vo viacerých kategóriách súčasne, no my sme ich mohli zaradiť len do jednej. Podľa stručného obsahu, ktorý je pri každom z diel spomínaný, prípadne po otvorení linku, ktorý je pri každej charakteristike knihy, čitateľ ľahko zistí, do ktorých ďalších kategórií by ju ešte bolo možné zaradiť. Pri písaní charakteristík jednotlivých knižných titulov sme vychádzali jednak z informácií a recenzií už uverejnených na Fandom.sk a jednak z verejne dostupných knižných anotácií.


Vás už dobre poznáme

Čestné miesto v úvode článku patrí aj tento rok našim najznámejším autorom. Ich knihy sú väčšinou zárukou kvality v čoraz hlbšom mori príbehov plných gramatických, štylistických chýb a logických omylov.

Prvou dámou na zozname je Zuska Stožická a jej zbierka Labute neplačú (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Vynikajúce poviedky majú široký žánrový záber od klasickej fantasy cez takmer hororové, až po sci-fi. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Dobre známou autorkou a vydavateľkou je aj Katarína Soyka, ktorej minulý rok vyšla historická fantasy z prostredia starých Slovanov Vladykova pomsta (podrobnosti o knihe). Mladého vladyku a mocnú vedmu spojí spoločný nepriateľ a túžba pomstiť sa. Cesta za jej naplnením bude dlhá a nebezpečná. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Staroslovanské mýty a legendy (podrobnosti o knihe) sú dôkazom, že nielen taký Zeus či Aténa sú zaujímaví bohovia. Aj naše národy si vytvorili božstvá, ktoré im zdatne konkurujú. Navyše sú naším národným dedičstvom, akousi kultúrnou pamiatkou. Knihu napísala novinárka a spisovateľka Zuzana Kuglerová a vydalo vydavateľstvo Daxe.

Labute neplačú Vladykova pomsta Staroslovanské mýty a legendy

Juraj Červenák je autor, ktorého naozaj netreba predstavovať. Minulý rok vo vydavateľstve Artis Omnis vydal súhrnnú zbierku štyroch starších poviedok a jednej celkom novej zo sveta čitateľmi obľúbeného Čierneho Rogana pod názvom Ostrov bohýň (podrobnosti o knihe, naša recenzia).

Ďalším známym spisovateľom je Jozef Karika. Román Hlbina (podrobnosti o knihe, naša recenzia) nás vráti do šesťdesiatych rokov, do čias hlbokého socializmu. Vyšetrovateľ ŠtB prichádza do Ružomberka, aby vyriešil zvláštne prípady vrážd. Čoskoro však zistí, že nejde o obyčajného páchateľa. Opäť je nútený prežívať svoje najhoršie nočné mory a vysporiadať sa s vlastným svedomím. Vydavateľstvo: I­kar.

Ak ste si obľúbili sériu o svalnatom Ajrišovi, určite vás poteší správa, že Martin Benkovič vydal pokračovanie s názvom Lovec (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Ajriš sa znovu nechá naverbovať na nebezpečnú akciu. Pripoja sa aj jeho priatelia mágovia Ezechiáš a Jegor. Zia s Luciou, ako správne ženy, nezostanú bokom. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Ostrov bohyn - obalka Hlbina Lovec

Vedľajším postavám zo steampunkových románov o vyšetrovateľoch nebezpečných paranormálnych zločinov Norrovi a krásnej Catherine je venovaná kniha Nocte Exeo (podrobnosti o knihe, naša recenzia) od Petra Jelínka. Vrátime sa v nej do temnej Norrovej mladosti. Vydavateľstvo: Enribook.

Najnovší román Henricha Hujberta s názvom Dračia šupina (podrobnosti o knihe) je inšpirovaný zabudnutými povesťami našich predkov. Odohráva sa v časoch, keď vládli tajomní bohovia, lesy boli plné víl, trpaslíkov aj rusaliek a ľudia mali neľahký život. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Martin Hatala je známy stand up komik a autor. K dvom publikáciám pridal minulý rok tretiu s názvom Pliaga – Historky z Brahna (podrobnosti o knihe). Voľne nadväzuje na jeho predchádzajúcu knihu a čitateľov vráti do Brahna, kde vypukla epidémia a hoci boli vydané nariadenia, nikto sa ich nedrží. Jediný, kto vie, ako všetkých zachrániť, je veľkňažka cirkvi Zabudnutého suda. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Podniková kultúra upadá a spoločný teambuilding sa zmení na záchranu sveta, v ktorej bude mať miesto aj mytológia. Ak chcete vedieť, kam svet speje, zadovážte si knihu Martina Juríka a Michala Ružičku Škoricovník – Zlatá panna (podrobnosti o knihe). Vydavateľstvo: Marenčin PT.

Nocte exeo Dračia šupina Pliaga Zlatá panna


Sme sebestační

Tradične silnou je kategória venovaná knihám, ktoré vyšli vlastným nákladom autora – pod jeho vlastným menom, pseudonymom, hlavičkou jeho firmy alebo občianskeho združenia založeného za týmto účelom a podobne. V roku 2023 ich bolo podstatne menej než o rok skôr. Viacerí z autorov sú už čitateľom známi a vydali pokračovanie svojich knižných sérií. Iní prinášajú niečo nové. Do tejto kategórie patrí aj viacero nováčikov a kníh zo žánru young adult. Čo všetko nám ponúkajú?

Kým kráľovná Arja pustoší krajinu, Katja sa učí ovládať mágiu, ktorou je obdarená. Môžeme dúfať, že sa znovu pretnú cesty Katji a Argosa hľadaného pre vlastizradu. Pokračovanie série Katja od Natali Fox má názov Katja – Zrodení z mágie (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Kniha patrí do žánru young adult. Vyšlo vlastným nákladom.

Hoci je Adriana Bolyová plodná autorka s fanúšikovskou základňou, zaradili sme ju do tejto kategórie, pretože svoj najnovší román Koruna mesiaca (podrobnosti o knihe) si vydala sama. Lele ušla s milencom a prišla o česť. Je ochotná vydať sa za pána nočných elfov, ktorý dúfa, že Lele dokáže počuť hlas nerastov a pomôže mu získať mocný kameň mesiaca. Vyšlo vlastným nákladom.

Michaela Brnková vydala minulý rok ako e-book pokračovanie svojej série Tenebris 2 – Zrodená pre kráľa (podrobnosti o knihe), ktoré sa skladá z dvoch príbehov – Regina a Naevusovo srdce. Prvý je o Tenebrisových synoch, druhý príbeh čitateľa zavedie do sveta zla bažiacom po moci.

Katja - Zrodení z mágie Koruna mesiaca Tenebris 2

Mladučká princezná Desana chce všetkým dokázať, že je hodná stať sa kráľovnou, nie len ozdobou manžela. Stojí proti neznámemu nepriateľovi a jej ochrancom sa stáva vlk. Autorom románu Mladá vlčica (podrobnosti o knihe, naša recenzia) je Peter Diko. Pokračovanie románu Šťastie naivných patrí do žánru young adult. Vydal: Peter Diko, vlastný náklad.

K. Ploig je pseudonym slovenskej autorky Kataríny Gocmanovej. Irgur – Tajomstvo veže (podrobnosti o knihe, naša recenzia), je prvá kniha z plánovanej štvordielnej série. Zlodejka Inuq dostane možnosť vykúpiť sa zo svojich zlodejských eskapád. Putuje so skupinou rytierov k veži v lese posadnutom démonmi, aby získala vzácny predmet v nej ukrytý. Kniha patrí do žánru young adult a je autorkinou prvotinou. Vyšlo vlastným nákladom.

Michaela Baránková pokračuje vo svojej sérii Jazdci smrti románom Luk zničenia (podrobnosti o knihe). V pokračovaní osudov budete s hrdinami hľadať druhý nástroj, riešiť vzťahové problémy a načrtne sa aj otázka, kto sú jazdci smrti a odkiaľ prišli. Vyšlo vlastným nákladom.

Stephen Wilde nazval svoj debut Bájna ríša – Sívius Polnočný (podrobnosti o knihe). Tri národy žijú vedľa seba v mieri. Ich pokojné nažívanie narušia úkazy, ktoré nechápu. Podarí sa thelárom, nositeľom múdrosti, odvrátiť prebudenú temnotu? Vyšlo vlastným nákladom.

Peter Diko - Mladá Vlčica Irgur - tajomstvo veže Luk zničenia Bájna ríša – Sívius Polnočný

Podivné prípady Urbana Baránika (podrobnosti o knihe) je neseriózna, občas humorná detektívka, ktorej hlavnou postavou je Urban Baránik. Kto to je? Ufrflaný a mrzutý čarodejník z Banskej Bystrice. Ten sa pripletie k viacerým prípadom, ktoré pomáha pomocou svojej viac, ako mizernej mágie, vyriešiť. Autorkou je Jara Radošovská. Kniha je autorkina prvotina. Vydalo: Maletria, o. z.

Román Jozefa Hvišča Stretnutia v budúcnosti (podrobnosti o knihe) nadväzuje na autorov román Lovec spomienok a je prequelom ku knihe Malinche. Hlavný hrdina uniká pomocou stroja času do budúcnosti, aby unikol tajomnému prenasledovateľovi. Mocná korporácia ho však vtiahne do svojich plánov a on sa ocitá na prieskume vo vesmíre. Vyšlo vlastným nákladom.

Dušan Bertič sa vracia so svojím Roztrhnutým časom II (podrobnosti o knihe). Bertičov príbeh z pohoria Tribeč pokračuje a autor v anotácii sľubuje prekvapivý záver. Vyšlo vlastným nákladom.

Podivné prípady Urbana Baránika Stretnutie v budúcnosti Roztrhnutý čas II


Konečne sme to dokázali

Každý rok sa nájde pár debutujúcich autorov, ktorých rukopisy sú skvelé a zaujmú aj renomované vydavateľstvá. Tieto knihy prejdú náročnou redakčnou úpravou, takže čitateľ má záruku, že budú skutočne čitateľné. Aspoň by mal mať… Stáva sa, že aj veľké vydavateľstvo vydá príbeh, ktorý mal radšej zostať nevydaný. To však nie je prípad prvej autorky z tejto kategórie.

Ivana Molnárová Dubcová je čitateľom fantastiky známa už roky. Jej poviedky sa ocitli vo viacerých zborníkoch a antológiách, takže bola len otázka času, kedy nám predstaví svoju prvotinu. Stali sa ňou Cesty hrdinov (podrobnosti o knihe). Hlavný hrdina zomrie hneď na začiatku. No vďaka ľsti sa vracia z podsvetia, a ak sa chce stať opäť človekom, musí prejsť skúškami, zažiť dobrodružstvá a dokázať niesť následky svojich činov. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Andrea Paráčová debutuje s historickým románom, v ktorom má svoje miesto aj mágia. Nazvala ho Pod krídla havrana (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Je to výstižný názov, pretože sa odohráva v časoch vlády Mateja Korvína (jeho meno pochádza z latinského slova „corvus“ – v slovenskom preklade „havran“). Je to román plný skutočných historických reálií, udalostí, bojov, vášní a čarov. Vydavateľstvo: Ma­xim.

Manželia Hanka a Viktor si kúpia vytúžený domček. No na záhrade objavia akúsi tajomnú zemľanku, ktorá zrejme mala zostať ukrytá pred svetom. Odvtedy sa začnú manželom diať veľmi čudné veci, ktoré v nich vzbudia strach. Pavol Puškár a jeho hororový debut Jama (podrobnosti o knihe). Vydavateľstvo: Inspira Publishing.

Dom pri železnici (podrobnosti o knihe) ukrýva temné tajomstvá. Neobjasnené zmiznutia, záhady, vraždu… Pôvodná obyvateľka domu aj noví majitelia sa snažia tieto udalosti ignorovať. Avšak raz si budú musieť priznať, že s domom nie je všetko v poriadku. Autorkou je Maya Haršániová. Vydavateľstvo: E­list.

Cesty hrdinov Pod krídla havrana Jama Dom pri železnici

Matej Ferjanc debutuje knihou Posledný človek – Vôľa k boju (podrobnosti o knihe). Štvoruholník tvorený Bohom, Satanom, Zemou a posledným človekom je presýtený napätím. Vydavateľstvo: Da­li.

Detstvo dvoch bratov prežívajúcich v skrytej komunite veteránov potopy sa skončí, keď začne hroziť ďalší konflikt. Fantasy prvotina Tomáša Ferenčáka má názov Posledný fanatik (podrobnosti o knihe). Vydavateľstvo: E-knihy jedou.

Monika Smolková debutovala minulý rok hneď s dvomi knihami. Román Ohnivá (podrobnosti o knihe) je o chladnom svete, kde neexistuje oheň a boja sa dňa, keď by mohla prísť Ohnivá a všetko by možno ľahlo popolom. Vydavateľstvo: Motýľ. Monika Smolková po druhýkrát: Skupina agentov zatkne dievča s červenými vlasmi a zvláštnymi, až hrozivými schopnosťami. Snažia sa zistiť, čo všetko dokáže a prečo. Tiež to, či za sériou výbuchov v meste stojí práve ona. Román Skarlet (podrobnosti o knihe) vyšiel tiež vo vydavateľstve Mo­týľ.

Posledný človek Posledný fanatik Ohnivá Skarlet


Pre mladých aj „stále mladých“

Táto kategória zahŕňa knihy určené nielen mladým, ale aj tým, ktorí sa mladí stále cítia. Opäť treba apelovať na vydavateľov, aby si uvedomili, aké dôležité je ponúknuť mládeži skutočne dobré knihy a vychovávať ich tak k istej čitateľskej úrovni. Každý rok sa na trhu objavuje mnoho kníh pre mládež, ktoré sú plné nelogických vecí, pokrivkávajú aj štylisticky a kvalita príbehov je tiež len priemerná. Veríme, že každé vydavateľstvo má možnosť vyberať z množstva rukopisov, preto by nemal byť problém nájsť a ponúknuť mladým čitateľom len to najlepšie.

Laura Ensi prišla na trh s voľným pokračovaním svojho Spoločenstva, tentokrát s podnadpisom Tajomstvo havraních krídel (podrobnosti o knihe). Hlavná postava je dvadsaťročná dievčina, ktorá trpí množstvom zdravotných problémov a veľa si toho nepamätá. Keď jej do života vstúpi záhadný mladík, obráti sa jej život naruby a ona začne odhaľovať svoju rolu v tajomnom Spoločenstve. Vydavateľstvo: Ma­xim.

Iveta Pernišová prináša pokračovanie svojej sci-fi série pod názvom Riján (podrobnosti o knihe). Tri planéty, tri rôzne postavy a tri odlišné osudy a životné cesty. Možno však majú všetky tri hrdinky niečo spoločné. Vydavateľstvo: E­list.

Sirína je dievčina s čarovným hlasom, ktorá sa rozhodne splniť Velesovu úlohu a priviesť jeho strateného syna. Za odmenu si môže žiadať, čo len bude chcieť. Spoločne s priateľmi sa vydáva na dobrodružnú výpravu plnú mágie, nebezpečenstva aj lásky. Vladimíra Šebová a 2. časť jej série Piesne troch svetov s názvom Syn podsvetia (podrobnosti o knihe). Vydavateľstvo: CooBoo.

Všetko zlato pre Anežku (podrobnosti o knihe) od Jozefa Mikloviča je pokračovanie jeho debutového románu. Satanisti uniesli Jakubovu lásku Anežku a jej tetu Radawu až do Afriky a mučia ich tými najkrutejšími spôsobmi. Mladý muž sa ich vydáva zachrániť. Je tento únos iba náhoda alebo krutá hra nesmrteľných bohov? Vydavateľstvo: Hy­dra.

Tajomstvo havraních krídel Riján Syn podsvetia Všetko zlato pre Anežku

Vladimíra Kmečová najmä svojich mladších čitateľov potešila druhou knihou zo série Bahadurovo dedičstvo, ktorá nesie názov Vodná kniha (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Šestnásťročný Karim sa ocitá v ohrození života, zrejme kvôli šifrovanému odkazu, ktorý má viesť k pokladu. Aby Karim zistil pravdu, vydáva sa dlhú a neľahkú cestu spoločne s niekoľkými priateľmi. Vydavateľstvo: Enribook.

Adam Malik pre mladých napísal knihu Cesta za vianočným svetlom (podrobnosti o knihe). Je o chlapcovi, ktorý jediný hľadá zmiznuté dievča z domu oproti. Všetci sa tvária, že o dievčine nikdy nepočuli a rovnako je to aj s Vianocami. Chlapec putuje spolu so psom a utáraným sobom. Vydavateľstvo: Via Facti.

Adaptáciou Snehovej kráľovnej je kniha Zuzany Belkovej Šerosvit (podrobnosti o knihe). Svet zostal bez svetla, všade vládne šero. Keď Gerde zmizne brat, vydá sa ho hľadať vo svojom dospelom tele požičanom z budúcnosti. Bude to cesta plná kúziel, čarovných tvorov a nástrah. Autorka si knihu vydala vo svojom vydavateľstve Fa­gan.

Vodná kniha Cesta za vianočným svetlom Šerosvit


Známi aj neznámi

Hoci už v minulosti publikovali, stále sa nedostali alebo ešte sa len dostávajú do širšieho povedomia čitateľov fantastiky. Niekedy je to úrovňou príbehov, ktoré často pôsobia, ako keby boli písané cez kopirák. Niektorí mali zatiaľ proste smolu, iní zasa publikujú sporadicky s väčšími prestávkami. Zaraďujeme sem však aj známejších autorov, ktorí píšu prioritne iný typ literatúry a k fantastike si iba občas „odskočia“. Všetci však majú svojich fanúšikov, ktorí na ich knihy nedajú dopustiť.

Michaela Ella Hajduková patrí k tým známym a jej najnovší román má názov Sudička zo severu (podrobnosti o knihe). June Delainová je psychologička so zvláštnymi schopnosťami a patrí k policajnému tímu vyšetrovateľov. Jonas Storsveen je bývalý detektív. Týchto dvoch spojí cit ale aj neznámy vraždiaci útočník. Vydavateľstvo: Mo­týľ.

Lukáš Zeleňak prvý diel svojej novej série Kniežatá Sothoru nazval Tajomstvo Epsie (podrobnosti o knihe). Kniežatstvo napadli silní susedia. Ak chce knieža Mstislav ubrániť vlasť, musí sa vybrať do hôr a nájsť tajomnú magickú zbraň, ktorá mu pomôže vyhrať nad presilou. Príbeh je inšpirovaný slovanskou mytológiou. Vydavateľstvo: Enribook.

Pre šťastie svojho dieťaťa dokážete aj nemožné. O to sa snaží aj hlavná postava knihy od autorky „románov pre ženy“ Michaely Ries Volanie krvi (podrobnosti o knihe). Kvôli svojej dcére je matka ochotná prekonať hranice morálky, zákona, času aj priestoru. Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ.

Sudička zo severu Tajomstvo Epsie Volanie krvi

Lina Franková pokračuje vo svojej sérii románov, ktoré majú v názve slovo „zámok“ a zviera, ktorému zámok patrí. Tentokrát je to Líščí zámok (podrobnosti o knihe). Apolinárov rod prenasleduje smrť. On sám cíti, že so svojím bratom už dlho nebude, a preto je ochotný spraviť čokoľvek, aby sa jej vyhol. Pomôže mu mladá čarodejnica? Vydavateľstvo: Ma­xim.

V uliciach zúri epidémia a jemu sa v byte začnú zjavovať mytologické bytosti. Jeho psychika veľmi trpí. On ale zistí, že tieto bytosti sú skutočné a musí vynaložiť veľa úsilia, aby ich návštevy prežil. Pomoc hľadá u vyslanca Najvyššieho. Pavel Chodúr a Bazár démonov (podrobnosti o knihe). Vydavateľstvo: Columbus.

Nena Turner znova zavítala do žánrovej literatúry pokračovaním série Dva svety tej istej planéty II. (podrobnosti o knihe), kde ďalej rozvíja osudy postáv z prvej knihy. Vojna medzi Ženskou krajinou a Mužským štátom pokračuje a jej koniec je v nedohľadne. Hlavné postavy sa snažia pretvoriť svet na krajšie miesto pre život, no zatiaľ je okolo nich priveľa intríg, teroru a nenávisti. Vydavateľstvo: E­list.

Líščí zámok Bazár démonov Dva svety tej istej planéty II.

Autorka sladkých romantických príbehov Emily D. Beňová sa minulý rok poriadne obracala. Vydala hneď štyri romány s prvkami fantasy. Šepoty zo záhrobia (podrobnosti o knihe) je prvý diel jej série Dva kroky do pekla a zavedie nás do mestečka, v ktorom má priveľa ľudí tajomstvá, a aj obyčajné situácie sa začínajú zahaľovať tajomnom. Pravdu je možno lepšie nespoznať. Druhý diel Výkriky do ticha (podrobnosti o knihe) je o tom, že milovať anjela nie je jednoduché. Pre lásku treba obetovať všetko. Tretí diel má názov Volanie večnosti (podrobnosti o knihe). Kedy sa z priateľa stáva nepriateľ a z nepriateľa spojenec? Dokáže sa April premôcť a veriť tomu, kto je jej osudom? Všetky tri diely vydalo vydavateľstvo Elist. Román 666 anjelov (podrobnosti o knihe) je zasa pokračovaním autorkinej série s číslom 666 a predzvesťou jej ukončenia. Vydala si ho autorka vlastným nákladom.

Šepoty zo záhrobia Výkriky do ticha Volanie večnosti 666 anjelov

Pokračovanie prvej knihy Filipa Červenáka Príbehy spod kiltu dostalo názov Príbehy spod kiltu: Kráľovská hra (podrobnosti o knihe). Možno pôjde aj o šachy, no určite pôjde o život, strašidlá, záhadné dámy v bielom a sušené hríbiky. No a o budúcnosť celého sveta, samozrejme. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Túžba po bohatstve pochovala všetko krásne, láskavé a postavila proti sebe dve milujúce bytosti. Zlo sa dostáva k moci a tajomstvo vychádza na povrch. Autorka kníh pre deti Mária Čechovičová – Ochabová a jej fantasy Prebudenie GydrazONa (podrobnosti o knihe), ktorá vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov.

Lenka Sujová a Slavomír Suja vydali sci-fi román Posledná vojna: Príchod Plieniteľov (podrobnosti o knihe). Príbeh začína v momente, keď dorazí signál od neznámej mimozemskej entity. Má pomôcť spojiť všetky rasy a národy a obsahuje aj varovanie pred prichádzajúcim nebezpečenstvom. Vydalo občianske združenie MEA2000.

Filip Červenák - Kráľovská hra Prebudenie GydrazONa Posledná vojna Príchod Plieniteľov


Faktografické knihy

Minulý rok vyšlo u nás aj viacero publicisticky ladených knižných titulov, ktoré sa zaoberajú žánrovými témami – legendami, povesťami a mýtmi z faktografického hľadiska, prípadne priamo reflektujú žánrových autorov a ich diela. Ich cieľom je širokú verejnosť nielen pobaviť, ale aj poskytnúť čitateľom informácie, poučenie a v neposlednom rade aj inšpiráciu pre ďalší výskum.

Jedným z najplodnejších autorov non fiction literatúry zaoberajúcich sa práve žánrovými témami je dokumentarista Miloš Jesenský. Jeho Pero z gryfa (podrobnosti o knihe) je obsiahlou zbierkou rozhovorov so známymi slovenskými autormi fantastiky. Dozviete sa mnoho zaujímavostí okolo tvorby aj z osobného života Juraja Červenáka, Alexandry Pavelkovej, Ondreja Trepáča, Kataríny Soyky, Daniela Šmihulu a Lívie Hlavačkovej. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Aj Miloš Jesenský vydal v minulom roku viacero kníh. S Robertom K. Lesniakiewiczom napísali publikáciu Stratení v horách (podrobnosti o knihe), ktorá je o tajomstvách, mystériách, zločinoch, paranormálnych javoch z Tatier a Babej hory. Vydavateľstvo: Naše vojsko. Ďalšiu knihu Miloš Jesenský napísal spoločne s Petrom Koutským a ide o ďalší diel série – Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 3 (podrobnosti o knihe, naša recenzia). Slovensko je plné záhad, krvavých histórií, mystérií aj bájnych bytostí a predmetov. Autori nám opäť odkryli niektoré z nich. Vydavateľstvo: Príroda.

Lukáš Čelka sa obetoval a navštívil za nás dvadsať lokalít, ktoré sú opradené strašidelnou, ba priam hororovou povesťou. Strašidelné príbehy Slovenska (podrobnosti o knihe) prinášajú autentickú atmosféru týchto miest, zrúcanín či budov a možno vás inšpirujú a začnete sa venovať tzv. darkturizmu. Vydavateľstvo: Artis Omnis.

Pero z gryfa Stratení v horách Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 3 Strašidelné príbehy SK


Zborníky, zbierky, antológie

Neoddeliteľnou súčasťou knižnej úrody sú každý rok aj antológie, zbierky poviedok a zborníky zo súťaží. Toto je posledná kategória nášho zoznamu a vy sa už určite neviete dočkať záveru.

Fantázia ’23 (podrobnosti o knihe) je zborník najlepších poviedok dvadsiateho prvého ročníka súťaže Martinus Cena Fantázie. Tento rok ich je dvadsaťšesť a okrem súťažných textov v nej nájdete aj medailóniky autorov a hodnotenie všetkých poviedok tohto ročníka. Vydavateľstvo: Fantázia.

Slovensko fantastické (podrobnosti o knihe) je unikátny multimediálny projekt. Dvadsaťtri autorov, originálny hudobný sprievod, audioverzia nahovorená skvelými slovenskými hercami a úžasné pôvodné ilustrácie od najlepších výtvarníkov. Vydavateľstvo: Artis Omnis a Prešporské divadlo.

Poviedky, ktorých autori sú previazaní s Považím a ktoré sa na Považí aj odohrávajú, nájdete v antológii hororových poviedok Krvavé Považie (podrobnosti o knihe). Prispeli do nej napríklad Katarína Soyka, Ivan Kučera, Radoslav Kozák a iní. Vydavateľstvo: Hy­dra.

Fantázia ´23 Slovensko fantastické Krvavé Považie


Slovo na koniec

Tak, máme to za sebou. Opäť bola úroda kníh viac než bohatá a je radosť vidieť, ako sa žánrom sci-fi, fantasy a horor z roka na rok darí lepšie a lepšie. Keď berieme do úvahy len vyššie uvedené knihy, ktoré sú aktuálne dostupné v kníhkupectvách v tlačenej alebo elektronickej podobe, v roku 2023 vyšlo na Slovensku 55 knižných titulov v žánroch fantastiky od domácich autorov. Z toho naviac, teda 12 titulov si autori vydali svojpomocne. Z vydavateľstiev v publikovaní domácich žánrových autorov za vlaňajšok vedie Artis Omnis, ktoré vydalo 7 kníh, nasledujú Elist a Hydra – každé so 6 knihami. Po 3 knihy vydali Enribook, Maxim a Motýľ. Po jednej knihe v žánroch fantastiky minulý rok dožičili čitateľom vydavateľstvá Columbus, CooBoo, Dali, Daxe, E-knihy jedou, Fantázia, Ikar, Inspira Publishing, Marenčin PT, Naše vojsko, OZ MEA2000, Príroda, Slovenský spisovateľ, Via Facti a Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov. K nim treba prirátať aj knihy, ktoré vychádzajú ako tlačené alebo e-knihy a k čitateľom sa dostanú iným spôsobom ako bežným predajom v kamenných alebo internetových kníhkupectvách. Ide o zborníky zo súťaží (napríklad zborník Literárny Zvolen 2023 je v elektronickej podobe voľne dostupný na webe Národného osvetového centra), zborník zo súťaže Cena Gustáva Reussa by mal byť tiež čoskoro dostupný na webovej stránke súťaže, webové portály ako Greenie knižnica, kde sú so súhlasom autorov ich knihy voľne dostupné v rôznych formátoch. Voľne dostupné knihy (v elektronickej podobe) sú aj na stránkach niektorých autorov alebo zoskupeniach autorov.

Zostáva otázka, akú úroveň niektoré knihy dosahujú. Zlepšuje sa ich kvalita alebo znižuje? Prinášajú niečo nové, niečo, čo už nebolo mnohokrát prevarené? Pretože tak, ako minulý rok, aj tento môžete pri čítaní anotácií zistiť, že niektoré sú si podobné, prípadne sú ako brat či sestra niektorých anotácií z minulých rokov. Začína byť bežné, že po prečítaní anotácie či upútavky nemáte ani tušenia, o čom kniha vlastne je.

Znovu sa budete pýtať, prečo si niektorí autori myslia, že čím komplikovanejšie mená a názvy v knihe použijú, tým bude zaujímavejšia. Chvíľami udrie do očí fakt, že hoci ide o knihy slovenských autorov, dej je zasadený do zahraničia. Ako keby samotní autori mali pocit, že to, čo je za hranicami, je zaujímavejšie, ako to, čo máme doma. Samozrejme, nie je povinné písať o domácom prostredí a je nám jasné, že hlavným šéfom je vždy autor, ktorý jediný rozhoduje o tom, kto, čo, kedy, ako a kde. A prečo.

Stále sú u autorov obľúbené knižné série. Nováčikovia smelo vstupujú do knižného sveta rovno s prvými dielmi trilógií či tetralógií a na ďalší rok pokračujú v rozvíjaní príbehov zo svojich predchádzajúcich kníh. Ak máme šťastie. Či knižné série obľubujú aj čitatelia, to by bola otázka hodná serióznej ankety, s ktorou zrejme budeme rátať v budúcnosti.

Okrem žánrových titulov od slovenských autorov samozrejme vlani vyšlo množstvo kníh od ich zahraničných kolegov, konkurencia je teda vysoká. Nám zostáva dúfať, že tak, ako rastie množstvo publikovaných rukopisov, rastie aj počet vášnivých čitateľov.

Takže, dočítania, priatelia.


Poznámka: Ak viete o nejakej pôvodnej slovenskej fantastickej knihe, ktorá vyšla v roku 2023 a my sme ju v našom súhrne prehliadli, alebo máte aktuálnejšie informácie, dajte nám prosím vedieť. Ďakujeme.


Súvisiaci link

Prehľad slovenskej literárnej fantastiky, ktorá vyšla v predchádzajú­cich rokoch


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.

Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá je dostupná aj ako audiokniha. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


13. marca
Ena a Alexandra Pavelková
Zdroj informácií