Reportáž: Istrocon a Comics Salón 2017

Istrocon a CS 2017
IC CS 2017 krst kníh z vydavateľstva Hydra
IC CS 2017 dynamický krst oboch hláv Hydry
IC CS 2017 Alexandra Pavelková
IC CS 2017 diváci pozorne sledujú
IC CS 2017 krst Ženy so sovou sovím a iným perím
IC CS 2017 Martin Cuco Luciak v akcii
IC CS 2017 krst knihy Daniela Heviera
IC CS 2017 vyhlasovanie víťazov Poviedky Istroconu
IC CS 2017 raj kartárov
IC CS 2017 zábava na predaj
IC CS 2017 umenie na predaj

V polovičke septembra sa v bratislavskom Dome kultúry Ružinov konal najväčší slovenský festival popkultúry, teda komiksu, anime, hier, japonskej kultúry, KPOPu, sci-fi, fantasy, hororu a priľahlých oblastí Comics Salón a Istrocon 2017. Videore­portáž z tejto udalosti sme už uviedli, teraz prinášame reportáž zo soboty Serjožu Serjožoviča zameranú prevažne na tú „istroconovskú“ časť festivalu, teda na fantastiku.


sobotu 16. 9. 2017 ma zobudili kvapky dažďa dopadajúceho na obločnicu. Nastal deň D – návšteva XXX. ročníka (pozn. red. pre fanúšikov Vina Diesela: ide o 30. ročník) medzinárodného festivalu popkultúry – Comics Salónu a Istroconu. Tešil som sa na prednášky, filmy, workshopy a mnohé iné aktivity, ale hlavne na kamarátov, ktorých som nevidel od SlavConu. Do tašky som si zobral Knihu roka 2016, zbierku poviedok s názvom Medzi nami od Alexandry Pavelkovej (aby som sa nenudil cestou), sadol na vlak a vybral sa na con.

Vďaka súťaži s Nekonečno.sk – Obchod pre každodenných hrdinov, som mal lístok zabezpečený, bol som totiž jedným z troch výhercov. Istrocon a Comics Salón sa už tretí rok konal v Dome kultúry Ružinov. Oproti minulým ročníkom nastalo pár zmien, tou prvou bolo oplotenie miesta konania, pretože po minulé roky na con zavítali aj nemilí návštevníci, ktorí robili problémy a obťažovali účastníkov. Druhou bolo presunutie miesta predaja vstupeniek z vestibulu presunulo na začiatok oploteného areálu. Nájsť ten začiatok bolo ale pre mnohých trochu problém, pretože boli zahradené aj prístupové chodníky ku kultúrnemu domu, chýbali orientačné tabule alebo šípky, a ak ste prišli z inej strany, nezostávalo vám nič iné, než chodiť naverímboha okolo plota a hľadať dieru.


Sobotňajší program pre mňa začal až o 12. hodine, takže predtým som mal čas sa porozhliadnuť po okolí. Najväčší stánok vonku mala propagácia CCG Expo 2018 (The 14th China International Cartoon & Game Expo), ktorý sa uskutoční v dňoch 5. – 9. júla 2018. O pár metrov ďalej ste mohli nájsť stánok slovenských planetárií, ktoré mali na festivale dve prednášky a mohli ste s pomocou menšieho teleskopu pozorovať oblohu. V blízkosti tohto stánku ste si mohli dať výbornú kávu či čapovanú lokálku (predtým niesla názov šofokola) alebo hroznovku. Za nimi si rozložili stánok sokoliari a na trávnatej ploche nesmel chýbať stredoveký tábor s hlavným ťahákom – strelnicou, kde ste si mohli zastrieľať z luku.

Vchod do DK Ružinov strážili dve postavy maskovaného superhrdinu z filmu LEGO Batman vo filme. Po pár krokoch nasledovala ďalšia kontrola – Leonardo, Donatello, Michelangelo a Rafael. Sochy z filmu Ninja korytnačky 2. Nielen mňa, ale i ostatných privítal hluk z arkádových automatov a vydýchaný vzduch. Niet sa čomu čudovať, keďže vonku prevládalo zamračené počasie a sem tam aj spŕchlo.

Na prízemí sa nachádzali stánky obchodov Madmaxon, Brloh, Progaming, Nekonečno, Funtastic a mnohých ďalších. Novinkou bola „ulička umelcov“, kde ste si mohli nielen zakúpiť printy a iné drobnosti, ale pozrieť si aj ich tvorbu. Nachádzal sa tam aj stánok s knihami Daniela Heviera, ktorý na festivale prezentoval aj svoju knižnú novinku (o nej bude reč neskôr).

O kúsok ďalej stáli Martin Jurík a Michal Ružička, ktorí prezentovali svoju sériu Škoricovník. Ako mi povedal pán Ružička, pripravuje sa samostatný román Martina Juríka a po ňom by mal vyjsť tretí diel Škoricovníka. Štvrtý diel tejto série je tiež už skoro vytvorený a piaty už má základné obrysy. Priaznivci humornej fantasy sa majú na čo tešiť.

Svoje miesto si na prízemí našli aj hráči, ktorí si mohli vyskúšať PS4 s VR rozšíreniami a hry na najnovších herných konzolách či notebookoch. Nechýbali ani tanečné a hracie automaty. Na poschodí už tradične dominovali stolové hry spoločnosti iHRYsko. Nechýbali ani stolíky s knihami vydavateľstva Artis Omnis a po prvýkrát malo svoje miesto aj vydavateľstvo Hy­dra.


Ale späť k programu. S úderom dvanástej hodiny začali v rôznych salónoch pre mňa tri zaujímavé prednášky. V Sci-fi salóne prednášal Juraj „Mad“ MaxonValerianovi, v Games salóne zasa mala Martina Pilcerová prednášku s názvom Moja tvorba od World of Warcraft až po Games of Thrones. Martina je jedna z top ilustrátorov známych po celom svete. Fanúšikovia hier Magic the Gathering či World of Warcraft majú určite vo svojom balíčku karty s jej ilustráciami. Milovníci českej verzie knižnej série Pieseň ľadu a ohňa nájdu jej ilustráciu na obálke prvého dielu. Jej tvorbu však môžete vidieť aj na poslednej knihe Jozefa Žarnaya s názvom Vesmírne prípady. Obidva salóny boli plné do posledného miesta, takže som sa vybral do Fantasy salónu, ktorý sa stal na pár hodín mojím „domovom“. Ten sa z prvého poschodia presunul na prízemie, čím získal väčší priestor a menej vydýchaný vzduch.

Spisovatelia Janko Iša a Mark E. Pocha spolu zo zástupcom vydavateľstva Artis Omnis Ivanom Harmanom, predstavili pokračovanie Išovej knihy Kladivák, ktorá nesie názov Čierny kráľ. Mnohí z poslucháčov prišli určite preto, lebo sa k nim dostala informácia, že na Istrocone sa bude krstiť tento titul. Bohužiaľ, autor ešte stále pracuje na rukopise. Kniha by mala vyjsť koncom tohto roka. V lepšom prípade sa bude krstiť na Bibliotéke. Celú show moderoval Mark E. Pocha, ktorý miestami šokoval divákov. Nechýbala ani menšia súťaž o Knihu bolesti, ktorú som získal. Dvorný ilustrátor Markových kníh Martin „Cuco“ Luciak za tú hodinku, čo prednáška trvala, nakreslil ilustráciu z knihy Kladivák. Tento obraz si môže zavesiť do obývačky Peter Šufliarsky.

Keď sa povie fantastika, väčšine čitateľov napadnú mená ako Tolkien, Howard, Gaiman, Sapkowski, Žamboch či Červenák. Ale čo ženské mená, konkrétne Ženy v slovenskej fantastike? Túto tému si pripravila spisovateľka Alexandra Pavelková. Ak ste tolerantní, tak za spisovateľky slovenskej fantastiky môžete považovať aj Máriu Ďuríčkovú, Kristu Bendovú či Katarínu Lazarovú. V roku 1979 vyšiel prvý postkatastrofický román s názvom Po, ktorý napísala Alta Vášová. Po roku 1989 sa začali objavovať v súťažiach zameraných na fantastiku aj ženské mená. Víťazkou prvého ročníka súťaže Cena Gustáva Reusa (jeho dielo Hviezdoveda, je považované za prvé slovenské scifi) bola Eva Rísová. Meno Alexandry Pavelkovej sa začalo objavovať v 90. rokoch minulého storočia, keď sa jej podarilo umiestniť v česko-slovenskej súťaži Cena Karla Čapka (bola prvým Slovákom, ktorý túto cenu vyhral) a v slovenskej súťaži Cena Gustáva Reussa, k tomu dvakrát získala titul Rytier Rádu fantasy v česko-slovenskej literárnej súťaži O nejlepší fantasy. Z mien, ktoré sa zaradili do povedomia čitateľov po roku 2000 treba spomenúť Zuzku Stožickú, Líviu Hlaváčkovú, Luciu Droppovú a jej sestru Zuzanu, ale aj mladú autorku Marju Holecyovú. V poslednom období vynikli spisovateľky Jana Plauchová, Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková. Toto sú dámy, ktoré sa venujú fantastike, dá sa povedať, pravidelne. Ale sú spisovateľky, ktoré sa o tento žáner „obtreli“ okrajovo, poviedkou či románom – Zuzana Šulajová, Vanessa Jóriová, Nata Sabová, Nina Protušová a mnohé iné.

Ste pripravení kričať? Týmito slovami začal svoju Hodinku hororu známy spisovateľ Mark E. Pocha. Väčšina z nás kričala nie, ale našlo sa pár výnimiek, ktoré zakričali aj áno! Znovu mu svojou ilustráciou „sekundoval“ Martin „Cuco“ Luciak, ktorý tentokrát vytvoril maľbu z románu Kontakt. Markovo rozprávanie o mimozemšťanoch prerušila Katarína Soyka, ktorá v priesvitnej nádobke priniesla ducha zo svojej knihy – Laeticiu -, ktorá sa stala krstnou mamou. Krstila sa Soykina prvá knižná novinka Príšery z prímestskej štvrte. Táto kniha sa pokrstila Laeticiným obľúbeným tabakom. Keďže Mark sa nezmohol na slovo, Lenona a Soyka ho požiadali, aby sa stal krstným otcom ďalších kníh. Lenona Štiblaríková napísala knihu Prehnité mesto a Vita Jamborová „young adult“ fantasy s názvom Potomkovia bohov: Stará kliatba. Nasledovne bola vyhlásená súťaž o Miss Horor, ktorú s prehľadom získala Veronika. Získala najviac decibelov kriku. Víťazka si domov odniesla šerpu z toaletného papiera a Knihu bolesti z vydavateľstva Artis Omnis.

Minulý rok sa v Čechách rozbehol jeden zaujímavý projekt, dá sa povedať dokonca svetový unikát. Zuzana Hloušková a Františka Vrbenská sa podujali zostaviť antológiu poviedok českých a slovenských spisovateliek, ktorá bude obsahovať štyri zväzky. Na Fénixcone 2016 v Brne sa krstila prvá časť s názvom Žena se lvem. A na tohtoročný Istrocon priniesli jej pokračovanie – Ženu se sovou. Uvedenie tejto druhej časti začalo krátkou divadelnou scénkou. Aj táto kniha obsahuje trinásť poviedok. V Žene se sovou majú tak ako v prvej časti zastúpenie aj dve slovenské spisovateľky, tentoraz sú to Katarína Soyka a Lívia Hlaváčková. Doslov zasa napísala Alexandra Pavelková. Keďže symbolom tejto knižnej novinky je sova, bola pokrstená sovími a inými vtáčími pierkami. Ako prezradili editorky, tretia časť s názvom Žena s drakem sa bude krstiť začiatkom decembra na tohtoročnom Fénixcone v Brne.

Nasledovala hodinová prestávka, ktorú som využil na menšie občerstvenie. Túto hodinu využil Daniel Hevier, ktorý počas nej dokončil posledné úpravy predstavenia svojej knižnej novinky. Celá sága nesie názov Chymeros, má mať päť dielov a je určená prevažne čitateľom od šesť do devätnásť rokov. Sú k nej viazané aj rôzne satelitné projekty. Ako som sa dozvedel, pán Hevier má vo svojom ateliéri na stene veľkú mapu Slovenska, na ktorej sú vyznačené všetky miesta, ktoré sa dotýkajú tejto ságy. A je už skoro zaplnená. Predstavenie sa nieslo v duchu menšieho koncertu a tanečného vystúpenia. Pravdupovediac, toto predstavenie by som si vedel predstaviť skôr v kníhkupectve alebo na škole ako na takejto akcii.

O siedmej hodine večer sa uskutočnilo vyhlásenie víťazov súťaže Poviedka Istroconu. Svoje hodnotenia povedali štyria porotcovia, Martin „Roger“ Králik, Katarína Soyka, Miloš Ferko a Bohumil „Hromovlad“ Stožický. Kvalita súťažných poviedok sa z roka na rok zlepšuje. Víťazom tejto súťaže sa stal Miro Švercel s poviedkou Traja králi. Tento rok bolo ohlásené aj vydanie zbierky víťazných poviedok z rokov 2013 – 2016 Istrocon 4. Pre technické problémy sa vydanie odložilo. Ako povedal Martin „Roger“ Králik, vyjsť by mala zároveň so zbierkou poviedok tohto ročníka, ktorú vydá vydavateľstvo Hydra. Verím, že obe zbierky budú vydané do konca tohto roka.

Týmto môj „fantastický program“ skončil. Vybral som sa pozrieť si záver Cosplay súťaže, ktorú s prehľadom vyhral Martin Ziman v obleku Predátora. Ten bude zároveň reprezentovať Slovensko na EuroCosplay 2018 v Londýne. Po menšej prestávke nasledovala TOMBA, kde ste mohli vyhrať vecné ceny od partnerov Comics Salónu a Istroconu. Oproti minulým ročníkov sa mierne upravili pravidlá. Vylosovaný výherca si sám vylosoval jednu z 23 vecných cien. Hlavné ceny, Nintendo, PS4 a notebook Dell si zasa odniesol jeden z piatich, resp. siedmich štastlivcov. Notebook Dell výhercovi odovzdal Michal Ivan, ktorý je známy svojimi ilustráciami hlavne v knihách Juraja Červenáka. Po TOMBe som navštívil ešte prednášku Mytológia a náboženstvo Slovanov, ktorá podľa môjho názoru, mohla byť spracovaná lepšie.

O 22. hodine sa brány Domu Kultúry Ružinov pre návštevníkov zatvorili a ja som sa pomaly pobral domov, plný zážitkov z tejto úspešnej akcie.


Foto: Autor.


Súvisiace linky

Pozvánka: Comics Salón a Istrocon 2017

Týždeň geeka č. 166 – IstroCon a Comics Salón 2017

V Knihe roka 2016 zvíťazila fantastika – Medzi nami od Alexandry Pavelkovej

Poviedka Istroconu vyhlásila víťazov ročníka 2017

Pozvánka: Krst antológie Žena se sovou


28. septembra 2017
Serjoža Serjožovič