Recenzia – Batman: Brutálny vtip a ďalšie príbehy (komiks)

Batman Brutálny vtip a ďalšie príbehy

Ťuk, ťuk, kto to klope? Na slovenský trh prichádza jeden z najklasickejších Batmanových príbehov. Alebo skôr Jokerových?


Vyhlásiť, že u nás vychádza málo zahraničných komiksov preložených do slovenčiny (nevraviac o pôvodných slovenských), je ako povedať, že keď sa Wolverine rozzúri, je rozumnejšie pratať sa mu z cesty. Časy 90. rokov sú nenávratne (?) preč. Analyzovať, prečo tomu tak je, by vystačilo na samostatný článok. Tento rok ale neodštartoval vôbec zle: SLOVART vydal v našom rodnom jazyku jedného z najkultovejších Batmanov. Na trhu sa tak objavuje legendárna komiksová antológia Batman: Brutálny vtip a ďalšie príbehy.

Veru tak, vydavateľstvo sa rozhodlo pre radikálny krok a notoricky známy Kameňák (v origináli Killing Joke) vymenilo za Brutálny vtip. Tým vyvolalo nevôľu istého okruhu hardcore fanúšikov. Prekladať Kameňák je nápad azda až niekde na úrovni prekladať Batmana ako Netopierieho muža. Dá sa to, ale prečo? Našťastie, rozporuplná zmena názvu je jednou z minima vecí hodných kritiky.

Inkriminovaný komiks síce v slovenčine vychádza prvý raz, ale vďaka spoločnému trhu s bratmi spoza Moravy sme s ním detailne oboznámení prostredníctvom českého vydania pod názvom Batman: Kameňák a další příběhy (2013, CREW). Slovenské sa od českého okrem jazyku líši len kozmetickými drobnosťami viditeľnými pod mikroskopom. Napríklad pod prebalom sa neschováva čierny, ale zelený obal a sprievodné slovo od ilustrátora Tima Salea (Dlouhý Halloween) je aktualizované o informáciu o jeho smrti v roku 2022.

Komiksová antológia obsahuje tri príbehy. Prvé dva majú spoločného menovateľa – Jokera. Ďalším styčným bodom prvého a druhého príbehu je, že tvoria pomyslený kruh: kým v prvom sa stávame svedkami prvého stretnutia dvoch známych postáv, v druhom máme dočinenia s posledným (možno).

Harlekýn hrôzy mimochodom debutoval v roku 1940. Postupne sa vypracoval na Batmanovho najznámejšieho protivníka. Keďže s ním nikdy nie je nuda, radi po ňom siahajú aj slabší scenáristi s vedomím, že jeho extravagantná prítomnosť odvedie čitateľovu pozornosť od ich priemerných zápletiek.

Také by sme však v tejto antológii hľadali zbytočne. Rozoberme si ich postupne, prvý pred druhým, druhý za prvým a tretí za druhým.


Príbeh č. 1: Muž, ktorý sa smeje

Napísal ho expert na (v rámci možností) realistické krimi, špionážne trilery a noir Ed Brubaker (Criminal, Velvet, lovecraftovská Fatale). Jeho prácu na našom trhu poznáme predovšetkým vďaka BB/art, ktoré sa venuje postupnej kompletizácii tvorby tohto významného autora. Brubaker svoje obľúbené žánre rád vkladá do klasických superhrdinských látok, vďaka čomu sa zrazu javia v inom, nečakanom a teda sviežom svetle (Gotham Central, Catwoman: Selinina velká loupež, Captain America).

Mužovi, ktorý sa smeje nám pod svojím dômyselným dohľadom predstavuje historicky prvé stretnutie Batmana a Jokera. Ich prvej zrážky sme sa samozrejme dočkali už v spomínaných 40. rokoch 20. storočia. Brubaker ju však v roku 2005 zaktualizoval a zmodernizoval pre súčasného čitateľa. Na pomoc si prizval ilustrátora Douga Mahnkea (Maska, Temné noci – Metal) a farbiara Davida Barona (Batman: Černé zrcadlo, Green Arrow: Rok jedna).

Niektorí fanúšikovia tento komiks považujú za sequel ikonického Millerovho Roku jedna. Ponuré začiatky netopiera v Gothame z roku 1987 sa totiž končili stretnutím Batmana a Gordona na streche budovy, kde bol nič netušiaci Batman konfrontovaný s informáciou, že sa v meste objavil nový hráč: čudák zanechávajúci na miestach činu kartu žolíka.

Aby sme informácie skompletizovali: Muž, ktorý sa smeje v minulosti vyšiel nielen v spomínanej knihe Kameňák a další příběhy, ale stal sa tiež súčasťou DC komiksového kompletu. V ňom vyšiel v roku 2019 pod súhrnným názvom Muž, který se směje & Arkham.


Príbeh č. 2: Brutálny vtip

Kontroverzný Brit Alan Moore (V jako vendeta, Watchmen, Z pekla) vytvoril top klasiku Batmanovho kánonu, ktorá sa musela prebojovať do nášho rebríčka o najzásadnejších príbehoch majiteľa chrapľavého hlasu.

Nevyhnutne sa blíži čas posledného stretnutia Jokera a Batmana. Klaun gothamského zločinu tu vyrukuje s natoľko intenzívnymi, brutálnymi a drsnými útokmi, až sa zdá, že toto sa môže skončiť naozaj jedine smrťou jedného z nich. Alebo ich spoločnou.

Ilustrátor Brian Bolland (Sudca Dredd) odviedol majstrovskú prácu. Už tie dažďom rozčerené kaluže, ktorými príbeh začína a končí! Zhmotnil Jokerovo šialenstvo, rovnako aj šialenstvo nepredvídateľných jedincov, ktorými sa obklopuje, keďže chce svet zmeniť na taký, aký ho má vo svojej hlave. Zmes desu, úchylností a dekadentnej lunaparkovej zhýralosti. Joker túži prostredníctvom panoptika hrôzy dosiahnuť, aby sa Batmanov najsilnejší spojenec Jim Gordon pomiatol.

Naprieč príbehom sa odvíjajú flashbacky ukazujúce Jokerov zrod. Mnohí kvôli tomu nedokážu Brutálnemu vtipu prísť na meno. Veria, že najdesivejší je Joker s tajuplnou minulosťou, o ktorej nič nevieme. Kde sa vzal? Ako? Kedy? Prečo? Začo? Nesmrteľné večné otázky nedajú spávať nielen komiksovým, ale ani filmovým scenáristom. Nolan v Temnom rytierovi ponúkol viacero vysvetlení zrodu vysmiateho psychopata. Čiže zvolil rovnaký postup ako Moore. Ľudia nech si sami vyberú, ktorý je správny (a či vôbec nejaký je). Rovnaký štýl zvolil režisér Todd Phillips v trháku Joker, v ktorom síce vďaka Joaquinovi Phoenixovi vidíme „všetko“, ale je otázne, či nejde len o výplod pomýlenej mysle psychiatrického pacienta.

Ak sa Brutálny vtip stáva terčom útokov, nie je to fér. Jednak scenárista netvrdí, že to, čo Joker hovorí, je pravda. Jednak originu sme sa dočkali predsa už v Detective Comics #168 v 50. rokoch 20. storočia! A značne naivnejšieho: Joker pracuje v laboratóriu, rozhodne sa vykradnúť továreň na hracie karty a počas úteku prepláva nádrž s chemickým odpadom, z čoho mu ozelenejú vlasy. Zlatý Moore.

Brutálny vtip v češtine prvý raz vyšiel na pokračovanie v časopise Crew v čiernobielej podobe v roku 1997 pod názvom Kameňák. V americkom originálnom vydaní z roku 1988 komiks farby mal, konkrétne od Johna Higginsa. Farebný je síce aj v dnes recenzovanom vydaní, tu však za farbami stojí Bolland, ktorý sa nikdy netajil tým, že s Higginsovými farbami nebol spokojný. Keď sa teda začalo uvažovať o novom vydaní, vydobyl si, aby si svoju kresbu mohol tentokrát vyfarbiť sám.

Príbeh je povinnosťou pre každého komiksového znalca. Brutálny vtip bol v roku 2016 sfilmovaný v kreslenej podobe, ktorú u nás poznáme pod prekladom Batman vs. Joker.


Príbeh č. 3: Dobrý človek ešte žije

Príbeh stvorený v polovici 90. rokov možno bude pre niekoho predstavovať čierneho koňa antológie. Je to mrazivá odpoveď na otázku: „Komu sa napokon podarí zabiť Batmana?“ Väčšinou sa zlo ukrýva na miestach, kde ho čakáme najmenej. Disponuje tvárou obyčajnou, nenápadnou, ktorá verí, že je dobrý človek. Netušíte, kam dej smeruje, a keď to pochopíte, zježia sa vám všetky chĺpky. Nielenže ho nakreslil už spomínaný Bolland, ale rovno ho aj napísal a koloroval. Tento komiks v minulosti tiež vyšiel v časopise Crew, v roku 1998. Ďalšieho vydania sa dočkal v roku 2019 v projekte Batman v černé a bílé.


Batman: Brutálny vtip a ďalšie príbehy predstavuje výkvet komiksov, z ktorých je jeden lepší ako druhý. Dynamické je i spracovanie knihy: okrem samotných komiksov obsahuje sprievodné textové materiály od Bollanda a Tima Salea (ilustrátora zásadných batmanoviek Dlouhý Halloween a Temné vítězství).

Hľadanie mínusov je v tomto prípade mravčou, vari až zbytočnou prácou. Niekomu sa Brutálny vtip viac páči čierno-biely, iný skritizuje v Mužovi, ktorý sa smeje zopár logických lapsusov (polícia netrvá na svojom a neprevezie Jokerovu budúcu obeť do tajného úkrytu napriek tomu, že vie, že predchádzajúcu obeť zlikvidoval u nej doma) a monotónny dej (Joker určí svoju budúcu obeť, napínavá scéna ticha pred búrkou, útok na danú osobu, Joker určí svoju ďalšiu budúcu obeť, napínavá scéna ticha pred búrkou…). Ďalší principiálne odmietne akceptovať slovenský preklad slova „kameňák“ a niekto, kto český Kameňák číta aspoň raz do roka a pozná ho naspamäť, si akiste bude pozorne všímať každé jedno slovenské slovo, porovnávajúc preklady. To sú skutočne len odrobinky. Toto je proste kánon.

Hodnotenie: 90 %

Komiks Batman: Brutálny vtip a ďalšie príbehy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman: Brutálny vtip a ďalšie príbehy (orig.: Batman: The Man Who Laughs, Batman: Killing Joke, An Innocent Guy)
Autor: Ed Brubaker, Brian Bolland, Alan Moore
Vydavateľstvo: SLOVART
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Brian Bolland, Doug Mahnke
Jazyk: slovenský
Preklad: Lucia Halová
Počet strán: 132
Väzba: tvrdá s prebalom
ISBN: 9788056659465


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.sk. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora hororových kníh Obchádza nás temnota, Prasa či najnovšie spoluautora hororu Ďáblův hřbet.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


4. mája 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií