Ohnivé pero Q1 2012 - hlasovanie

Ani sme sa nenazdali a ubehli štyri veľmi hektické mesiace, okrem iného naplnené aj súťažnými poviedkam na našom webe. Keďže čochvíľa sa mnohým začnú prázdniny či dovolenky, radi by sme im ešte predtým dali možnosť zhostiť sa príjemnej povinnosti rozhodnúť o prvom tohoročnom víťazovi Ohnivého pera.


Do tohto kola sa zapojilo 25 poviedok. Je pozoruhodné, že aj tentokrát bola úroveň súťažných prác viacmenej vyrovnaná, i keď našlo by sa (podľa môjho názoru) niekoľko výrazných poviedok v blízkosti oboch mantinelov – veď ste to vy, čitatelia, sami dokumentovali vo svojich komentároch. Zo spoločenského hľadiska sme mohli pozorovať zaujímavý fakt, ako sociálne dianie ovplyvňuje aj tematické zameranie súťažných prác – najmä začiatkom roka Ohnivé pero ovládla politfiction. Celkovo však prevládal horor alebo temná fantasy, čo o tejto spoločnosti tiež čosi vypovedá…

Potešiteľné je, že takmer všetky poviedky, ktoré ste zaslali, spĺňali okrem istej miery čitateľnosti aj ostatné podmienky súťaže, takže odmietnutých bolo málo. Len jedna poviedka bola vyradená z toho dôvodu, že nespadala do žánra fantastiky, čo je oproti minulým kolám veľký pokrok. Nebodaj sa už autori naučili čítať podmienky súťaže? Samozrejme, aj teraz sa mnohokrát stalo, že sa zo strany autorov drankalo o opravu či úpravu textu po prijatí súťažnej práce a jej zaradení do súťaže. Nuž, vzhľadom k systému tejto súťaže, ktorý umožňuje zasielať práce kedykoľvek v priebehu roka, je vždy dosť času, aby si autori svoje poviedky opravili predtým, ako ich pošlú.

Našli sa autori, ktorí považovali za potrebné vo svojom prihlasovacom e-maili parafrázovať či komentovať odporúčanie z Podmienok súťaže o troch zázračných slovíčkach, ktoré ich kedysi naučila mama. Samozrejme, môžu životnú filozofiu okázalej neslušnosti raziť aj naďalej. V praxi však platí, že keď kamkoľvek zašlete žiadosť o čokoľvek bez toho, aby ste sa pozdravili, poprosili a poďakovali, váš nádejný budúci zamestnávateľ, skúšajúci, životný partner a pod. sa v tom okamihu pravdepodobne zmení na beznádejného.

Vráťme sa však k poviedkam a k hlasovaniu o víťazovi.

Stručne si pripomeňme víťazov predchádzajúcich kôl:

Q2 2011 vyhral Janko Iša s poviedkou Pád.

Q1 2011 vyhral Richard ´Regis´ Zamec s poviedkou Rodinný amulet.

Q2 2010 vyhral Zdeno ´Ash´ Mikláš s poviedkou Posledné krkavčie pierko.

Q1 2010 vyhrali: Alexander Rybak s poviedkou Tichá noc.

Q3 2009 vyhral: Lamahe s poviedkou Dostatočný trest.

Q2 2009 vyhrali: Alexander Rybak s poviedkou Dobrá kúpa a Zdeno „Ash“ Mikláš s poviedkou Smrad.

Q1 2009 vyhrala Soňa Lantajová s poviedkou Čistá provokácia.

• V Q4 2008 zasadol na pomyslený kvetinový trón pre víťaza Miloš Ferko s poviedkou Trón pre kráľovnú.

Pripomeňme si systém hlasovania. Každý hlasujúci musí označiť štyri súťažné poviedky, avšak pri hlasovaní záleží na poradí. To znamená, že zo štyroch poviedok, ktoré vyberiete, prvá dostane najviac bodov (4) a štvrtá najmenej (1). Čísla, ktoré sa po zakliknutí objavia pri poviedkach, znamenajú poradové miesto (1. až 4.). Ostatným poviedkam, ktoré neoznačíte, zostane 0 bodov, ale nevadí, možno sa zapáčia inému čitateľovi. Hlasovať môžete do 30. júna 2012. Víťaza 1. kola súťaže Ohnivé pero 2012 ohlásime 1. júla 2012, takže niektorí si na dovolenku pribalia aj knižné odmeny.

Víťaz dostane kolekciu kníh podľa vlastného výberu z ponuky vydavateľstiev FantomPrint, Grada, Epocha a CREW. Aby čitatelia neobišli nakrátko, knižnú odmenu získa aj jeden z hlasujúcich, ktorého vyžrebuje počítač. Veríme, že im knižné odmeny prídu vhod, keď budú mať na plážovom lehátku dlhú chvíľu.

Oprášte si teda spomienky, tí zábudlivejší ešte môžu preletieť jednotlivé súťažné poviedky, a pristúpte k hlasovaniu o víťazovi Ohnivého pera Q1 2012.

Nezabudnite – tu za svoj hlas dostanete viac než sľuby!

Najbližšie kolo Ohnivého pera Q2 2012 začína v septembri. Netreba sa teda s posielaním nových súťažných prác ponáhľať. Autori môžu využiť čas cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .word alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@gmail.com. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero a v e-maili sa pokúsia zmysluplne použiť pár zázračných slovíčok, ktoré ich kedysi dávno naučila mama (pre absolútnych ignorantov to znamená aspoň „dobrý deň“ a „ďakujem“). Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Pre istotu môžu nádejní súťažiaci vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Odporúča sa autorom vynechať z textu grafické barličky ako sú kurzíva či bold, pretože kto nedokáže osobu, čin či jav zvýrazniť jazykovými prostriedkami, tomu už finty s písmom nepomôžu.

Aby sme skalným čitateľom tento medzičas nejako zaujímavo vyplnili, vymysleli sme pre vás zasa zaujímavé čítanie, s ktorým sa môžete stretávať každý pondelok.

Zároveň ďakujeme čitateľom za doterajšiu priazeň a v Ohnivom pere sa stretneme zasa v septembri.


4. júna 2012
Alexandra Pavelková