Recenzia: Batman 1: Jejich temné plány, díl první (komiks)

Batman 1 Jejich temné plány, díl první

Batman sa rozhodol poslať starý Gotham do čiernej diery a vystavať nový, bezpečný, útulný. Ako však spieva Richard Müller, nebude to také ľahké, drahá.


Show must go on. Psy štekajú, karavána musí pokračovať ďalej. Kde jeden končí, druhý začína. Každý koniec je istým spôsobom nový začiatok. Okrídlené frázy a prirovnania dokonale vystihujú všeobecne americký mainstreamový komiks.

Batman je jedným z jeho najslávnejších predstaviteľov. Keď okolo roku 2016 začínal Tom King písať netopierovu novú éru komiksom Já jsem Gotham, možno niektorí neverili, že to zabalí až po niekoľkých rokoch a desiatkach zošitov. Veľké finále bolo obsiahnuté v záležitostiach Baneovo město, díl první a Baneovo město, díl druhý. Komplet celú Kingovu ságu v češtine vydalo CREW. Kingov run sa niesol najmä v znamení tokania medzi Batmanom a Catwoman, čo mnohí psychicky neustáli. Iní to naopak považovali za prirodzené vyústenie, ku ktorému Bruce a Selina beztak akoby od samého začiatku smerovali. Baneovo město, díl druhý predstavoval koniec. Bolo to finále, záverečná klapka.

Samozrejme to bol ale rovnakou mierou dobrý dôvod pre (opäť) nový štart. Scenárista James Tynion IV pokračuje plus – mínus tam, kde King skončil. Robí to ale tak nenápadne, že o komikse Batman 1: Jejich temné plány, díl první nemusíme hovoriť ako o pokračovaní, ale naozaj ako o novom začiatku. Ak odignorujeme šokujúci flashforward do posledných dní Brucea Waynea z Kingovej knihy Batman: Operace Zásnuby alebo ak pozabudneme na „to“, čo King spravil s Alfredom, tak dospejeme možno k záveru, že King svoje cestovanie s Bruceom Wayneom v spoločnom vlakovom kupé neukončil nijako fatálne. Takže Tynion IV si nemusel lámať hlavu nad tým, ako nadviazať na to, čo bolo. Skrátka pokračoval v započatej jazde a k starším udalostiam sa detailne nevracal.

Je to každopádne vcelku jedno. Opäť tu máme Batmana, opäť tu máme Catwoman, opäť tu máme Gotham a opäť tu máme Batmanovu legendárnu plejádu sokov, antagonistov, spojencov. Tynion IV nie je žiadny začiatočník. Je podpísaný pod množstvom batmanoviek, ako séria Detective Comics (napríklad Zastrašovací praktiky, či Batmani navěky), ale písal i "Jokera a so Scottom Snyderom sa spolupodieľal na drsňáčtine Batman, který se směje.

Objektívne by sme azda mali dodať, že sa mu ani po rokoch nepodarilo nadobudnúť také batmanovské renomé, ako spomínanému Snyderovi, prípadne Frankovi Millerovi. Akoby mu chýbali ambície. Alebo ich nepovažuje za dôležité a chce si len užiť nenáročnú jazdu? Zvykol si držať sa pri zemi. Neplánoval rozbíjať svety, vesmíry, veľkomestá. Ťahal Batmana do civilnejšej nemegalomanskej polohy s realistickejšími záporákmi gangsterského typu à la Penguin. Čo je prirodzene fajn, pretože Batman bol vždy najlepší detektív na svete a nie tupá akčná figúrka. Len sa na to sem-tam zvykne zabúdať.

Dnes recenzované dielo nebúra svety ani žánre či mantinely a kánony. Stalo sa z neho „iba“ zručné remeslo. Je to zle? Je to dobre? Treba to občas urobiť aj takto? Na to už si musí odpovedať každý sám.

Hoc je komiks antimegalomanský, tvorcovia sa nevyhli veľkým akčným sekvenciám. Síce v nich len na priestore pár metrov štvorcových bojuje zopár postáv, ale španielsky ilustrátor Guillem March (Harley Quinn, Joker) spracoval dotyčné sekvencie veľkolepo, ako keby sme sledovali bitku o Gondor. Väčšinu práce odviedol práve Guillem, na menšiu výpomoc pohotovo dobehol medzinárodne zložený tím zastupujúci USA (Tony S. Daniel – Batman R. I. P.), Španielsko (Jorge Jimenez – Znovuzrození hrdinů DC slaví Vánoce) a Filipíny (Carlo Pagulayan – Liga spravedlnosti). Keď už sme pri vizuále, potešia fantastické alternatívne obálky v koncovej bonusovej galérii. Stojí za nimi Francesco Mattina (neprehliadnuteľné obálky Temné noci – Metal alebo Batman: Evropa). Pri pohľade na ne sa čitateľ neubráni pocitu, že by od tohto talianskeho umelca rád videl ilustrovaný celý komiks.

Všetko je nové a zároveň po starom. Miesto Jima Gordona zaplnila nová persóna. Ďalším komisárom v poradí sa stal občas problémový, občas horkokrvný, občas „zašpinený“ Harvey Bullock. Tynion IV berie do úvahy i Kingom písané udalosti ohľadom Bruceovho verného komorníka, takže tentokrát sa jeho pravou rukou stáva Lucius Fox. Niekoho konzervatívneho to naštve. Zmenám otvorenejší čitateľ sa poteší, že sa veci pohli iným smerom. V konečnom efekte ale výmeny na inkriminovaných postoch (zatiaľ?) nič zásadné neprinášajú, pripomínajú kozmetickú úpravu.

Tynion IV korčuľuje na klasickej batmanovskej ľadovej ploche. Sprava útočí Joker, zľava Riddler, spredu ostatní. Batman zisťuje, že sa stal súčasťou obrovského, šokujúco detailne premysleného plánu proti jeho osobe. Únavne pôsobia momenty, keď sa ukáže, že niektorí záporáci (napriek tomu, že robili všetko preto, aby zavraždili Batmana) sú vlastne celkom fajn chlapíci. Akonáhle sú nedajbože počas akcie ťažko zranení, Batman všetko nechá tak, vezme ich do svojho nežného náručia a uteká (letí) s nimi do najbližšej nemocnice. Trocha sa vytráca účinok takto vystavaného scenára. O koho sa báť? Komu držať palce? Dá sa tu vôbec niekto úprimne nenávidieť? Hrozí Batmanovi niečo desivé? Alebo zlí, zlí, veľmi zlí páni nakoniec sami dospejú k záveru, že im Batman viac paradoxne vyhovuje živý a zdravý a od svojho zločineckého počínania viac-menej dobrovoľne upustia?

Ústredná myšlienka o „novom Gothame“ nie je zlá. Naopak, za istých okolností mohla byť geniálna a zásadná. To sa však neuskutočnilo, keďže to ustupuje do úzadia do takej miery, že o ňu, minimálne v tomto komikse, skoro vôbec nejde. Nie je dostatočne ozrejmená situácia, nie je adekvátnym spôsobom vysvetlené, čo sa presne deje. Wayne búra mesto? Prestavuje? Má na to stavebné povolenia? Ako chce docieliť, že nový Gotham už nebude semenišťom zla? Je to samozrejme ešte len prvý stavebný kameň novej série, takže sa to s príchodom ďalších môže rozbehnúť…

Nuž, nezačína to úplne bravúrne, ale rozpačitými začiatkami disponoval i Kingov run a postupne sa prepracoval k viacerým nadpriemerným, robustným dielom.

Hodnotenie: 60 %

Batman 1: Jejich temné plány, díl první si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman 1: Jejich temné plány, díl první (orig.: Batman: Their Dark Designs)
Autor: James Tynion IV
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2024
Ilustrácie: Guillem March, Tony S. Daniel, Danny Miki, Carlo Pagulayan, Jorge Jimenzes
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 128
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–501–3


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


21. marca
Ivan Kučera
Zdroj informácií