Víťaz súťaže Ohnivé pero - jar 2021

ohnive pero
Víťaz OP jar - 2021 Martin Novák


Píšte ako profesionál! Štylistický editor Umberto vám pomôže víťaziť v súťažiach.


Tohoročné jarné kolo súťaže Ohnivé pero – jar 2021, ktoré je už 28. v poradí, s predstavovaním súťažných poviedok skončilo. Od februára 2021 bolo našom webe prezentovaných 31 poviedok. Čo sa týka žánrov, zdá sa, že fantasy začína byť na ústupe – až 13 poviedok bolo v žánri scifi, fantasy bolo 7 (vrátane urban fantasy), rovnako ako hororu, a tiež je na vzostupe žáner, ktorý označujeme ako magický realizmus. Čím ďalej, tým viac autorov však volí spojenie prvkov viacerých žánrov, takže aj v tomto kole nájdeme poviedky, ktoré sú mixom dvoch aj viacerých podžánrov. Tento vývoj bude určite vhodnou témou pre literárnych teoretikov. Dve poviedky sú dokonca napísané vo forme veršov, v jednom prípade ide o viazaný verš, v druhom o voľný. V každom prípade ani toto kolo sa nezaobišlo bez poviedok, ktoré odrážajú súčasný stav spoločnosti a našli sa aj texty z prostredia slovenského fandomu. V mene autorov ďakujem všetkým čitateľom za ich priazeň a konštruktívne komentáre k súťažným textom.

Tak ako v predchádzajúcom kole, čitatelia svojím hlasovaním vybrali sedem finálových poviedok. Z nich určili poradie na prvých troch miestach porotcovia: Alexandra Pavelková – gestor a organizátor súťaže, Rastislav Weber – literárny kritik a webmaster Fandom.sk a Jozef Girovský – recenzent.


A kto vyhral?

Víťazom aktuálneho kola súťaže Ohnivé pero – jar 2021 sa stáva Martin Novák, ktorý súťažil so znepokojivou scifi Demence. Po prvý raz v histórii súťaže Ohnivé pero teda zvíťazila poviedka napísaná v českom jazyku.

Druhé miesto obsadila Viera so svojou humornou scifi poémou Čierna diera.

Tretie miesto získal Patrik Greguš a jeho predapokalyptická vízia V pohodlí domova.


Toto kolo Ohnivého pera môžeme nazvať teda skutočne netradičným: zvíťazila česká poviedka, druhé miesto obsadila básnička a navyše všetky tri ocenené poviedky patria do žánra science fiction, čo sa v našej súťaži ešte tiež nestalo.

Víťaz získava 42 eur a diplom. Poviedka na 2. mieste bude odmenená dvoma knihami a diplomom a poviedka na treťom mieste bude odmenená knihou a diplomom. Knižné ceny nám poskytli vydavateľstvá Artis Omnis, Tatran, Ikar, Albatros Media, Vydavateľstvo spolku slovenských spisovateľov a Fantom Print.

Knihu získava aj jeden z hlasujúcich, z ktorých sme vyžrebovali Ľubomíra C. z Podhájskej.

Odovzdanie cien dohodneme s ocenenými autormi v najbližších dňoch.

Všetkým srdečne gratulujeme a ostatným prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže Ohnivé pero.


Najbližšie kolo Ohnivého pera – jeseň 2021 začína v septembri 2021. Autori môžu využiť súťažné prázdniny cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .docx alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@fandom.sk. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero. Tí, pre ktorých to nie je samozrejmosťou, by sa mali v e-maili pokúsiť zmysluplne formulovať, prečo nám text posielajú. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Súťažiacim odporúčame vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Odporúča sa autorom aj vynechať z textu grafické barličky, ako sú kurzíva či bold, pretože kto nedokáže osobu, čin či jav zvýrazniť jazykovými prostriedkami, tomu už finty s písmom nepomôžu. Naopak, pomôcť by mohol tento zoznam najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťajú autori súťažných poviedok.

Želáme autorom mnoho tvorivých myšlienok a trpezlivosti pri zavŕšení ich diel.

Zároveň ďakujeme čitateľom za doterajšiu priazeň a v Ohnivom pere sa stretneme zasa na jeseň.


Aktuálne novinky zo sútaže sa môžete dozvedieť aj na facebookovskej stránke súťaže Ohnivé pero, kde nájdete napríklad fotografie zaslaných a prevzatých cien pre súťažiacich.

Alexandra Pavelková
gestorka súťaže


Súvisiaci link

Finalisti súťaže Ohnivé pero – jar 2021


Foto: Martin Novák


14. júna 2021
Alexandra Pavelková