Slovenská literárna fantastika v roku 2014

Netvor - obálka
Dotyky budúcnosti - obálka
Jana Plauchová: Večnosť omylov - obálka
Projekt Zenta - obálka
Posledná pozemšťanka - obálka
morhen 2 obalka
veza elfov

Rok sa s rokom míňa, opäť prišiel čas bilancovať. Čo nové, dobré, zaujímavé, či aké vôbec sa urodilo na našom knižnom trhu z klávesníc slovenských autorov? Koľkým šťastlivcom sa podarilo vydať knihu a ktoré vydavateľstvá podľahli mámeniu spoza hraníc mainstreamu? Koľkí autori sa uskromnili s elektronickou podobou svojej knižky, voňajúcou modernou metaloplastickou arómou? Nuž, čujte, čítajte a objednávajte.

V tomto roku sa podobne ako v roku minulom roztrhlo s fantastikou vrece. Niežeby sme fučali na krk susednej českej fantastike, ale nikto nemôže tvrdiť, že slovenské vydavateľstvá si domácu tvorbu nevšímajú a zásadne ju nevydávajú.

Literárna veda

Kníh zaoberajúcich sa niektorým aspektom fantastiky z pohľadu literárnej vedy je u nás ako šafránu. Prakticky jediným ich autorom je zakladateľ slovenskej teórie fantastiky – Ondrej Herec. Ak ste čítali jeho odborné texty a eseje a upútali vás jeho myšlienky a jemne ironické postrehy, určite si nenechajte ujsť najnovšie dielo tohto autora: Netvor (Od Frankensteina po Terminátora), ktoré vyšlo vo vydavateľstve Hydra. Nájdete v ňom eseje o najznámejších literárnych a filmových netvoroch, prečítate si zaujímavé súvislosti, dozviete sa nové fakty a možno odhalíte aj mechanizmus fungovania ľudského strachu.

Antológie a zborníky

Vyšlo sedem zborníkov a antológií poviedok: antológia českých a slovenských poviedok o umieraní, o smrti, o balancovaní na hranici života a smrti – Na hroby, editoval ju Mark E. Pocha (vydavateľstvo Hydra); Dotyky budúcnosti (Artis Omnis) – antológia slovenskej sci-fi, ktorú zostavili Martin Králik a Zuska Stožická. V poradí už tretia antológia z vydavateľstva Artis Omnis ponúka výber toho najlepšieho, s čím sa môžete v slovenskej vedeckej fantastike stretnúť od 60. rokov až po súčasnosť. Istrocon 3 (Rogerbooks) je zborník poviedok sci-fi, fantasy a hororu, ktoré zvíťazili v literárnej súťaži Poviedka Istroconu v rokoch 2011, 2012 a 2013. Nedávno k nim pribudla aj Fantázia 2014 (Fantázia media) – zborník fantastických poviedok žánrov sci-fi, fantasy a horor, ktoré najviac zaujali porotu súťaže Martinus Cena Fantázie 2014 a zostavovateľov Ivana Aľakšu a Luciu Lackovičovú. Za povšimnutie stojí aj útla antológia mikropoviedok do sto slov 66 + 6 hororů ve sto slovech (Nová Forma) vyšla síce v českom vydavateľstve, ale zostavovateľ Honza Vojtíšek do nej zaradil aj práce dvoch slovenských autorov Marka E. Pochu a Ivana Kučeru. Spolek přátel krásného slova vydal antológiu sci-fi poviedok žánru re-pre (real prediction) My jsme vám to říkali, do ktorej zostavovateľka Zuzana Hloušková začlenila tri humorné poviedky Lenony Štiblaríkovej a dve Milana Kováča.

Horor

Hororové temné farby hrdo háji Jozef Karika. Jeho román Strach (Ikar) brnká na citlivé nervy adeptov psychiatrie a ak sa pozorne začítate, odmenou vám bude studeným potom preniknutá, nervy krájajúca atmosféra klasického hororu o to strašidelnejšieho, že sa odohráva na Slovensku.

Science fiction

V minulom roku vyšiel Jane Plauchovej hard SF román Nula kelvinov – Ja neexistujem, ty neexistuješ. Tento žáner autorke zrejme chutí najviac a presvedčila o tom vydavateľstvo Artis Omnis, v ktorom jej vyšiel ďalší SF román Večnosť omylov kombinujúci atraktívne prostredie vesmírnych stredísk, konšpiračné teórie a nové technológie.

Vydavateľstvo Forza music vydalo sci-fi detektívku Rolanda Oravského Hypnos, ktorá zvíťazila v súťaži o najlepšiu detektívku v roku 2013. Hrdinovia v nej experimentujú na mimozemských tvoroch a tvária sa veľmi učene, až tak, že nerozumejú ich reakciám. Alebo nechcú rozumieť? Všetci klamú a zatĺkajú, ale hlavný hrdina im na to neskočí.

Vo vesmíre sa odohráva aj ľúbostná novela Posledná Pozemšťanka Kataríny Soyky, ktorú vydalo vydavateľstvo Hydra. V centre pozornosti príbehu je láska rohatého emzáka ku krehkej, ale výrečnej kráske, poriadne zamotaná a okorenená intrigami.

Tesne pred záverečnou, teda pred vianočnými sviatkami, stihlo ešte Artis Omnis vyhodiť na trh postapokalyptický román Zoe s akčnou a sexi hlavnou hrdinkou, ktorá sa pekne vyníma aj na obálke knihy. Autor Ján Mrva ma ukážkou uverejnenou v minuloročnej zbierke poviedok Fantázia 2013 pekne namotal, takže som zvedavá, ako celý príbeh zvládol a ako to so Zoe dopadlo. Politika, korporácie, pokusy na ľuďoch, boje a do toho ženský element – nuž, Nastenka to nebude, tipujem skôr na Marfušku – anjelika, len v geneticky príjemnejšej, oku lahodiacej podobe.

Tématiku alternatívnych dejín otvára Martin Jurík v románe Projekt Zenta (Albert Marenčín – Vydavateľstvo PT), v ktorom sa nám celkom vážne snaží dokázať, že svet a dejiny Európy by na tom boli podstatne lepšie, keby sa atentátnik Gavrilo Princip z niekoľkých metrov netrafil do následníka trónu Františka Ferdinanda v Sarajeve, následkom čoho by sa Rakúsko-Uhorsko nerozpadlo, nevzniklo by Slovensko a… kesenem sírpen, tešik, paprikáš! Čo som to? A vraj by bol ten svetový mier, kolonizácia vesmíru a rakúsko-uhorská vlajka na Mesiaci! Teraz neviem – je to fantasy či sci-fi? No, v každom prípade, je to zaujímavá hra s čitateľom.

Fantasy

Fantasy nám otvára klasik tohto subžánru Juraj Červenák. V Artis Omnis mu vyšla slovenská verzia románu Sekera z bronzu, rúno zo zlata, ktorú ste mali možnosť pred pár rokmi čítať v češtine. Slovenské vydanie je však krajšie, lepšie a rozšírené! Len aby ste vedeli. Dobrodružná historická fantasy v sebe mieša všetko, na čo ste u nášho najznámejšieho autora zvyknutí – boje, mágiu, slovanské prostredie, našich hrdinov, gréckych hrdinov, našich zloduchov, cudzích zloduchov a túžbu po poklade: „Dáš? Nedám! Dáš! Riť Paľovu! Tresk-plesk!“

Na tróne mestskej fantasy sa v tomto roku usalašila Bratislavská bludička (vydavateľstvo Hydra), víťazka Ceny Karla Čapka 2013 a mne, ako jej autorke (pozn. red.: Lenone Štiblaríkovej) , neostáva nič iné, len sa z toho tešiť, držať pozície a každému, kto by s ňou chcel rozohrať vlastné pochybné hry o tróny, poriadne podkúriť ďalšou mestskou novelou alebo aspoň poviedkou.

Záhadou pre mňa zatiaľ zostáva upírsky román Lily Wonderland (autorka, Valéria Osztatná je Slovenka, píše aj po anglicky) Spln (vydavateľstvo Valéria Osztatná). Nie je to jej prvotina, obálka je zaujímavá a kniha by mala podávať nový pohľad na upírov, avšak je otázne, čo považuje autorka za nový pohľad, keďže netuším, koľko a aké knihy na túto tému čítala a z anotácie som sa nič podstatné nedozvedela.

Pred pár dňami prebehol aj krst knihy Henricha H. Hujberta Morhen – Piaty živel. Je to voľné pokračovanie románu Morhen – Posledná kliatba, ktorá vyšla v Artis Omnis pred rokom. Morhen – Piaty živel tvorí päť poviedok, ktoré čitateľov zavedú do čias našich predkov. Nájdete v nich hrdinov z predošlej knihy, čarovné bytosti, kúzla, pohanské sviatosti, krvavé súboje aj krehkú lásku.

Denisa Kancírová, Simona Krištofičová, Kristína Lacová a Terézia Palaščáková sú autorkami štyroch príbehov, ktoré vyšli vo vydavateľstve Nová Forma pod názvom Keavad. Spoločnými prvkami príbehov týchto autoriek a zrejme aj kamarátok sú fantastické svety, mágia a čarovné bytosti.

Dve vydavateľstvá mysleli aj na našich mladších čitateľov a pre mladých dospelých (young adults, YA) pripravili dve knihy: Veža elfov (Artis Omnis) je fantasy román zo sveta trpaslíkov, ghúlov, škratov a mágie, jednoducho zo sveta Pohrobka. Napísal ho Marián Kubicsko, ktorý hlavného hrdinu – Riška – chlapca z dnešnej doby, surovo hodil do tohto sveta a nechal ho bojovať s príšerami, trpieť, milovať, padať a vstávať, aby ho na konci – píp – a tak je to aj v živote, milé deti!

Vo vydavateľstve YOLi vyšla prvotina mladej autorky Niny Protušovej: Čierna schránka. Účinkujú: Marisa, Dean, Fred, Greg, Stephan… škola, lucidné sny, tajomný muž a maglajz podivných pocitov – no kto sa v tom má vyznať? No kto? Jedine typická slovenská stredoškoláčka. Pozor na ne, vášňami ich prekonajú len japonské fanúšičky Jackieho Chana. Preto im doprajme, po čom ich krvilačná duša prahne, a nechajme ich snívať o zlých chlapcoch, ktorí pri tej PRAVEJ skrotnú a stanú sa milujúcimi a štedrými držiteľmi zlatej kreditky.

E-knihy

Čo by to bolo za rekapituláciu, keby v nej chýbali e-knihy. Buďme moderní, pokrokoví, tolerantní a in – dáme šancu prečítať si niečo rýdzo slovenské aj e-čitateľom. Z tajomných sfér virtuálnych písmen sa mi podarilo vytiahnuť na svetlo päť e-kníh. Informácie o nich som čerpala z internetu, bohužiaľ, nemôžem posúdiť kvalitu ich príbehov a spracovanie textov, takže moje údaje o nich budú suché a čisto informatívne. Ak si niektorú z nich prečítate a poviete si, že fakt stála za ten čas a peniaze, môžete o nej napísať svoj názor, napríklad v komentároch.

Mária Šuliková, Michaela Laškodyová – Pieseň osudu (vydavateľstvo: Richard Lunter – Kicom) . Hovorí o láske dvoch osudom spojených hrdinov – Rianny a Tara vo svete fantazijného stredoveku, v zemi deviatich dračích lordov. V tejto tajomnej krajine plnej čarodejníc, corvidov, drakov i bludičiek sa nocou nesie melódia, ktorá spriada dohromady srdcia ľudí, čo sa nechajú uchvátiť touto Piesňou Osudu.

Morho – Jeden víkend (vydavateľstvo: Druska Books) je príbehom dospievajúceho chlapca Ľadomila, ktorý si hľadá miesto vo svete, zatiaľ čo sa mení na muža. Je odkazom pre rodičov, aby dali deťom viac voľnosti hrať sa v čase dospievania. Je aj revoltou mládeže voči autorite rodiča. Dej sa odohráva niekoľko rokov pred dejom z e-knihy Veľký návrat viery od toho istého autora.

Ivan Kučera – Lesy (samovydanie) . Bezdetný pár sa sťahuje na vidiek do domu s temnou minulosťou. V tesnej blízkosti hlbokých lesov prichádza na stopu prízraku tajomnej nahej ženy, ktorá sa vynára a vnára do lesov ako duch, ale možno je až príliš skutočná. V rovnakom čase sa na scéne objavuje dievčatko, ktoré pravdepodobne celý život prežilo v divočine a nikomu nechýbalo. Na koho stranu sa postaví šéf miestnej polície Enzechštejn, ktorý vyšetroval prípad Kozích ľudí a ľudožravého prasaťa? Autorovi pred rokom vyšla e-kniha Kozí ľudia, v ktorej vystupujú niektoré postavy z románu Lesy. Ukážky z tohto románu nájdete na autorovom blogu.

Jakub Pokorný – Čas: Otázka osudu (samovydanie). Dlhšia fantasy poviedka z prostredia antického Ríma a jeho okolia je rozdelená na štyri kapitoly. Rozpráva o nádeji a osude manželského páru, ktorý utečie z horiaceho mesta a bude chcieť zo všetkého najviac prežiť

Zvláštnou osobnosťou tohto zoznamu je autor, ktorého som si nechala na koniec. Výpočet jeho tvorby by zabral niekoľko strán, ale pre potreby tohto príspevku postačí, ak napíšem, že sa stal známy porote súťaže O nejlepší fantasy v rokoch 1992 a 1993, kedy do súťaže poslal dvesto poviedok. Slavoj Vlček prispel poviedkou aj do súťaže Ohnivé pero. Nenechal sa odradiť a v spolupráci s vydavateľstvom MEA2000 vydal od roku 2012 sedem e-kníh s rozprávkovou, hororovou či sci-fi tematikou. Jeho ostatným počinom je e-kniha Všetko je inak (MEA2000), vydaná v tomto roku. Je to zbierka päťdesiatich hororových mikropoviedok. Pokiaľ som mohla zhodnotiť podľa ukážok prístupných na Martinuse, všetky jeho e-knihy obsahujú mikropoviedky, množstvo mikropoviedok. Obaly aj ilustrácie kníh sú celkom zaujímavé a aj z hľadiska úpravy textu vyzerajú byť knihy v poriadku. Obsahovo a štylisticky sa veľmi blížia tým, ktoré som mala možnosť čítať v recenzii na FantasyPlanet.cz.

Ak teda dobre rátam, vyšlo nám 25 kníh. O niečom takom mohli slovenskí čitatelia pred rokom 2000 iba snívať. Z toho plynie logický záver, že žijeme vo fantastickom sne. Fantastickom pre čitateľov aj pre autorov, keďže fenomén samovydania e-kníh ponúka možnosť sebarealizácie aj tým, ktorí už nechcú čakať, kým ich objavia, a tak sa objavia sami od seba.

Len čas ukáže, ktoré knihy pretrvajú a ktoré upadnú do zabudnutia. V tomto článku však dostala každá z nich príležitosť predstaviť sa. Pokiaľ si niektoré z vyššie menovaných knižiek prečítate a budete mať chuť podeliť sa o svoje dojmy, príďte tak urobiť na SlavCon. Spolu s Katarínou Soykou o nich pohovoríme bližšie, niečo prečítame nahlas, niečo ukážeme, v každom prípade sa dozviete, čo nás zaujalo najviac a prečo.

Želám príjemné a pokojné sviatky so slovenskou knihou v jednej a vareným vínkom v druhej ruke.


19. decembra 2014
Lenona Štiblaríková
Zdroj informácií