Pozvánka: Krst knihy Morhen – Piaty živel

morhen plagat
morhen 2 obalka

Tento týždeň prichádza na trh nová kniha so slovanskou tematikou Morhen – Piaty živel autora Henricha H. Hujberta. Päť poviedok, ktoré čitateľov zavedú do čias našich predkov. Nebude núdza o čarovné bytosti, kúzla, pohanské sviatosti, no zažijeme aj krvavé súboje či krehkú lásku. Morhen – Piaty živel je voľné pokračovanie knihy Morhen – Posledná kliatba. Príbehy sú iba čiastočne poprepletané s románom. Každá z poviedok má uzavretý dej, avšak v konečnom dôsledku vytvárajú celkový pohľad na hlavných hrdinov. Rodan si privlastnil iba jeden príbeh, o zvyšok sa postarali vedomci Gorazd a Drakor, či obávaný bojovník Bojan.

Koho láka predstava nahliadnuť do sveta, kde vládne Svarog, Morana odprevádza duše do Návy či Perún bleskami pára oblohu, bude vrelo vítaný na krste knihy. Akcia sa koná v Bratislave, v hudobnom klube Hlava 22 na Bazovej 9 už túto sobotu 13. 12. o 18:00 hod.

Ako hostia a hudobný sprievod sa predstavia Jano Svetlan Majerčík, Barbora Desana Danielová a Nany Hudák. Krstiť sa bude podľa prastarých zvyklostí štyrmi živlami – voda, oheň, zem, vzduch. Nie je však vylúčené, že zaiskrí aj piaty živel – rýdze čaro.

Vstupné na akciu je 5 eur. V cene vstupného je poplatok za hudobnú produkciu a techniku.


Ukážka z jednej z poviedok:

Parobkovia špliechali do všetkých strán. Slnečné lúče, ktoré sa opreli do kvapiek, vykreslili dúhu. Potok nasiaknutý nočnou búrkou navrel a ponúkol viac šantenia. Všetci to s radosťou prijímali, všetci až na Gorazda. Sedel v tieni vŕby a štuchal do kameňov. Nepoužíval prsty, nekopal. Mysľou tlačil, až čelo oblial pot, až žily navreli do prasknutia. Napriek neutíchajúcej snahe sa nedarilo. Mať ho porodila do Všehomíru pred siedmimi obehmi. Jeho a brata. Boli si rovní ako dva prúty vŕby, a rovnako tak aj mocní. Vždy držali pohromade, ale určité rozdiely boli príliš veľké. Drakor bol obdarený vyššou vôľou. Rožanice tak učinili. Do vienka mu nadelili požehnanie bohov. Gorazd veril, že aj do jeho duše nasiaklo niečo z toho kúzla. Vnímal niekde v hĺbke, ako sa mu čaro múti okolo srdca, ako sa derie von. S týmto pocitom vstával i usínal. Preto sa v každej možnej chvíli snažil hniesť zaklínadlo a premôcť všednú chvíľu.

Znova sa uprel na kameň a zatlačil… a znova nič. Smutne pozrel do diaľav. Vábenie ho zväzovalo pevnejšie, než pupočná šnúra s materou. Tam niekde za svätohájom, za kopcami a dolinami trčí do výšin. Nie je to najvyšší končiar v krajine pod Tatrou, ale s určitosťou najospevovanejší. Špic, hrot, kus skaly, ale hlavne brána k bohom. Vábilo ho tam až príliš nástojčivo. Tušil, že raz neodolá a poberie sa po jeho hlase. Dnes však ešte nie. Radšej pokorne sklopil zrak. Kamienky pod nohami sa nehýbali. Smutno stiahol gace a s holým zadkom šplechol medzi chlapcov. Mútny potok zahnal myšlienky na nezdar.


Podrobnosti o knihe

Názov: Morhen – Piaty živel
Autor: Henrich H. Hujbert
Počet strán: 308
Jazyk: slovenský
ISBN: 978–80–971654–9–9


11. decembra 2014
Fandom SK - PR