Ukážka z hororovej antológie Na hroby

Na hroby - obálka

Vydavateľstvo Hydra pripravilo na jeseň pre fanúšikov fantastiky pestrú ponuku. Jednou z kníh, ktorá práve prichádza na trh, je antológia temnej fantastiky Na hroby, ktorej editor je Mark E. Pocha. Z tejto knihy vám prinášame ukážku na ochutnanie.


Anotácia

Antológia českých a slovenských poviedok o umieraní, o smrti a o balansovaní na hranici života a smrti. Hrdinovia poviedok hrajú podivné hry, víťazia, podvádzajú a sú podvedení, lebo „zubatá“ má morbídny zmysel pre humor.

Poviedky: Máme to v krvi – Hanina Veselá, Manifest – Janko Iša, Přání smrti – Honza Vojtíšek, Freska – Katarína Soyka , Ex Luna, annihilatio – Jan Kotouč, Trochu jiná smrt – Petra Slováková, Strýček – Josef Horký, Mladuchy na zabitie – Lenona Štiblaríková, Drabble Mix – Jiří W. Procházka, Strážcovia galaxie – Mark E. Pocha.


Ukážka z knihy

Pamätajte na svojich mŕtvych
(namiesto predslovu)

Mark E. Pocha

Existuje miesto, pokojné a tiché, ako stvorené na dlhé prechádzky alebo posedenia nad dobrou knihou.

Cintorín. Podzemné mestečko mŕtvych.

Len čo prekročíte jeho brány, dýchne na vás svojou nezameniteľnou, magickou atmosférou: drevené kríže a kamenné náhrobky sa krčia v škvrnitých tieňoch starých stromov, brečtanom obrastené krypty napínajú svoje šedé krky k blankytnej oblohe, po ktorej lenivo pláva osamelý mráčik, pozostalí trúchlia nad stratou svojich blízkych…

A potom sa zvečerí.

Súmrak s fialkastým, snovým nádychom padá na miesto posledného odpočinku ako zamatová prikrývka. Tu a tam niekto zažína sviecu či kahanec, ale pomaly sa aj posledný z návštevníkov poberá na odchod.

Stmieva sa čoraz viac a čoraz naliehavejšie…

Ideálny čas usadiť sa s poduškou na lavičke, vytiahnuť baterku a nalistovať prvé stránky antológie plnej mrazivých príbehov českých a slovenských autorov o tenkej (a krehkej) hranici medzi životom a smrťou. Príbehov, v ktorých mŕtvi vstávajú z hrobov.

Príbehov, v ktorých živí podľahnú krvavému šialenstvu. Príbehov, v ktorých sa to hemží padlými anjelmi a úskočnými démonmi, prekliatymi relikviami, pomstychtivými duchmi, vyvrhnutými vnútornosťami a…

Otvoríte knižku. Začítate sa. Dosiaľ je to v poriadku.

Tu sa náhle zdvihne vietor, unáša chodníkmi javorové a gaštanové listy, ktorých šuchot – len sa pozorne započúvajte – znie celkom ako šepot ľudských hlasov. Hlasov tých, čo nie sú viac medzi nami. Mykne vás, lebo kdesi vpredu, kúsok vpravo, v tme, sa čosi pohlo. Zamierite baterkou tým smerom: kužeľ svetla odhalí hrudky padajúce z hrebeňa kopčeka hliny navýšenej pri naklonenom kríži s nečitateľným me­nom.

Samozrejme, už dávno neveríte na strašidlá. Z viery v nadprirodzené javy ste vyrástli, keď ste mali osem. Ale ešte stále sa radi bojíte, stále vás teší, keď vám kniha alebo film dokáže privodiť zimomriavky. Koniec koncov, práve preto ste tu. Keď z kopčeka zeminy vyrazí ruka kostlivca, v hrdle vám zamrie výkrik. Vtom sa s hrmotom poodsunie žulová doska na zanedbanom detskom hrobe niekoľko metrov vľavo a ruka s baterkou vám samovoľne švihne tým smerom. Z hrobu sa vyvalí mračno hnilobného zápachu.

A za ním…

Svetlo baterky poskakuje hore dolu, ako sa vám trasú ruky. Mnohé ďalšie hroby naokolo upadli do zabudnutia a spolu s nimi tí, ktorých kosti v nich práchnivejú. Nik si na nich nespomenie – na ich mená, úsmevy, farbu očí, spôsob reči…

Akoby nikdy ani neexistovali.

Lenže to nie je pravda. Preto pamätajte na svojich mŕtvych…

Lebo oni určite budú pamätať na vás.


Podrobnosti o knihe

Názov: Na hroby
(antológia)
Editor: Mark E. Pocha
Žáner: temná fantastika
Vydavateľ: Hydra
Rok vydania: 2014
Jazyk: český a slovenský
Počet strán: 228 strán
Väzba: brožovaná
Rozmer: 120 mm x 160 mm
ISBN 978–80–89672–25–7


3. októbra 2014
Fandom SK - PR