Slovenská literárna fantastika v roku 2013

Zlato Arkony 2 obálka
Morhen - obálka
Ukážka z knihy Gwind: Nezabiješ? obálka
Vanessa Jóriová - Za múrom
Vlčí brat - obálka
Fantastická 55 - obálka
Astrálny pútnik - obálka

V tomto predvianočnom období, keď u väčšiny obyvateľstva nastupuje horúčkovité premýšľanie na tému: Čo len kúpiť pod stromček – Čo si zaželať??? možno dobre padne pár tipov na dlhé zimné večery z pera slovenských autorov. Veď koniec-koncov je záver roka, patrilo by sa aj trochu zabilancovať, nie?


Čo sa u nás urodilo v roku 2013? V prvom rade Juraj Červenák pokračuje v opisovaní dobrodružstiev černokňažníka Rogana a jeho verného vlčieho sprievodcu Goryvlada v historicky ladenej fantasy Zlato Arkony 2 (anotácia). Hoci sa autor nechal počuť, že si na chvíľu potrebuje od fantastiky oddýchnuť, takže sa nám zabehol k historickej detektívke, veríme, že sa k Roganovi ešte vráti a nenechá nás čakať pridlho.

V minulosti ešte na chvíľu zostaneme. Na trhu sa objavilo nové meno: Henrich H. Hujbert a nový hrdina menom Rodan. Ale nenechajte sa zmiasť, s Roganom nemá mnoho spoločného. Román Morhen (anotácia) je síce zasadený do čias dávno minulých a, rovnako ako Rogan, šarapatí v Artis Omnis, charakterizujú ho však skôr lyricko-baladické opisy, slovanské zvyky, úcta k predkom a láska k rodnej zemi. O akciu tiež neprídete.

Mužský pohľad na svet Artis Omnis vyvažuje ženskou nehou, citom a odkrývaním rodinného tajomstva v knihe Tajomstvo tvojho rodu od Michaely Elly Hajdukovej, v ktorej mladá redaktorka časopisu v túžbe po skvelých článkoch o rumunských hradoch spoznáva charizmatického cudzinca a necháva sa pohltiť nielen svojimi citmi k nemu, ale aj jeho desivou rodinnou kliatbou. Zvíťazí láska alebo šialenstvo? To je teda otázka!

Koncom roka Artis Omnis plánuje rozšíriť svoju ponuku o sci-fi román Jany Plauchovej – Večnosť omylov inšpirovaný haváriou raketoplánu Columbia. Len predpokladám, že pôjde opäť o poriadne scifíčko, ktorému spravila česť svojím minuloročným románom.

Sofia Vitalle nie je talianska šľachtičná, ale dvojica mladých autoriek, ktoré svoju tvorbu najskôr predstavili na portáli Mám talent a po pozitívnych ohlasoch sa im podarilo vo vydavateľstve Ikar vydať svoju prvotinu s názvom Seduktor. Takže sa môžete začítať do príbehu pokušiteľa a zvodcu Seda – padlého anjela, ktorý má hriechom zničiť sedem nevinných duší. Boj so zlom naberá postupne na obrátkach, a hoci hlavná hrdinka nie je žiadna pipinka a Sed nie je romantický krásavec, predsa len – je to neodbytný krásavec.

Svojou troškou do fantastickej mlynice prispela aj Lívia Hlavačková románom Gwind: Nezabiješ (ukážka) z vydavateľstva Ikar, ktorý čitateľa zavedie do Spoločenstva nájomných zabijakov a profesionálnych vrahov. Hrdinka – obyčajné dievča sa ocitá vo svete (je to minulosť či alternatívna prítomnosť alebo snáď ďaleká budúcnosť?) bez technických vymožeností, bezpečia a s poriadnou jazykovou bariérou, takže niet divu, že pravidlám tohto sveta nerozumie a poruší to základné: Nikdy sa nedívaj vrahovi do tváre!

Mladým čitateľom je určený román vydavateľstva Ikar – Za múrom (naša recenzia) od Vanessy Jóriovej, ktorú ste mali možnosť stretnúť aj na vyhlasovaní Ceny Fantázie 2013. V tohtoročnej zbierke Fantázia 2013 jej vyšla poviedka. V románe sa hlavná hrdinka pri pátraní po svojom otcovi dostáva do krajiny „za múrom“, v ktorom objavuje nádherný farebný svet plný exotických zvierat a rastlín. Spoznáva zlo, ktoré hrozí zničiť túto slobodnú zem a postaví sa na jej obranu.

A opäť romantika, tentoraz od Naty Sabovej – známej autorky romantických fantasy románov, ktorá v tomto roku z vydavateľstva Motýľ preletela ku Korune a vydala román Hry o lásku. Je o tajomnej dievčine, ktorej srdce sa mladík Dade na záhadnom ostrove Efra snaží doslova vybojovať. Šance sú 1:11 a porotcami sú liečitelia, jasnovidci, médiá, psychokinetici a iní podobne postihnutí neprajníci. Nebude to mať veru ľahké. Ale o tom je predsa tá romantika, že?

Nové vydavateľstvo Koruna je fantastike priaznivo naklonené, keďže v tomto roku vydalo aj ďalší titul – Arnarove deti – Sága o Vikingoch od Blanky Gondovej. Štyri príbehy troch súrodencov z Islandu v sebe miešajú severské mýty, dobrodružstvo, lásku a exotické prostredie.

Meňavci, čarodejnice, démonický duch a jeden poriadne odporný sebavedomý a zákerný bosorák, tých všetkých môžete stretnúť na stránkach románu Vlčí brat od Kataríny Soyky, ktorá vo vydavateľstve Hydra vydala už svoj tretí román. Aj tentoraz pôjde o čarovanie a o lásku, ale hlavne o oddych a zábavu. Dynamický dej, rýchly spád, neustála akcia – to je typická Soyka. Takže opisy zelenkavých vetvičiek, z ktorých sa pomaly spúšťajú lúče letného slnka a kvapkajú vám za krk, nečakajte. Zato sa pobavíte na predmetoch, ktoré, ak si čarodejnica nedá pozor, zutekajú k svojim majiteľom aj s dobre navareným guľášom, alebo na získavaní informácií cez spánok v cudzích posteliach. To by bolo niečo!

Ak vás to viac ťahá k SF, ak máte radi nezvyčajné stretnutia tretieho druhu a tajné služby, vyskúšajte si spôsob astrálneho cestovania cez čiernu dieru na druhý koniec vesmíru. Spolu s Constantinom objavíte hneď niekoľko druhov Bytostí, ktoré vám nedajú pokoj, kým k nim neprivediete ďalších a ďalších a… Veď to poznáte : hosť do domu… Trochu humoru, trochu lásky, exotický svet a spôsob cestovania, ktorý by asi vyhovoval každému. Veď kto by nechcel omladnúť pôrodom cez biomechanickú maternicu? Aby ste to dlho nehľadali, tak vám prezradíme, že román sa volá Astrálny pútnik, napísala som ho ja Lenona Śtiblaríková. Má 620 strán a jeho kúpou môžete podporiť buď výstavbu nového záchytného centra pre utečencov z Hmloviny Raka alebo vydavateľstvo Hy­dra.

Tretím tohtoročným ťahúňom vydavateľstva Hydra je zbierka poviedok českých, moravských a slovenských autorov okorenená ilustráciami štrnástich ilustrátorov – Fantastická 55 (anotácia). Mikropoviedky a krátke poviedky ponúkajú široké spektrum tém, spracovaní a prostredí, sú písané v slovenskom aj v českom jazyku a myslím, že každý si medzi nimi nájde toho svojho „favorita“.

Pri zbierkach sa na chvíľu zastavím, lebo tento rok bol k nim duch fantastiky milostivý a nadelil nám ich viac. V Artis Omnis vyšlo to najlepšie z českého a slovenského pochmúrneho undergroundu – Kniha Bolesti (anotácia). Zostavil ju Mark E. Pocha, ktorý má aj vo Fantastickej 55 dve poviedky. Kúsky v tejto zbierke spája bolesť, bolesť a príšerná bolesť, ale nielen fyzická.

Ešteže je len na papieri, takže keď bude na vás tých výkrikov a krvi priveľa, stačí si založiť stránku a prehupnúť sa k víťazným poviedkam Martinus Ceny Fantázie 2013 – Fantázia 2013, ktorá vďaka Ivanovi Aľakšovi a Martinusu vyšla v novembri. Nájdete v nej scifíčka, fantasy, horor aj humor, a dokonca (pošepky) aj tú erotickú – keby niečo, tak tú som nečítala, a dokážte mi, že klamem!

Keď už sumarizujem tvorbu tohto roku, nedá mi nespomenúť aj elektronický zborník eFantázia vol.02 z tiež z Vydavateľstva Fantázia, ktorý vyšiel začiatkom roku 2013 a nájdete v ňom poviedky, ktoré porotu v minulom roku zaujali, ale nevošli sa do tlačenej zbierky.

Štafeta od stánku k stánku na tohtoročnej Bibliotéke priniesla nečakaný úlovok – absurdný satirický fantasy román o byrokratickej mašinérii a technike poháňanej škoricou Škoricovník – Zlatá cesta tandemu v zložení: Martin Jurík, Michal Ružička z vydavateľstva Marenčin PT a zbierku fantasy poviedok Ďalší psí deň (Q 111) Viktórie Laurent-Škrabalovej, víťazky Ceny Bibliotéky 2011, ktorej vyšli dve poviedky aj vo Fantázii 2007 a 2011.

Román Vodka a chróm (Marenčin PT) Viliama Klimáčka ponúka čitateľovi dva paralelné osudy toho istého človeka, ktoré sa odohrávajú v dvoch rôznych realitách – v skutočnej a vo fiktívnom totalitnom štáte Slovanská Karpatia.


Komu je to málo a má chuť líznuť si ešte čo-to z hororu, je tu voľne dostupný elektronický časopis venovaný len a jedine strachu, desu a hnusu – strašidelná Kobka. Novembrové a čoskoro aj decembrové číslo bude venované Vianociam a príšernostiam, ktoré vás počas sviatkov môžu zasiahnuť.

Nesmieme zabudnúť ani na Jupiter – momentálne asi jediný slovenský SF časopis vydávaný elektronicky Martinom R. Králikom vo vydavateľstve Rogerbooks, ktorý aktuálne ponúka steampunkové číslo a vraj sa môžeme tešiť na space operu!


Takže dúfam, že som na nikoho nezabudla. Aby som to zhrnula, máme tu: 13 románov, 5 poviedkových zbierok a 2 časopisy – fantasy ako aj SF. Horor je zastúpený poviedkami.

Výhovorky typu: Nemám čo na seba, privádzajú mužov na pokraj zúfalstva. Výhovorky typu: Slovenskú fantastiku nečítam, lebo si z nej niet čo vybrať a vlastne ani neviem, čo kúpiť, privádzajú do zúfalstva zasa mňa.

Takže – šup, šup – hor sa objednávať, nakupovať a hlavne hodnotiť a šíriť to naše – rýdzo slovenskô, lebo kto iný to má čítať, ak nie my, vy, susedia, rodina, kamaráti, priatelia či známi?


Na záver už len maličká prosba: Ak ste niečo z vyššie uvedeného čítali a páčilo sa vám to, dajte to vedieť nejakou recenziou, hviezdičkami alebo aspoň vetičkou-dvoma na stránky kníhkupectiev, vydavateľstiev či na Legie.cz alebo aspoň do komentárov k tomuto článku. Dni, keď sa dobré chválilo samo, už minuli. Dnes máme kapitalizmus a ten chváli len za peniaze. A počas Vianoc za priam nekresťanské peniaze!

Podobne prosíme napísať do komentárov, ak ešte viete o nejakom slovenskom vydavateľskom počine v žánri fantastiky za rok 2013, ktorý v tomto článku nebol spomenutý. Ďakujeme.


3. decembra 2013
Lenona Štiblaríková
Zdroj informácií