Recenzia: Za múrom – Nie všetko pod povrchom je temné

Vanessa Jóriová - Za múrom

Susan, obyčajná školáčka, neverí v úmrtie svojho otca, pretože telo sa na mieste nehody nikdy nenašlo. Rozhodne sa po ňom pátrať. Spolu s dvomi kamarátmi sa vyberie na starý rozpadajúci sa hrad – miesto opísané v otcovom denníku, kde dúfa v nájdenie ďalšej stopy. Avšak namiesto toho narazia na portál, ktorý ich prenesie do iného sveta.


Útla kniha na prvý pohľad príliš neupúta. Aj pri tom druhom uvažujete, do akého subžánru fantasy ju máte zaradiť. Modrý nočný nádych, kúsok splnu – takto som si totiž vysvetlila oblúk zeme a ukážkový chrup akéhosi dravca. To všetko vtieravo podsúva predstavu o vlkodlakoch. Prípadne o „dlakoch“ iného druhu, keďže nie som si istá, či zuby naozaj patria vlkovi – moje znalosti z oblasti stomatológie zvierat končia slovami „hryzie to“. Opis knihy našťastie naznačil, že sa nemusím obávať romantického zavýjania na mesiac, aj keď prítomnosť tých tvorov sa stále vylúčiť nedá. Posunie však vaše úvahy správnym smerom – do tajomného a nebezpečného sveta pod povrchom.

Nič vás však nepripraví na vizuálne veľmi živo a detailne vykreslený pestrý svet. Pestrý v každom aspekte. Prostredie prekypuje farbami, fauna i flóra je rozmanitá a fantastická, a ani nočný život nie je fádny – presvetlia ho svetielkujúce organizmy. Nádherné miesta by určite pošteklili predstavivosť nejedného ilustrátora.

Ale nádherný neznamená bezpečný, a tak traja kamaráti, ktorí v tomto svete precitli, nemajú veľa času obdivovať scenériu ani lamentovať nad svojou situáciou. Hrozí, že sa dostanú na jedálny lístok niektorého z množstva dravcov a domorodci tiež neoplývajú prílišnou láskou k tým „z Povrchu“ – ako volajú ľudí z nášho sveta. Majú na to dôvod – ich nepriateľ číslo jedna, Jednooký cudzinec, je tiež z Povrchu a cestou za svojím cieľom bezohľadne ničí čo sa dá.

Nedôvera je iba jedna z mnohých prekážok, ktoré musia prekonať. Návrat domov je v nedohľadne, a ak nechcú byť ulovení, musia sa naučiť loviť. S pomocou nových priateľov sa učia prežiť. A čoskoro Susan skutočne nájde stopu po otcovi, zistí čosi nové o svojom pôvode a z Jednookého sa stáva spoločný nepriateľ. Získava výnimočné dary a aj výnimočné schopnosti – objaví v sebe tajomnú moc, ktorá jej vo veľkej miere pomôže prispôsobiť sa. Jej spolužiaci to majú o čosi ťažšie, no každý z nich si nájde vlastný spôsob ako sa so situáciou vyrovnať. A to je niečo, čo čitateľ dokáže oceniť – každá postava má inú osobnosť, záujmy a vyniká v čomsi inom. Zároveň to prispieva k spestreniu príbehu, ktorý má rezký priebeh.

Príbeh je vyrozprávaný z hľadiska Susan a tak neudiví, že dej sa krútil hlavne okolo nej. Prekvapuje však, že nie iba krútil, ale ona mu udávala smer aj tempo. Vo veľkej miere ona rozhodla, čo ďalej, až sa z nej stala Hrdinka s veľkým „H“. Miestami to pôsobilo naivne trochu ťažšie stráviteľne; občas chýbala intervencia prítomných dospelých, ktorí sa dostali do pozadia a pôsobili tu viac-menej v prospech mladých hlavných postáv ako kulisy.

Na druhej strane, keby som mala tak do 15 rokov, určite by som bola nadšená. Priznajme si, kto v tom veku aspoň na chvíľu nechcel v niečom vynikať? Či na čas sa preniesť do sveta, kde sú naše rozhodnutia naše a bez drobnohľadu „dospelákov“? Navyše kniha obsahuje všetky prvky, ktoré som mala rada – zvláštny svet, pevné bezvýhradné priateľstvo, verní zvierací kamaráti, fantastické bytosti, tajomstvá, zlý nepriateľ (a hlavne jednoznačne zlý) a veľa ďalších. Svojím spôsobom sa môže zdať, že autorka pozbierala z fantasy kníh to, čo sa jej páčilo, ale nie je to amorfný zlepenec a inšpirácia určite neprerástla v plagiátorstvo. Dalo by sa vymenovať aspoň tucet kníh, ktoré sa svojím vzorom priblížili oveľa viac. (Ozaj, vlkodlakom, ani iným dlakom sa priestor neušiel, vytlačili ich šabľozubé tigre.)

A tým sa dostávame k podstatnej veci: Kniha Za múrom je určená v prvom rade pre tých mladších „násťročných“. Možno aj staršia mládež si príde na svoje, dámskej časti by však zrejme chýbal romantický prvok prítomný vo väčšine románov podobného charakteru. Je to trochu prekvapivé, pretože kniha nenesie náznaky, že ide o detskú literatúru, až kým sa nezačítate. Dokonca som ju videla zaradenú v beletrii pre dospelých, kam určite nepatrí.

No a ešte jedno prekvapenie ma čakalo na konci knihy, kde posledná stránka o autorke prezradila, že má 14 rokov. Kniha je napísaná jednoduchou rečou no kultivovane, možno naivná, ale remeselne dobre zvládnutá, a tak predpokladáte aspoň o čosi staršieho autora. Uvidíme, čo Vanessa čitateľom prinesie v budúcnosti.


Za múrom
Autorka: Vanessa Jóriová
Vydavateľ: Ikar a. s.
Rok vydania: 2013
Počet strán: 280
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
ISBN: 978–80–551–3106–1


22. mája 2013
Verona Panczová