Recenzia: Žena se sovou - ktorá nás stráži

Zena se sovou - obalka

Antológia fantastických poviedok Žena se sovou je druhou knihou z tetralógie Lehké fantazijno, napísanej čisto ženskými autorkami. Umne sa pohráva s množstvom obmedzujúcich faktov, o ktoré možno zakopnúť pri ceste za poznaním. Ponúka ich v jednotlivých textoch pekne jeden po druhom a núti čitateľa zamýšľať sa nad úrovňou poznania, ktorú zatiaľ sám obsiahol.

Vystríha pred podceňovaním, ktoré uškodí hneď na dvoch frontoch, a pritom sa o veľkosti ujmy často nik ani nedozvie. Poviedku První rychlost som už určite čítala, niekedy v čase, keď technológie neboli tak veľmi rozvinuté a cudzie svety sa zdali byť bližšie, ako sú teraz. Mala vtedy ešte väčšiu silu.

V poviedke Sver je „zakliata“ krajina, ktorý má v sebe chlad i oheň. Ako knihy. Aby sa z kníh dalo poučiť, musí ich ktosi prečítať. Radšej sa poučiť z kníh ako z trápenia.

Nie každá prehra prehrou ostane. Poviedka Zlaté mlhy na pobřeží má atmosféru bezútešnosti, neustáleho neúspechu a zlého konca, a pritom je to iba začiatok. Teda aspoň pre niekoho.

Predčasne vynesené súdy? Tak s tými opatrne, upozorňuje poviedka Dieťa stepi. Lebo dieťa stepi je i nie je tým, za koho ho pokladajú.

Upierať vedomosti iným je nehoráznosť, veď nikto nemá patent na rozum. Poviedka o tomto sa volá Hvězdář se díva nahoru. Čo je pravda. Ale hviezdy svietia na všetkých rovnako.

Neustále túžiť po niečom, čo nemôžeme mať devastuje. Lepšie a naplňujúce je prijať to, čo máme na dosah a byť užitočnými pre ostatných. Tak málo a zároveň tak veľa sa dá nájsť v poviedka s podivným názvom Ornáda.

Keď nám chýba nadhľad, máme to nahnuté. Lektvar správných žen to, samozrejme, dá do poriadku, len ho treba uvariť. Poviedka s týmto názvom je veľmi zábavná a ide o pestré putovanie od bylinky k bylinke, od dobrodružstva k dobrodružstvu. Toľko vynikajúcich príšeriek je na jednej kope, až škoda použiť… Ale autorka má očividne dostatočne veľkú fantáziu, aby si do ďalšieho textu vymyslela hŕbu ďalších.

Najhororovejšia poviedka z celej zbierky je Běžící muž. Je až ukážkovým príkladom úniku od reality namiesto použitia konštruktívneho riešenia, a teraz nehovorím o tom chudákovi chlapcovi, ktorý sa tak rád hrá počítačové hry. Hrôza, ako nekompromisne môže dopadnúť kompromis a ako veľmi môže ublížiť.

Poviedka Slučka je hustá ako atmosférická porucha, skľučujúca ako neustály a neprestávajúci dážď a v konečnom dôsledku zničujúca. Ak nevieme správne komunikovať, donúti nás to robiť niečo, čo robiť nechceme, žiť tak, ako sa nám žiť nežiada a veľmi sa báť. Až nás to jedného krásneho dňa doženie až k sebazničeniu. Desivé poznanie.

Žiadny dôvod nebyť tým, kým by sme mohli byť, alebo mali byť, nie je dosť dobrý a násilie plodí násilie. Veľmi zvláštne vystavaná poviedka O pár kroků blíž má v sebe viac otázok, ako by sa mohlo zdať. A rovnako veľa odpovedí.

Rozkošní tlačiarenskí škriatkovia sa dali do boja proti cenzúre. U Gutenberga! To je aj názov tej zábavnej poviedky o informáciách a informovanosti.

Ak sa chceme pohnúť ďalej, byť iní a väčší, musíme urobiť hlavne jednu dôležitú vec. Odpustiť si chyby, chybky a chybičky. Lebo tie sú odpustiteľné. Zato život v sebaľútosti, ten odpustiteľný nie je. Poviedka Kamarádky navždycky je výborná sonda do duše nejednej slečny i ženy.

Počet životných strastí mohlo trinásť poviedok len ťažko vyčerpať. Ale i keď je každá z nich iná, predsa len majú niečo spoločné. Spája ich strach. Strach o milovanú osobu, strach zo straty, zo zlyhania. Jeden akýkoľvek Veľký a Nebezpečný Strach.

Lenže bez strachu to jednoducho nejde. Je zlý, ak nás ovláda a paralyzuje, ale je dobrý, ak nás nabáda k opatrnosti a inšpiruje k činom. Takže pozor, Červená čiapočka sa nebála a vlk ju zožral. Ale nemôžeme byť šťastnejší a múdrejší, ak sa prestaneme báť a obetujeme sa pre tých, ktorí si to zaslúžia.

Kniha Žena se sovou sama o sebe je veľmi pekná, parádne ilustrovaná a ako príloha sú k nej znovu tarotové karty s portrétmi autoriek. Nachádzajú sa v nej postavy a osoby mnohých nových, až čudných mien a pomenovaní, svety, z ktorých prechádza zrak, a tak uspokojí nejedného čitateľa s veľmi rôznorodým vkusom. Je jedinečná tak, ako je zostavená, tým, ako sa znovu, rovnako ako v prvej zbierke dámskej antologickej štvorky, všetky poviedky dotýkajú jediného dôležitého problému. Je v nej zakliata pravá a nefalšovaná Fantázia, ktorá vychádza z rúk tých najpovolanejších, tých, ktoré sa vyznačujú fantastickým chromozómom X. Podrobný zoznam tých slovenských a ich a nedávnu históriu pre všetkých pripravila Alexandra Pavelková v Doslove tejto knihy.

Svet nie je plný hlupákov, chodia ním ľudia z mäsa a kostí, ktorí toho veľa vedia. Ale nikdy nie je neskoro naučiť sa o kúsok viac a pridať k svojej úrovni múdrosti ďalšiu nadstavbovú level. Ak máte chuť objaviť, kde sú ešte nejaké nové možnosti, kniha Žena so sovou vám môže byť na dobrej pomoci.

Knihu Žena se sovou si môžete kúpiť aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Žena se sovou
Antológia českej a slovenskej ženskej fantastiky
Žáner: fantasy, science-fiction, horor
Vydavateľstvo: Fortna
Rok vydania: 2017
Väzba: pevná
Počet strán: 346
Ilustrácie: Jaroslav Svoboda
Obálka: Jana Šouflová
ISBN: 978–80–90–599642


Súvisiace linky

Recenzia: Žena se sovou (Ján Blažovský)

Predstavuje sa Žena se sovou

Esej: Fantastické ženy na Slovensku 1. časť

Esej: Fantastické ženy na Slovensku 2. časť

Recenzia: Žena se lvem

Recenzia: Žena se lvem… a lev zareval


7. septembra 2017
Monika *Secentity* Kandriková