Recenzia: Sága Valty (komiks)

Sága Valty

„Opravdovou odvahou se mohou holedbat vítězové. Poražení o tom pak můžou přemítat.“

Dej je jasný, zrozumiteľný a pomerne priamočiary, zároveň však bohatý na postavy, zvraty a udalosti. V Ságe Valty sa toho deje fakt veľmi veľa. No asi by sa dalo povedať, že ako mnohé ďalšie veľké príbehy, i tento je o láske. O láske opätovanej a naplnenej. O láske dvoch mladých ľudí, z ktorej sa zrodilo dieťa. Avšak v ceste za šťastím stál otec, ktorý si pre svoju jedinú dcéru predstavoval zámožnejšieho ženícha. Preto láske urobil radikálny škrt. A tým sa to vlastne všetko začalo.

Ságu Valty radíme medzi vikingské komiksy. Medzi najznámejšie patrí bezpochyby séria Thorgal, ale nedávno vyšiel napríklad Asgard a zo súdka neohrozený svalnatý „barbar“ je ostatne i kultový Conan.

Josef Vybíral Ságu Valty vydal v edícii ERB venovanej aktuálnemu francúzskemu komiksu (napr. westernový Sykes, Děti z Montmartru, Mistr meče alebo antická Murena, o ktorej bude reč nabudúce). Scenár Jeana Dufauxa (Niklos Koda, Murena) pozostáva z viacerých zaujímavostí. Jedna z nich je tá, že muži, hoci svalnatí zabijaci, sú tu často v područí žien a nevedia o tom. Bojujú, prelievajú krv, mrhajú energiou, riskujú spojenectvá i priateľstvá a to všetko zbytočne – len preto, lebo ženy nimi manipulujú a zahrávajú sa s nimi (často vďaka najprimitívnejším pudom).

Druhou zaujímavosťou je príjemne osviežujúci mix pomerne realistickej vikingskej ságy s tomu zodpovedajúcimi ingredienciami (drakary, rôzne vikingské rody, zvyky a tradície) s poctivou severskou fantasy plnou čarodejníkov a vizuálne podmanivo spracovaných rozprávkových bytostí. Tie však vôbec nie sú nekrvilačné a neškodné. Práve naopak – sú to beštie. Ak sa vás raz rozhodnú zbaviť, využijú k tomu najšpinavejšie triky bez jedinej výčitky svedomia.

Na scenári vadí snáď len to, že občas polená, ktoré hádžu hlavnému hrdinovi pod nohy, až príliš bijú do očí. Ale väčšinou to vedie k značne zaujímavým, originálnym, a teda šťavnatým veciam a scénam, čiže ich treba zobrať na milosť.

V tejto veľkolepej uhrančivej ságe vedľa seba existujú patrične veľkolepé a drsné výjavy z bojového poľa s možno paradoxne (alebo aj neparadoxne) oveľa zákernejšími zákulisnými sprisahaniami, zradami a intrigami, ktoré neľútostivo ničia dovtedy šťastné ľudské životy rovnako spoľahlivo, ak nie ešte spoľahlivejšie, ako ostré meče a oštepy. Je to krutý, ale svojím spôsobom „logický“ svet, kde je najdôležitejšie umrieť statočne a v boji. Iba tak sa dostanete do Valhaly.

Komiks je pochopiteľne vynikajúco nakreslený. Je radosť dívať sa na bojmi zjazvené tváre, na miestami až jemne nerealisticky dokonalé ženské telá, často, hoci nie vždy, nahé. Krvavé pasáže sú drsné, ale nie nechutne explicitné. Sú tak akurát. Veľkolepé prírodné scenérie pochmúrnej zahmlenej škandinávskej prírody sa môžu pochváliť malebnými zákutiami i dych vyrážajúcimi honosnými sídlami. Týčia sa nad nekonečnou hradbou temných lesov, kde v priestranných komnatách voňajú pečené prasiatka a medovina tečie prúdom. K tomu útesy, bralá, prístavy, morské úžiny, jaskyne, pobrežia a temné kobky.

Čo by som skritizoval? Okrem už spomínaných scenáristických „polien“ vás možno trošku zaskočí, keď sa na konci dozviete, že celý epos sa odohrával behom vcelku krátkej doby. Stalo sa tu tak veľa vecí, až nadobudnete dojem, že časový úsek pozostával z niekoľkých rokov. No a písmenko „y“ sa podobá na „u“; do konca som si na to nevedel zvyknúť. Ako sami vidíte, negatív je naozaj málo a musím trošku variť z vody, aby som vôbec nejaké vymenoval. V rámci vikingského žánru je to ozaj nadpriemer.

Sága Valty budí rešpekt. Je taká veľká a masívna, že by ste sa ju báli do niekoho hodiť, aj keď je otázne, prečo by ste do niekoho hádzali komiks, navyše vikingský. Tvrdý obal, pevný a lesklý papier, formát A4 a odzbrojujúcich 180 strán úžasnej kresby predstavujúcej súčasnú európsku špičku. Exkluzívnemu vzhľadu síce zodpovedá i „exkluzívna“ cena, ale zberateľ komiksov vie, že do niektorých vecí sa oplatí investovať, lebo za to stoja, respektíve, že ich vyššia cena nie je samoúčelná.

Komiks Sága Valty si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sága Valty (orig.: Saga Valta)
Autor: Jean Dufaux
Vydavateľstvo: Josef Vybíral
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Mohamed Aouamri
Jazyk: český
Preklad: Jitka Musilová
Počet strán: 180
Väzba: pevná, viazaná
ISBN: 978–80–880–98–43–0


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


21. januára 2020
Ivan Kučera