Recenzia – Punisher: Četa (komiks)

Punisher Četa

Stretli sa raz Ír a Chorvát… Nie, to nie je začiatok vtipu. To je Punisher.


Juhovýchodná Ázia, 1968. Do vojnového pekla prichádza muž, ktorý sa okamžite po začlenení do čaty stáva žijúcou legendou. Jeho krstné meno je Frank. Priezvisko Castle. Budúcnosť si ho zapamätá ako Punishera. Zrodil sa jeho odkaz práve tu? V centre vietnamskej vojny? Alebo za tým bolo niečo viac?

Punisher sa u nás prekvapivo silno udomácnil. Jeho krvavé dobrodružstvá v češtine vyšli už v temer tridsiatke komiksových kníh. Dočkali sme sa aj viacerých filmov (v ktorých ho stvárnili napríklad Dolph Lundgren alebo Thomas Jane), hosťovania v seriáli Daredevil a dvoch netflixovských sérií s Jonom Bernthalom.

Četa je uzatvorená šesťdielna miniséria predstavujúca ďalší kúsok celkovej mozaiky. Uznávaný írsky scenárista Garth Ennis sa zamýšľa nad tým, čo Franka vyformovalo do podoby, v akej ho poznáme dnes. Mohla za to bezcitná vražda najbližších? Smeroval k tomu nepriamo odjakživa a svadba a deti jeho prerod z vojaka na zabijaka len načas zdržali? Nemal to v sebe vari od začiatku? Tú túžbu? Tú chuť ničiť?

Ennis je plodný autor. Písal Darkness, Bandu, Thora, Hitmana, Ghost Ridera, i Preachera. Punishera taktiež dôverne pozná, napísal mu priamo na telo Od kolébky do hrobu, Vdovy, Matičku Rus alebo ostatne z nedávnych čias aj u nás recenzovaný Svět Sovětů. Punisher: Četa je ako Frank. Priamočiara, jednoduchá, bez zbytočných odbočiek a kučierok. Razí si svoju cestu z bodu A cez bod B do bodu C. Jasne, rázne a bez zastavenia naprieč džungľami, močiarmi a vojnovými tábormi, ktoré môže kedykoľvek napadnúť nepriateľ trpezlivo vyčkávajúci na vhodnú príležitosť.

Príbeh je rozprávaný z pohľadu skupiny starých mužov, ktorým Punisher kedysi vo Vietname velil a zachránil život. Celé rozprávanie je teda jedným obrovským flashbackom. Okrem pár záberov na inkriminovaných pánov sa žiadnych scén zo súčasnosti nedočkáme. Takže v tomto komikse Punisher de facto nevystupuje. Vystupuje v ňom „len“ Frank Castle. Ono je to ale samozrejme istým spôsobom jedno, lebo či Punisher sekajúci vo veľkomeste drogové kartely, alebo Frank sekajúci vo Vietname vojakov, obaja sú tvrďáci, ktorí sa zbytočne nezdržujú slovami. Mnohé vedia povedať len pohľadom a nemrhajú milosrdenstvom na tých, ktorí si to nezaslúžia. Čitateľ sa možno nedokáže tak úplne stopercentne zbaviť pocitu istej zbytočnosti, pretože sa dá povedať, že tento komiks neukáže a nepovie nič, čo by sme nevedeli, respektíve netušili.

Ilustrátor Goran Parlov sa v Punisherovej spoločnosti cíti dobre, viď. jeho účasť v starších punisherovčinách Barracuda alebo Dlouhá chladná tma. Dusná džungľa plná zákerných pascí. Zo zamračenej oblohy padá hustý dážď znižujúci viditeľnosť na minimum. Noc osvetľujú svetlice, explózie, požiare. Denné nebo brázdia vrtuľníky. Parlov sa vnára do vojnového inferna, kde ľudský život nič neznamená. Ak aj prežijete a vrátite sa domov živí a so všetkými končatinami, je otázne, či ste v epicentre vojnového šialenstva predsa len nenechali niečo, bez čoho sa z vás stane nový, treba dodať, horší človek.

Parlovova práca je intenzívna, naturalistická a nepríjemná. Je to krvavé a presvedčivo to ukazuje všadeprítomnú smrť, ale je to predsa len menej krvavé, než by ste čakali od spojenia „Punisher vo Vietname“. Frank je tu súčasť tímu, čo je vítané osvieženie; nečakajte one man show á la Rambo 2. Čo sa kresby týka, možno trochu prekáža absencia potu, ktorý by čitateľ logicky od dusnej, vlhkej džungle čakal. Je to síce detail, ale diabol sa ukrýva práve v drobnostiach.

Parlovovi pomohla skúsená írska farbiarka Jordie Bellaireová, ktorá farbila už komiks Batman: Dvojník alebo štvrtého Doctora Strangea. Svet Punishera a jeho čaty ladí do tajomných zelených farieb džungle. Občas sa musíte dobre zapozerať, aby vám neunikol rafinovaný detail prezrádzajúci prítomnosť nepriateľa, ktorý je tu, na rozdiel od vás, doma a čaká na prvú príležitosť vziať vám život. Kapitoly sú predeľované obálkami, napríklad od Scotta Hepburna (Batman Detective Comics 7: Anarky), či Iana Herringa (Ms. Marvel 2: Generace proč). Bonusy prítomné nie sú, ak nerátame dvojstranové Ennisovo úvodné slovo. V ňom sa zamýšľa nad vojnou ako takou a nad tým, ako my, čo sme prežili, vnímame tých, ktorí už nie sú medzi nami a ku ktorým sa raz pridáme.

Nepriateľská strana v Čete má síce taktiež svoje zastúpenie a určite nie je poňatá ako banda fanatických hlupákov. Sú to všetko muži a ženy obraňujúci svoju vlasť a sú pre to schopní a ochotní kedykoľvek položiť holý život. Lež áno, predsa len Američania sú v tomto komikse samozrejme Američania. Asi nemá zmysel čakať komiks, v ktorom by bol Frank opisovaný ako záporné monštrum a Vietnamci ako hrdinovia čeliaci zlu.

Ennis sa nebojí občas pichnúť do osieho hniezda, dráždiť hada bosou nohou. Uvedomuje si však, že prehnaná kritika by svojím spôsobom poprela základný charakter Punishera ako takého. Síce vytvoril skvelú postavu odvážnej vietnamskej bojovníčky, akonáhle však prestane slúžiť účelu, nemilosrdne ju odstaví na vedľajšiu koľaj. Toto je proste Punisher, nie sebareflexia týkajúca sa vojny vo Vietname, ktorá dodnes predstavuje otvorenú ranu na ruke americkej spoločnosti. Zaznamenávame tu každopádne pokrok v porovnaní s inými (napríklad filmovými) príbehmi z Vietnamu, kde vietnamskí vojaci boli stvárnení ako anonymné záporné kreatúry.

Ennis kladie i menej príjemné otázky o účasti USA vo Vietname. Zároveň ale nespochybňuje Castleovu účasť v danom konflikte. Naznačuje, že keby aj vojna vo Vietname neexistovala, Punisher by sa zrejme zamotal do niečoho rovnako násilného, do niečoho, čo by tiež odomklo železné dvere a vypustilo von nebezpečnú šelmu túžiacu po krvi.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Punisher: Četa si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Punisher: Četa (orig.: Punisher: The Platoon)
Autor: Garth Ennis
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Goran Parlov
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 136
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–611–8


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


9. decembra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií