Recenzia – Lívia Hlavačková: Nechcená kráľovná – Gwind 3

Gwind 3 -  Nechcená kráľovná

Gwind sa po tvrdom astrálnom konflikte s Čiernym mágom nachádza vo vážnom stave. Našťastie ju našiel starý priateľ Raul. Kým Gwindina myseľ blúdi ktoviekde, telo chradne, hoci sa o ňu v kráľovskom paláci príkladne starajú. Všetci tajne dúfajú, že sa preberie a rozhodne sa bojovať na ich strane. Vedia, že bez čarov Bielej magičky nemajú v boji s blížiacou sa armádou žiadnu šancu. Tá nezadržateľne postupuje, lebo Chrezz túži zasadnúť na trón…


Astrálne komplikácie

Kým Gwind/Anna leží v bezvedomí, mnohí sa ju pokúšajú zachrániť. Vzali jej kamene, pretože blízkosť magických pomôcok zranenia zhoršuje. Mágom je jasné, že ak sa Annin stav nezlepší, budú ju musieť ísť hľadať do astrálu, inak zomrie. Čierna magička Chrezz je nútená robiť to isté. Jej priateľ je po stretnutí s Gwind vážne zranený a ak sa nepodarí nájsť jeho dušu, hrozí to najhoršie.

Ľudia okolo kráľa už zistili, že Gwind je Biela magička, a veria, že im pomôže bojovať s Čiernymi mágmi. Tí majú namierené do sídelného mesta Katraba. Ak ho dobyjú a ak sa Chrezz stane kráľovnou, bude to koniec slobody. Našťastie tu sú ľudia, ktorí sú ochotní riskovať životy pre záchranu kráľovstva a aby sa Gwind, teda Anna, uzdravila.


Hľadajte a nájdete

Gwind sa pomaly uzdravuje. Chodia ju navštevovať aj dvaja priatelia, ľahtikár Ka-tras a Raul, ktorý jej dokonale pomotá hlavu. Obaja sa netaja plánmi čo najskôr ju zapojiť do bojov. No mladá žena má pocit, že to nie je jej boj. Jediné, po čom prahne, je vrátiť sa do svojho sveta. Presvedčí ju niekto či niečo o opaku?

Chrezz mala podmienku, že sa nebude za žiadnych okolností ubližovať civilným obyvateľom. Zrazu je viac ako otázne, či ju sama dodrží. Prišla zima, vojaci sú hladní a zásoby neprídu… Napriek tomu Čierni postupujú na Katrabu oveľa rýchlejšie, než sa očakávalo. Čierny mág sa po uzdravení neštíti ničoho a jeho moc je nesmierna. Sám je prekvapený tým, čo dokáže. Hoci doteraz po moci netúžil, začína mať pocit, že si ju zaslúži, a spriada veľkolepé plány. Najskôr sa však túži kruto pomstiť.


Keď život naberie rýchly spád

Udalosti sa valia jedna za druhou. Na pozadí vojny s Čiernymi mágmi, ktorá práve nevyzerá pre Katrabu najružovejšie, prežíva Gwind románik aj skutočnú lásku. Problematický je objekt jej túžby…

Kráľa podlo zradili a musel ujsť. Jeho plány na znovudobytie krajiny sú viac než len odvážne. Zahŕňajú dva nenávidené cechy, ktorých členovia sú postavení mimo zákon. Jeden z nich Gwind dobre pozná, pretože z neho ušla. Stále jej hrozí za útek smrť alebo ju omilostia? Dokážu tieto cechy spolupracovať a prijmú kráľove podmienky? Korune zostali verní mnohí vojaci a každá ruka s mečom je teraz dobrá. Snáď pochopili, že ak chcú prežiť, dobyť kráľovstvo späť je to najdôležitejšie.

Záverečné dejstvo začalo. Kráľ, Gwind a im verní stoja pod múrmi Katraby. Vedia, že musia byť rýchli aj nemilosrdní. Čaká ich ťažký boj a nezaobíde sa bez strát. Kto prežije a koľkých po dnešnej noci oplačú? Anna sa rozhodla pomôcť kráľovi. Potom, keď nastane mier, skúsi vypátrať, či sa môže vrátiť späť k rodine. Bude to ale ešte skutočne chcieť? Láska je totiž tou najmocnejšou mágiou vo vesmíre…


Koniec dobrý, všetko dobré?

Lívia Hlavačková touto knihou uzatvára trilógiu Gwind. Rokmi písania získala autorka potrebné skúsenosti, čo sa odrazilo na kvalite textu. Preto je posledný román trilógie jednoznačne ten najlepší.

Gwind: Nechcená kráľovná je dielom uzatváracím. Ukončia a vysvetlia sa udalosti, okolnosti aj tajnosti. Dozvieme sa, ako a prečo sa Anna ocitla v cudzom svete, kde sa nachádza, aj to, či sa dostane naspäť. Lepšie pochopíme fungovanie mágie, vzťahy medzi niektorými protagonistami, ich vzájomné väzby a okolnosti, ktoré viedli k tomu, akými v príbehu sú. Zavŕši sa vojna o katrabský trón plná akčných scén, obetí, utrpenia, strát, ale aj šťastných koncov. Spoznáme nové tváre, avšak niektoré z obľúbených stratíme.

Postavy sú napísané s citom a tak, že sa s nimi dokážeme stotožniť, predstaviť si ich a pochopiť. Všetky dokopy tvoria pestrú paletu charakterov a robia tento román pútavým. Sledujeme premeny aktérov a trpíme spoločne s Gwind. Stáva sa z nej lepší človek, silná osobnosť, magička aj milujúca žena. Mnoho stratila a je pripravená znovu dávať aj dostávať. Lásku, porozumenie, priateľstvo aj rany.

Prostredníctvom postáv si uvedomíme, že búriť sa proti okolnostiam je zbytočné. Vždy sa nájde niečo, čo neovplyvníme. Rovnako ako Gwind musíme prijať to, čo máme, a snažiť sa vyťažiť z každej situácie to najlepšie. Múdry kráľ Šalamún píše, že všetko má svoj čas. Aj čas na zmeny príde, dočkáme sa, no vďaka všetkému, čo sme prežili, ich už prijímame oveľa múdrejší, zrelší a skúsenejší. To je aj Annin prípad. Dlho sa snažila ísť hlavou proti svetu, v ktorom sa ocitla, no až keď ho prijala za svoj a vyrovnala sa s okolnosťami, bola pripravená voľačo zmeniť. Tu vyvstáva ďalšia otázka. Je zmena nevyhnutná? Nebude šťastie, ktoré našla v novom svete tým, čo ju napĺňa? Je nevyhnutné mať k spokojnosti televíziu, internet, mobil a množstvo iných vychytávok? Skúste nájsť odpovede v tejto knihe. Možno aj vám pomôže určiť si priority, získať nový pohľad na seba aj život. Krásne a napínavé čítanie.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Nechcená kráľovná si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Nechcená kráľovná si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Gwind: Nechcená kráľovná
Séria Gwind, 3. kniha
Autorka: Lívia Hlavačková
Žáner: YA, fantasy
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Väzba: pevná
Počet strán: 440
ISBN: 978–80–8201–161–9


Súvisiace linky

Recenzia – Lívia Hlavačková: Gwind 3: Nechcená kráľovná (recenzovala Valéria Scholtzová)

Predstavujeme – Lívia Hlavačková: Gwind 3 – Nechcená kráľovná

Recenzia – Gwind 1 a 2: Študentka vo fantastickej ríši

Recenzia – Lívia Hlavačková: Gwind 2 – Sama za seba

Predstavujeme – Lívia Hlavačková: Gwind, 2. časť: Sama za seba

Recenzia – Lívia Hlavačková: Gwind – Nezabiješ?

Predstavujeme – Lívia Hlavačková: Gwind: Nezabiješ? – nové prepracované vydanie


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


15. februára 2023
Ena
Zdroj informácií