Recenzia – Immortal Hulk 2: Zelené dveře (komiks)

Immortal Hulk - Zelené dveře

Marvelácky Dr. Jekyll (či skôr Mr. Hyde) sa vracia, aby rozpútal peklo na zemi. Lebo ho naštvali. Zase.


Bruce Banner alias Hulk to myslel dobre, no po predchádzajúcich udalostiach ho obvinili z bohapustého krviprelievania a nezmysleného násilia. Čo na tom, že pravda je presne opačná? Bol to predsa práve on, kto bojoval proti zlu. Ale v takom svete žijeme, vo svete, v ktorom sa prekrúcajú fakty. Nečudo, že Bruce musí byť v permanentnom pohybe, aby ho nepriateľ nevystopoval. Nedá sa však utekať večne.

Menej známy americký scenárista Al Ewing (Thanos 3: Thanos vítězí) pokračuje v zelenej krasojazde, ktorú odpálil v roku 2018, keď ho Marvel najal na novú ságu o obľúbenom zelenobijcovi. Immortal Hulk 1: Nebo je obojím? sa stretol s pozitívnym prijatím medzi fanúšikmi a i kritika bola spokojná. Ewingovi sa Hulka podarilo predstaviť v jemne pozmenenej podobe, než na akú sme boli zvyknutí. Pod jeho taktovkou bol paradoxne bystrejší než Bruce. Ten je síce vedecký génius, ale ťažko sa orientuje v bežnej realite, mimo laboratórií, mimo pokusov. Hulk počúva inštinkty a to z neho robí bytosť, ktorá má (na rozdiel od ťažkopádneho Brucea) náskok pred protivníkmi. Zároveň je to ale stále „len“ Hulk, zelený obor. A to napriek tomu, že sa vyjadruje už aj inak, než len prostredníctvom citosloviec, pazvukov a maximálne dvojslovných viet. Takže fanúšikovia starého Hulka dostanú. čo chcú, ale sklamaní nezostanú ani tí, ktorým to pripadalo málo a chceli niečo nové.

V dvojke scenárista pokračuje v ešte hlbšom ponore do psychiky Hulka aj jeho ľudského „spolubývajúceho“ Brucea Bannera. Dynamicky strieda momenty počas bieleho dňa, keď sa Bruce musí starať o každodenné prežitie, s nočnými, ktoré nemilosrdne patria Hulkovi. Ten síce Brucea nemá v láske, ale zároveň platí, že kto začne robiť problémy Bruceovi, ten na seba strhne hnev hráškovozelenej mláťačky. Komiks nie je príliš akčný, čo niekomu môže vadiť. Iste je ale osviežujúce, že na takú zdanlivo jednorozmernú figúrku, akou je monštrum Hulk, sa konečne niekto pozrel z pohľadu psychológie a posnažil sa rozšifrovať jeho povahu skrz otca. Alebo je všetko inak?

Nebojte sa, nejaká akcia tu rozhodne je. Na Hulkovo polapenie boli najatí Avengers. V rámci príbehu nemajú zásadné slovo, sú tu predovšetkým z dôvodu naplnenia akčných kvót. Je ale fajn, že keď už na nejakú akciu muselo dôjsť, patrila práve Thorovi a spol. Hoci boli evidentne iba využití (a zneužití) a o dva dni sa na potýčku zabudne. Scenáru, respektíve názvu by sa dalo vyčítať i zavádzanie. K inkriminovaným zeleným dverám sa totiž naplno dostaneme až na konci. Čitateľ by možno očakával, že ak sa niečo volá Zelené dvere, bude sa to točiť okolo zelených dvier. Toto si mal pomenovať radšej Lov na Hulka, Al.

Ewingove nápady opäť, tak ako v jednotke, zhmotnil Joe Bennett (Aquaman/Sebe­vražedný oddíl: Potopte Atlantidu!), ktorému s drobnosťami pomohol Lee Garbett (Thor 2: Válka říší se blíží) a Martin Simmonds. V spojení s koloristom Paulom Mountsom (Thor: Vikingové, Wolverine: Starej dobrej Logan) odviedli skvelú prácu, na to vezmite gama lúče. Niektoré scény v ich podaní dokonca pripomínajú Vec od Carpentera alebo niečo z Hellraisera. Séria skutočne miestami zachádza až do hororu. Za obálkou stojí žijúca legenda Alex Ross (marvelácke Zázraky).

Immortal Hulk 2: Zelené dveře ukázali, že jednotka nebola šťastnou zhodou náhod, nehôd a okolností, ale podľa všetkého zhmotnením jasnej vízie. Vysoko nastavená úroveň bez väčších problémov pokračuje ďalej. Zatiaľ je ťažké baviť sa o sérii ako o vyložene výnimočnej, revolučnej. Je to zlatý stred medzi zábavnou komerčnosťou a niečím predsa len ambicióznejším. Iným. Temnejším.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Immortal Hulk 2: Zelené dveře si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Immortal Hulk 2: Zelené dveře (orig.: Immortal Hulk 2: The Green Door)
Autor: Al Ewing
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Joe Bennett, Lee Garbett, Martin Simmonds
Jazyk: český
Preklad: Jan Kukrál
Počet strán: 112
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–232–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


25. októbra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií