Recenzia – Batman: Vánoce (komiks)

Batman Vanoce

Batman vs. Dickens.


Vianoce. Joker utiekol. Zase. Hádajte, kto vyráža po jeho stopách. Tentokrát sa ale po klaunovi zľahla zem príliš rafinovane. Ochranca Gothamu sa teda musí uchýliť k činu, ktorý by Mirek Dušín vyhodnotil ako amorálny: návnadu urobí z treťotriedneho kriminálnika a jeho malého syna. A to všetko počas Vianoc, zlý, zlý netopier! V duchu legendárnej knihy Charlesa Dickensa Vianočná koleda následne dostane Temný rytier viacero návštev, ktoré sa mu pokúsia nastaviť zrkadlo.

Lee Bermejo je legenda. Žije iba málo komiksových ilustrátorov, ktorých štýl je tak ľahko rozpoznateľný. Stačí jedna strana a viete, kto to je. To je Alex Ross (Zázraky). To je Adi Granov (Iron Man: Extremis). To je Andrea Sorrentino (Batman: Dvojník). To je Lee Bermejo.

Doteraz Lee „len“ kreslil scenáre iných. U nás je najznámejší vďaka titulom Joker, Batman: Zatracení a Lex Luthor: Muž z oceli. Na všetkých troch spolupracoval s uznávaným scenáristom Brianom Azzarellom a všetky tri kusy sú značne špecifické. V Jokerovi vystupuje Batman iba v cameu, Batman: Zatracení sa odohráva tesne po deji Jokera napriek tomu, že od vydania Jokera po vydanie Batmana: Zatracení v reálnom svete ubehlo temer celé jedno desaťročie a Lex Luthor: Muž z oceli je poňatý z pohľadu plešatého Lexa, takže Superman je psychopatický stalker, ktorý chudáčika Luthora „bezdôvodne“ terorizuje.

Batman: Vánoce predstavuje Bermejov scenáristický debut. A samozrejme to, čo napísal, si pekne krásne aj nakreslil. Ako v minulosti, kde jeho práca neraz taktiež zvíťazila nad prácou scenáristu, i tu má Bermejo ilustrátor prevahu nad Bermejom scenáristom.

Komiksu dominuje nádherná neogoticko-noirová kresba. BB/art ho vydáva v pevnej väzbe s prebalom a lacetkou a vnútri sa ukrýva podmanivý kresličský štýl muža, ktorý si užíva všetko. Dvojnásobne Catwoman v obtiahnutom kostýme. Trojnásobne neurčitý tieň Batmana pohybujúci sa vo výške stoviek metrov nad zemským povrchom, pričom za mohutnou postavou vleje plášť, ktorý akoby bol samostatný organizmus s prudko sa meniacimi náladami.

Veľa tomu dáva studené prostredie. Biele snehové vločky padajú z čierneho nočného neba a snažia sa zakryť špinavé ulice plné zločinu. Lež nemajú šancu, je ho priveľa. Batman ani v tomto prostredí nezaváha. Nepošmykne sa na zľadovatenej streche. Nestane sa, že by si nevšimol zasneženú zamrznutú mláku, padol na kríže a šťavnato zanadával, napríklad „dofrasa“, alebo „doprkínka, netopier aby to vzal!“. Prostredie mrazivej zimy plnej bezlistých spiacich stromov, zasnežených budov a inovaťou potiahnutých kamenných chrličov, na ktorých dotyčný pán mimoriadne rád vysedáva, to nie je niečo, na čo by sme u Temného rytiera boli zvyknutí.

Gotham je ponuré tiesnivé veľkomesto, kde by na dno svojich síl siahol aj Sudca Dredd, ale so snehovou pokrývkou pôsobí poetickejšie. Trochu. Batman a sneh nie je žiadna samozrejmosť. V netopierovej histórii by sme mali problém nájsť niečo podobné, čo vyšlo v češtine. Vari najbližšie k tomu mala hŕstka dušičkových špeciálov (Blouznivý rytíř a samozrejme kultový Dlouhý Halloween, ktorým sa do nemalej miery inšpirovali filmové batmanovky Christophera Nolana a Matta Reevesa).

Bermejova variácia na slávny Dickensov román z roku 1843 je zaujímavá tým, že sebecký Scrooge tu nemá podobu nikoho menšieho, než práve Batmana. Ono to vlastne ale dáva zmysel. Možno oveľa väčší, než by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Batmana boj proti zločinu zatvrdil, spravil z neho svojím spôsobom „strateného“ muža, ktorý zabudol na to, aký býval v mladosti, keď mu záležalo na dobre. Dnes mu ide len o decimovanie podsvetia, čo nie to isté. Bije niekde hlboko srdce statočného muža alebo už nemá šancu? Kým iní scenáristi by na tému „Batman a Vianoce“ odovzdali zaliečavé a presladené dobrodružstvo, v ktorom by Robin a Batgirl v batcave zdobili vianočný stromček a Joker by sa obliekol ako Santa Claus, oľutoval by svoje hriechy a pozorne načúval želaniam spolupacientov v Arkhame, Bermejo zostáva pochmúrny, temný, dospelý. Dôvodov na nadhľad je tu minimum. Alfréd podáva vaječný koňak. Batman kašle.

Batman v deji spočiatku vystupuje málo. Registrujeme ho len ako náznak siluety v uličke, v ktorej nesvieti lampa. Azda až ako prízrak, ktorý sa nemusí riadiť fyzikálnymi zákonmi, zemskou príťažlivosťou a podobnými nepodstatnosťami. Zasieva strach do sŕdc nepriateľov. Pôsobí dojmom, že je všade, takže sa boja aj vlastného tieňa. Bermejo ako scenárista sa zo začiatku sústredí predovšetkým na banálneho, netalentovaného, vystresovaného zločinca uvedomujúceho si, že toto nie je jeho svet. Okolnosti reálneho života ho však prinútili okoštovať jeho skazenú pachuť. Batman: Vánoce môže do istej miery pripomínať krátky komiks Budu tě sledovat od Eda Brubakera a Ryana Sooka, ktorý v roku 2005 vyšiel v časopise CREW. Išlo v ňom o to, čo sa stane, ak sa Batman rozhodne nepotrestať neschopného zločinca, naopak, poskytne mu druhú šancu.

Jim Lee (Batman: Ticho, Batman: Evropa) je ďalší legendárny ilustrátor, rodák z Južnej Kórei. Postaral sa o dvojstranové úvodné slovo. V úvodníku okrem iného spomína, že talent je v umení zásadný, ale dôležitá je aj trpezlivosť, prístup, nikdy sa nekončiaca ochota pracovať na sebe a rozvíjať svoje schopnosti. A, prirodzene, láska a vášeň ku kresleniu. Jim Lee je presvedčený, že Bermejo toto všetko spĺňa mierou vrchovatou. Keď vidíme výsledok, je nám jasné, že sa nemýli. Z ďalšieho bonusového materiálu spomeňme medailóniky autorov a komentáre Lee Barmeja, vďaka ktorým na okamih navštívime jeho hlavu.

Batman: Vánoce je unikátne nakreslený a parádne nafarbený komiks so scenárom, ktorý možno až tak enormne nezaujme, ale minimálne zimné prostredie a mrkanie na fanúšikov Dickensovej klasiky určite poteší. Takže s prižmúreným netopierom 80 %, lebo sa pravdupovediac mierne obávame, že ak by sme mu nadelili menej, Vianoce – Nevianoce, Batman by k nám v noci prišiel a zhodil nám na zem ozdobený stromček.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Batman: Vánoce si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman: Vánoce (orig.: Batman: Noël)
Autor: Lee Bermejo
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Lee Bermejo
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 112
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7595–664–4


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


14. decembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií