Recenzia: Batman/Soudce Dredd (komiks)

Batman  Soudce Dredd

Sudca Dredd a Batman. Ikony amerického a anglického komiksu. Dvojica enormných drsňákov. Majú svaly. Disponujú špičkovou technikou. Zbožňujú motorové prostriedky, rôzneho druhu. Neboja sa toto všetko použiť proti svetu zločinu. A teraz sa stretli. Či skôr – čelne zrazili.


Na komikse je najzaujímavejšie to, akí sú títo páni rozdielni. Z toho pramení pri čítaní napätie a v neposlednom rade riadna zábava.

Dredd patrí k špecifickým bezpečnostným zložkám, ktoré sú policajtmi, sudcami a katmi zároveň. Nielenže mu nerobí problém zločinca zabiť, ale považuje to za svoju povinnosť. Ak niekoho v nejaký deň nezabije, je to zlý deň. Od Dredda sa to vyžaduje. Vyžaduje to od neho spoločnosť, systém, vyžaduje to od seba on sám.

Naopak, Batman by sa kvôli traume z detstva strelnej zbrane ani nedotkol, nieže aby ňou zabíjal. V jeho histórii by sme dlho hľadali (a zrejme by sme napriek tomu nenašli) komiks, v ktorom vedome niekomu odobral život (tento úzus čiastočne narušili až filmy s Benom Affleckom, ktorý relatívne preukázateľne zabil viacerých kriminálnikov).

Príliš sa o tom nevie, ale páni so záľubou v helmách sa v minulosti často stretávali v crossoveroch. Niekto by azda mohol povedať: nemožné! Veď jeden úraduje v súčasnosti, druhý vo vzdialenej budúcnosti. Ale ak sa chce, všetko sa dá. Dvojnásobne v komiksoch ochutených sci-fi korením. Postačí dimenzionálny opasok.

Aktuálne ich spoločné potýčky na trh prináša CREW v edícii Legendy DC. Kniha Batman/Soudce Dredd obsahuje štvoricu príbehov z deväťdesiatych rokov: Zemřít smíchy, Rozsudek nad Gothamem, Vendetu v Gothamu a Poslední hádanku.

Keďže Dredd kedysi dávno patril k vlajkovým lodiam vydavateľstva, nemožno sa čudovať, že tri zo štyroch inkriminovaných komiksov v CREW už vyšli. Poslední hádanka vychádzala na pokračovanie v časopisoch CREW v roku 2005, so Zemřít smíchy sme sa mohli stretnúť v dvoch dieloch Modrej CREW v rokoch 1998 a 1999 a Rozsudek nad Gothamem vyšiel takisto v Modrej CREW v roku 1998.

Ak by sme mali vymenovať všetkých Batmanov publikovaných v češtine a slovenčine, boli by sme tu tri dni. U Dredda je situácia radikálne skromnejšia. Jeho príbehy okrem spomínaných záležitostí vyšli vo štvorici tzv. „sebraných soudních spisů“ (2010 – 2021) a pamätníci si akiste dobre pamätajú slovenský komiksový magazín Komix Mix. Špecializoval sa na drsné anglické komiksy. V roku 1996 vyšlo päť zošitoviek, vnútri ktorých sa okrem iných nachádzal aj práve Dredd. Dokonca obsadil štyri obálky z piatich.

V crossovere Batman/Soudce Dredd sa maskovaní bojovníci proti narastajúcej kriminalite objavujú na vrchole síl. Nečudo, scenáre písali najpovolanejší z najpovolanejších: Dreddovi otcovia John Wagner a Alan Grant. Mimochodom, podľa Wagnerovho grafického románu v roku 2005 kontroverzný režisér David Cronenberg natočil gangsterku s Viggom Mortensenom História násilia.

Wagner a Grant idú rovno k veci. Kašlú na presahy, filozofiu, náročné zápletky. Batman nesedí na pouličnej lampe a nerozjíma nad životom. Sudca Dredd nemá životnú krízu, v rámci ktorej by uvažoval, že zavesí helmu na klinec a začne štrikovať. Wagner a Grant sa nemaznajú s nikým a s ničím, nepracujú v rukavičkách, neprekračujú zbytočne a nudne okolo horúcej kaše. Hlavy a iné časti tiel sú oddeľované od zvyškov tiel, prichádzajú na scény príšery od výmyslu sveta, exotickí netvory, obludní a nechutní mutanti, Joker, telepati. Je to veľké, je to hlučné, je to zábavné, je to zvrátené a nečakane krvavé.

Dredd a Batman sú samozrejme kladné postavy, takže v crossovere sú spojencami, ale i tak to medzi nimi brutálne iskrí a (najmä zo začiatku) si pochopiteľne nájdu plno dôvodov dať si navzájom po nenávisťou a hnevom skrivených držkách. Mimoriadne rozdielne svety v rámci možností realistického Gothamu a naopak úplne nerealistického sci-fi veľkomesta Mega-City 1 sa epicky zrážajú a prekvapivo to funguje hladko a konzistentne. Celkovo je komiks oveľa menšia „blbosť“, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Akcia strieda akciu a dynamická chémia medzi dvoma hrdinami nemá šancu nudiť.

Vari netreba pripomínať, že povaha oboch pánov je značným spôsobom výbušná. Stačí, aby ste im povedali, že bicykel nie je vybrané slovo, a už očervenejú a zatínajú päste. Knôt ich trpezlivosti je extrémne krátky, cca dva-tri centimetre. Vďaka tomu komiks napriek dĺžke nenudí, je zábavný a plný vnútornej dynamiky a napätia. Títo chlapi si jeden druhého ozaj zaslúžia.

Každý zo štvorice komiksov kreslil niekto iný. Prvý príbeh po výtvarnej stránke vari pripomína za vlasy (a kadečo iné) pritiahnutý štýl Franka Millera z Návratu Temného rytiera. Vyskytuje sa v ňom legendárna maniakálna kreatúra Sudca Smrť, ktorým sa o pár desaťročí neskôr zrejme inšpiroval Scott Snyder pri vytváraní Batmana, který se směje. Štýl Simona Bisleyho (Lobo, Sláine) sa vymyká realite, občas je neprehľadný, ale vyzerá to tak, ako keby šlo o zámer a nie chybu. Keďže každý príbeh robil niekto iný, výsledkom je vítaná všehochuť. Po zbežnom prelistovaní hneď pochopíte, že sa tu stretlo viacero radikálne odlišných štýlov. Vôbec to nevadí, skôr naopak, aspoň je sranda a komiks vďaka tomu pôsobí živým, interaktívnym dojmom. Monotónnosť v žiadnom prípade nehrozí.

Pevná väzba s prebalom je síce krása, tentokrát ale absentujú bonusy. Nie je prítomné nič: úvodné slovo, skice ani alternatívne obálky. To je v edícii Legendy DC vcelku prekvapivé. Treba ale situáciu upokojiť konštatovaním, že verejnosť dostane masívnych 256 strán nadupanej „špinavej“ akcie, takže by si absenciu obľúbených bonusov možno ani nevšimla, nebyť nášho upozornenia. Vinou tohto odvážneho činu hraničiaceho s pokusom o harakiri recenzent každú chvíľu očakáva drsnú návštevu.

Moment, nepočuli ste práve aj vy jemné, nežné „ťuk-ťuk“ na dvere?

Hodnotenie: 80 %

Komiks Batman/Soudce Dredd si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman/Soudce Dredd (orig.: The Batman/Judge Dredd Collection)
Autori: John Wagner, Alan Grant
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Simon Bisley, Jason Brashill, Carl Critchlow, Glenn Fabry, Cam Kennedy, Jim Murray, Dermot Power
Jazyk: český
Preklad: Ľudovít Plata
Počet strán: 256
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–445–0


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


28. decembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií