Predstavujeme – Michal Ivan: Beštie a bojovníci

Beštie a bojovníci - obálka
M. Ivan - Báthory
M. Ivan - Bohatier
M. Ivan - Čas hrdinov II
M. Ivan - Černokňažník - Vládca vlkov
M. Ivan - Paizo - Angel

Počas Bibliotéky, v rámci programu FantáziaFESTu 2019, sa bude konať predstavenie unikátnej knihy – výberu z ilustrácií slovenského výtvarníka Michala Ivana, ktorý je fanúšikom fantastiky známy predovšetkým ako autor obálok a ilustrácií. Jeho jedinečná publikácia má názov Beštie a bojovníci a vychádza vo vydavateľstve Artis Omnis. Krst knihy je naplánovaný na sobotu 9. novembra 2019 o 14:15 a krstným otcom nebude nikto iný ako spisovateľ Juraj Červenák.


Anotácia

Reprezentatívny artbook známeho slovenského sci-fi a fantasy výtvarníka a ilustrátora Michala Ivana prináša výber z jeho bohatej a všestrannej tvorby.

Okrem ilustrácií a obálok kníh domácich autorov, najmä Juraja Červenáka (knižné série Bohatier, Černokňažník/Čierny Rogan, Báthory), našiel uplatnenie najmä v hernom priemysle. Jeho výtvarné návrhy sa objavili v legendárnej hernej sérii World of Warcraft spoločnosti Blizzard Entertainment, takisto v úspešných Heroes of Might & Magic, okrem toho maľoval návrhy pre firmy Ubisoft, Square Enix či Riot Games.

Komiksové obálky vytvoril napríklad pre kultové vydavateľstvo Top Cow a k jeho posledným prácam patria aj obaly pre stolové hry Star Wars: Imperial Assault a Marvel Champions. Komerčné práce sú v tomto výbere doplnené voľnejšími ilustráciami, z ktorých viaceré neboli nikdy publikované.


Ukážka z knihy je vybratá z úvodného slova Juraja Červenáka

Michalov talent nie je jediným dôvodom, prečo sa tak výrazne presadil vo svojom odbore. Za jeho úspechom stojí pracovitosť, trpezlivosť a schopnosť ísť si za svojím cieľom. Hádam ešte dôležitejšou vlastnosťou je jeho pokora a až fanatická snaha neustále sa zlepšovať a skúšať nové postupy. Napriek tomu, že pracuje pre svetovú špičku, stále je ochotný vypočuť si radu či pripomienku, prijať kritický názor a zohľadniť videnie hoci aj úplne amatérskeho oka. Neustále testuje moderné techniky a výtvarnícke triky, neustrnul v jednom štýle, ako sa to stalo mnohým výtvarníkom, ale dokáže prekvapiť prácami, aké doteraz neskúšal a ani jeho fanúšikovia by v nich nespoznali ruku osvedčeného autora. Občas príde s dokonale realistickou maľbou, inokedy nás uchváti komiksovou rozšafnosťou. Niekedy prinesie ponurú atmosféru zahalenú v mrazivých odtieňoch, inokedy nám odpáli do tváre explóziu farieb. Michal Ivan nestojí na mieste, stále sa rozvíja a dúfajme, že nás v budúcnosti ešte mnohokrát prekvapí a oslní.

Knihu Beštie a bojovníci si môžete objednať napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi

Michal Ivan (1982) sa od roku 2003 profesionálne venuje ilustrácii. Počas štúdia priemyselného dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave začal tvoriť návrhy postáv a ilustrácie pre počítačové hry. Po viac ako trojročnom vývoji ambiciózneho slovenského projektu, ktorý však nikdy nebol dokončený, začal pracovať pre zahraničný trh. Spolupracoval na projektoch pre veľké herné firmy: Ubisoft, Square Enix, Blizzard a Riot Games. Jeho tvorbu ste mohli vidieť v tituloch ako: World of Warcraft TCG, Might and Magic Heroes IV alebo League of Legends, ktorá má viac ako 100 miliónov aktívnych hráčov a je jedna z najväčších hier na svete.

Okrem videohier sa Michal venuje aj tvorbe ilustrácií pre knihy a stolové hry. Na Slovensku sú najviac známe jeho obálky kníh spisovateľa Juraja Červenáka. Pre americký trh vytvoril množstvo ilustrácii pre hru na hrdinov Pathfinder od vydavateľstva Paizo, ale aj obrázky na obaly stolových hier zo sveta Star Wars a Marvel. Jeho práce boli vybrané do množstva zborníkov a časopisov vychádzajúcich vo Veľkej Británii, USA, ale aj v Číne. Dnes pracuje pre berlínske štúdio SIXMOREVODKA na novej hre pre Riot Games. Vo voľnom čase stále tvorí ilustrácie pre menšie projekty.

Žije so svojou ženou a dvoma deťmi v Bratislave.


Podrobnosti o knihe

Beštie a bojovníci
Výber z ilustrácií
Autor: Michal Ivan
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2019
Počet strán: 144
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–8201–062–9


Súvisiace linky

Pozvánka: FantáziaFEST 2019

Ukážky z knihy Čas hrdinov II – nová slovenská fantasy

Čas hrdinov a Zlato Arkony v STV

Fantasy sériu Bohatier od Juraja Červenáka uzatvára Biela veža

Krst a autogramiáda – Juraj Červenák: Černokňažník

Pozvánka na krst knihy Vojna s besmi

Krv, oheň a knihy: Černokňažník

Recenzia – Juraj Červenák: Dračia cárovná

Ukážka z knihy Juraja Červenáka Prízraky na Devíne


24. októbra 2019
Fandom SK - PR