Filmový King, 3. časť: Od Mačacieho oka po To

Mačacie oko
Vzbura strojov
Stoj pri mne
Bežiaci muž
Cintorin zvieratiek
To

V seriáli o sfilmovaných dielach kráľa hororu Stephena Kinga pokračujeme dnes treťou časťou.


Mačacie oko, 1985

Rok po Podpaľačke sa Drew Barrymore objavila v druhej (a poslednej) kingovke. Poviedkový film vychádza z trojice spisovateľových príbehov. V jednotlivých častiach uvidíte okrem Drew ešte Jamesa Woodsa alebo Charlesa S. Duttona (ktorý sa neskôr vrátil do filmových kingoviek Tajomným oknom). Niektoré príbehy sú napínavé, iné idú skôr do čiernej komédie a nechýba dokonca Cujovo cameo.



Vzbura strojov, 1986

Jeden z „tých“ bizarných, obskúrnych a absurdných filmov, na aké nezabudnete. Motorest so zákazníkmi a zamestnancami obkľúčia zabijacke autá a nastáva boj o život. WTF film sa podujal zrežírovať King osobne. Dodnes ide o jeho jediný režisérsky filmový pokus a vždy tvrdil, že to bolo peklo a najťažšie zarobené peniaze v jeho živote. Pán režisér neodolal a venoval sám sebe cameo hneď v úvode, kde exceluje ako týpek, ktorému bankomat vynadá do kreténov (!). Aj v neskoršom deji sa nachádza plno šialených nápadov (valec, raketomet, automat na plechovky), pod ktorých tlakom sa ocitá vtedajšia hviezdička Emilio Estevez. King má zjavne pre hororové autá slabosť (Christine, Cujo, Nepriestrelný Cadillac).

Poviedka bola sfilmovaná druhý raz o jedenásť rokov neskôr v kanadskej produkcii pod názvom Trucks.



Pri mne stoj!, 1986

Mnohí toto nostalgické chlapčenské dobrodružstvo z horúceho leta 1959, po ktorom už nič nebolo také, ako predtým, zbožňujú viac ako Shawshank, a to už je čo povedať. Krásna retro atmosféra, parádny scenár (nominovaný na Oscara), vynikajúci kasting. V detských rolách sa objavili Corey Feldman a River Phoenix, no zahanbiť sa nedali ani dospeláci, medzi ktorými spoznáte Richarda Dreyfussa, Kiefera Sutherlanda a Johna Cusacka. Ten sa neskôr objavil vo viacerých ďalších kingovkách (Izba 1408, Cell).

Ani režisér Rob Reiner neodolal a neskôr nakrútil takmer dokonalú kingovku, mrazivý triler o Misery. Scény so srnou, pijavicami alebo konfliktom nad mŕtvolou vo vás zanechajú silný dojem. Výborný je však i útek pred vlakom a veľmi smutná bodka, ktorý vysvetľuje, ako išiel život jednotlivých hrdinov v najbližších rokoch. Taký je život. „Boli sme preč len dva dni, ale mesto nám zrazu pripadalo menšie.“



Bežiaci muž, 1987

Toto nenapísal King, ale Bachman. Bachman nie je len Kingov pseudonym. Je to niečo viac. Je to spisovateľ s úplne odlišným štýlom písania. Bežiaci muž pojednáva o krutej reality šou. Jej účastníci sa pohybujú v meste, kde ich prenasledujú najatí zabijaci a do lovu sa zapájajú aj civili.

Film nemá s knihou skoro nič spoločné. Hrdinom nie je vyziabnutý chudáčisko, ktorý to robí pre svoju chorú dcéru a uniká cez normálne mesto, ale nezavražditeľný titan Arnold Schwarzenegger, pohybujúci sa v bizarných futuristických kulisách štúdia postavených špeciálne pre tento program. Absolútne sa zmenili nielen postavy a zápletka, ale i záver. Niektorí na film z nostalgie nedajú dopustiť, ale inak ide o príšernosť najhrubšieho zrna. Režisér neskôr nakrútil krasokorčuliarsky gýč Ľadové ostrie a scenár napísal autor Komanda, takže asi tak.

Po Arnoldovom boku „excelujú“ osobnosti typu Yapheta Kotta (nič proti, vo Votrelcovi bol super), Jesseho Venturu (z Predátora), Marie Conchity Alonso (ktorá síce vynechala prvého Predátora, zato stihla druhého) a Arnieho starého kamoša Svena-Oleho Thorsena. Čudujem sa, že sa King nezabil, keď to videl. Myslím, že nič nepokazím vyhlásením, že ide o jeden z najhorších Arnoldových filmov z 80. rokov. Bachman/King neodolal a neskôr sa k reality šou vrátil (Dlhý pochod, dodnes nebol sfilmovaný).



Cintorín domácich zvierat, 1989

Ide o jeden z najdesivejších románov Stephena Kinga, čo sa však nedá povedať o filme. Scenár (od Kinga osobne) musel byť značne osekaný. Režisérka Mary Lambert napriek tomu odviedla celkom dobrú prácu. Vyvolala v divákovej duši nepokoj mrazivým lesným cintorínom, kam deti odnepamäti pochovávali mŕtve zvieratá. Ešte hlbšie v lesoch sa nachádza prastaré indiánske pohrebisko, kde je pôda tvrdá a kamenistá ako srdce muža. A rozhodne, rozhodne, rozhodne do nej nesmiete nič mŕtve zakopať.

Filmu okrem dosť veľkých zmien oproti knižnej predlohe (recenzia audioknihy) podráža nohy nesympatický kasting. Naopak, pozitívom je temná výprava, atmosféra a King v cameu kňaza.

V roku 1992 sa Mary nechala nahovoriť na pokračovanie. Nieslo sa v humornejšom tóne a zahrali si v ňom Edward Furlong, Anthony Edwards a Clancy Brown (neskôr sa do univerza Stephena Kinga vrátil ako megadrsný shawshanský bachar Hadley). Tento rok sme sa dočkali nového spracovania s Jasonom Clarkeom a Johnom Lithgowom, o ktorom ešte bude reč neskôr.



To, 1990

A sme v 90. rokoch. Režisér Tommy Lee Wallace (rozporuplný Halloween III) do postavy klauna Pennywisea nezabudnuteľne obsadil Tima Curryho. Televízne spracovanie si síce mohlo dovoliť na tie časy luxus v podobe nadštandardnej minutáže, ale treba povedať, že hoci tri hodiny boli dosť, na taký rozsiahly román to bolo stále málo. Dať do jedného celovečeráku detskú i dospelú časť pripomínalo umeleckú samovraždu. Ale minimálne vydarený detský kasting (s dospelými je to podstatne horšie) a nezameniteľný Curry sa vydarili.

Badateľný je nedostatočný rozpočet, vinou ktorého film pôsobí lacno a béčkarsky. Preč museli ísť nielen škandalózne pornovsuvky z literárnej predlohy, ale tiež pôsobivé retrospektívy ohľadom vyčíňania klauna v minulosti mestečka Derry. King klaunov preslávil a urobil z nich žiadaný hororový artikel (napr. Clown, 2014; Dom tisícky mŕtvol, 2003). V rokoch 2017 sme sa dočkali nového spracovania knihy, ku ktorému tento rok pribudlo pokračovanie. O oboch ešte bude reč.


Pokračovanie na budúci týždeň.


Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


26. júna 2019
Ivan Kučera