Víťaz súťaže Ohnivé pero - jeseň 2023

ohnive pero

Tohoročné jesenné kolo súťaže Ohnivé pero 2023, ktoré je už 33. v poradí, s predstavovaním súťažných poviedok skončilo. Napriek zmene systému hodnotenia sme zníženie počtu súťažiacich nezaznamenali, od septembra 2023 bolo našom webe prezentovaných 40 poviedok. Čo sa týka žánrov, ani v tomto kole neprevažoval žiaden – scifi, fantasy a horor boli zastúpené pomerne rovnako a v hojnej časti poviedok sa prelínalo viacero subžánrov. V mene autorov ďakujem všetkým čitateľom za ich priazeň a konštruktívne komentáre k súťažným textom.

Na rozdiel od predchádzajúcich kôl súťaže, počnúc týmto kolom poradie na prvých troch miestach určila porota v zložení: Alexandra Pavelková – gestorka a organizátorka súťaže, Rastislav Weber – literárny kritik a webmaster Fandom.sk a recenzentka Martina Urbanová.


A kto vyhral?

Víťazom aktuálneho kola súťaže Ohnivé pero – jeseň 2023 sa stáva František Škoda, ktorý súťažil s tragikomickou poviedkou Zbojnícka morálka.

Druhé miesto obsadila Veronika Wan vycibrenou fantasy Zvukomaľba.

Tretie miesto získal Dan Hák s poetickou scifi Na povel.


Autor víťaznej poviedky získava tri knihy a diplom, autor poviedky na 2. mieste získava okrem diplomu dve knihy a autor poviedky na 3. mieste diplom a knihu. Knihy do súťaže poskytli naši sponzori – vydavateľstvo Artis Omnis, Tatran, Ikar, Vydavateľstvo spolku slovenských spisovateľov, Fantom Print a ďalší.

Odovzdanie cien dohodneme s ocenenými autormi v najbližších dňoch.

Všetkým srdečne gratulujeme a ostatným prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže Ohnivé pero.


Najbližšie kolo Ohnivého pera – jar 2024 začína vo februári 2024. Autori môžu využiť súťažné prázdniny cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .docx alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@fandom.sk. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero. Tí, pre ktorých to nie je samozrejmosťou, by sa mali v e-maili pokúsiť zmysluplne formulovať, prečo nám text posielajú. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (názov musí byť aj priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Súťažiacim odporúčame vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero, kde nájdete aj prehľad doterajších víťazov súťaže. Odporúča sa autorom vynechať z textu grafické barličky, ako sú kurzíva či bold, pretože kto nedokáže osobu, čin či jav zvýrazniť jazykovými prostriedkami, tomu už finty s písmom nepomôžu. Naopak, pomôcť by mohol tento zoznam najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťajú autori súťažných poviedok.

Želáme autorom mnoho tvorivých myšlienok a trpezlivosti pri zavŕšení ich diel.

Zároveň ďakujeme čitateľom za doterajšiu priazeň a v Ohnivom pere sa stretneme zasa na jar.


Aktuálne novinky zo sútaže sa môžete dozvedieť aj na facebookovskej stránke súťaže Ohnivé pero.

Alexandra Pavelková
gestorka súťaže



Píšte ako profesionál! Štylistický editor Umberto vám pomôže víťaziť v súťažiach.


18. decembra 2023
Alexandra Pavelková