Víťaz súťaže Ohnivé pero Q1 2012

Literárna súťaž

Vysvedčenia sú rozdané, na zadok nalátané, tí lepší si vyslúžili sladkosti či výbavu na prázdniny a tí, ktorí majú na to čas, sa už opaľujú pri vode alebo v lesných húštinách pátrajú po tajomstvách prírody. K všetkým tým očakávaniam pridávame aj my svoju trošku: Víťaza prvého kola súťaže amatérskych mikropoviedok žánru fantastiky – Ohnivé pero 2012. A verili by ste, že toto kolo bolo už jubilejné – desiate?


Do tohto kola sa zapojilo 25 poviedok. Počas celého hlasovania suverénne viedla jedna poviedka, až v posledných dňoch ju dotiahli dve poviedky od jedného autora. V sobotu pred skončením hlasovania ste zrejme kvôli horúčavám zasadli k počítaču a na poslednú chvíľu rozhádzali skóre na druhej a tretej priečke. Nakoniec zostalo pozoruhodne veľa poviedok bez akéhokoľvek bodového ohodnotenia, čo svedčí o čestnom prístupe autorov, ktorí nehlasovali sami za seba a nechali radšej rozhodnúť čitateľov.

Víťazom prvého kola Ohnivého pera 2012 sa teda s počtom 31 bodov stáva večný „druhák“ našej súťaže, Dodo Hanes s poviedkou Reality šou. Víťaz získava od redakcie Fandom SK kolekciu kníh z vydavateľstiev FantomPrint, Grada, Epocha a CREW.

Ako vidíme v tabuľke, za Dodom Hanesom sa poradie pozoruhodne rozostrilo. Druhé miesto s počtom 22 bodov získala kontroverzná poviedka tiež nášho vytrvalca Marka E. Pochu Vec pod posteľou. Tretie miesto so 14 bodmi patrí spoločne dvom autorom: Robovi Hricovi s experimentálnym dielkom Nanebo(ne)vzala a Markovi E. Pochovi a jeho ďalšej súťažnej poviedke Vec v studni. Všetkým srdečne gratulujeme!

OP q1 2012 - tabuľka

Aj ďalšie poviedky v tabuľke ukazujú, že čitatelia inklinovali tentokrát skôr k hororovému žánru. Poviedky s nižším počtom hlasov s ohľadom na sebavedomie ich autorov neuverejňujeme. Tak isto neprezradíme ani tie poviedky, ktoré v súťaži nezískali ani jeden hlas. Žiadnemu z autorov, ktorí ostali „pod čiarou“ totiž nezaškodí, ak sa zamyslí nad tým, čo urobil zle, a v budúcnosti sa pokúsi byť lepším.

Ako sme sľúbili, cenu si odnesie aj jeden z hlasujúcich. Knihu od redakcie denníka Fandom SK dostane Richard ZamecBratislavy a pokiaľ napísal do hlasovacieho formulára správnu adresu, odmena mu príde poštou o pár dní. Gratulujeme.

Ďakujeme všetkým súťažiacim, hlasujúcim a čitateľom súťaže Ohnivé pero i nášho webu za ich priazeň a želáme samé dobré poviedky i v budúcnosti.

Najbližšie kolo Ohnivého pera Q2 2012 začína v septembri. Autori môžu tento čas využiť cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .word na adresu alexandra.pavelkova@gmail.com. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero a v e-maili sa pokúsia zmysluplne použiť pár zázračných slovíčok, ktoré ich kedysi dávno naučila mama. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Pre istotu môžu nádejní súťažiaci vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Želáme im veľa tvorivých myšlienok, trpezlivosti a odvahy pri zavŕšení ich diel.


2. júla 2012
Alexandra Pavelková