Retro: Vesmírna pechota 2

Starship Troopers 2

Chrobač sa vracia. Tentokrát skôr na hororovú než akčnú strunu.

U nás šla Hviezdna pechota 2 rovno na video. Keď som ju videl prvý raz, bol som sklamaný, pohoršený a škaredo som nadával. Tvrdil som, že také odpadové pokračovanie si výborná Verhoevenova jednotka nezaslúžila.

V skutočnosti to ale vôbec nie je až také zlé. Vlastne dokonca musím trochu zahanbene skonštatovať, že typom scenára je mi toto fajn béčko s odstupom rokov dokonca o dosť bližšie než legendárny prvý diel! Kým ten ponúkal viacero vecí, ktoré boli dobre urobené, ale predsa len išli mimo môj radar, dvojka je presne moja šálka kávy. Temný, komorný sci-fi horor s pekelne silnou atmosférou geniálnej obrnenej veže uprostred mimozemskej planéty obývanej tisíckami monštier. Vo veži sa krčí komando vojakov, ktoré je špičkovo vycvičené a vyzbrojené a veža je relatívne nedobytná, no stále je to také, ako keď máte pancierovú päsť a unáša vás rozbúrené more. Je vám to jednoducho na dve veci.

Ťažko sa dá vysvetliť, prečo sa úspešná jednotka dočkala dvojky až sedem rokov po svojej premiére. Navyše dvojky, od ktorej zjavne od samého začiatku nikto nič nečakal. Tá sa totiž úplne odvrátila od „zábavného“ ducha jednotky. Namiesto toho sa priklonila k temnému, nechutnému hororu. Rozpočet klesol – a teraz sa držte –, zo 105 miliónov (jednotka) na (chvíľa hrobového ticha) sedem. Sedem!

Nižší rozpočet sa však na výsledku prekvapivo príliš neprejavil. Jasné, scén s chrobákmi je tu oveľa menej ako v jednotke. Ale určite tu sú, hoci faktom je, že „klasických“ chrobákov máme len na začiatku a na konci a potom sa sústredíme na nový druh. Na parazitov prenikajúcich do mozgu človeka, ktorí z neho robia svoju bábku. Masky a triky sú skutočne odporné, nechutné, rozčvachtané. Ale tak to s infekčnými sci-fi horormi chodí. Vidno, že ide o film od trikára. Hviezdna pechota 2 je režijným debutom špičkového maskéra a experta na efekty Phila Tippetta, ktorý mal prsty v hitoch Indiana Jones a Chrám skazy, Jurský park alebo Star Wars epizódy IV a V (a vizuálne sa podieľal aj na prvej Vesmírnej pechote).

Menší rozpočet poznať na menej náročnom kastingu, ale nie je to žiadna katastrofa. Hlavnú rolu dostal Richard Burgi, ktorý je sympaťák. Šťavnato si to užíva aj plešatý generál Ed Lauter (Cujo). Zaujímavosťou je, že rolu drsnej seržantky si zahrala Brenda Strong, ktorá hrala aj v prvej časti, ale úplne inú postavu (kapitánku vesmírnej lode), ktorá navyše v priebehu prvého filmu zomrela.


Hviezdna pechota 2 (orig.: Starship Troopers 2: Hero of the Federation)
Žáner: horor, sci-fi, akčný
Výroba: USA, 2004, 88 min.
Réžia: Phil Tippett
Hrajú: Richard Burgi, Kelly Carlson, Sandrine Holt, Ed Quinn, Ed Lauter a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiaci link

Retro: Vesmírna pechota


27. marca 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií