Retro: Resident Evil

Resident evil

Idú po vás a neprestanú skôr, kým vás nezožerú.

Dnes, v ére úspešných zombie seriálov a filmov, sa to môže stať neuveriteľné, ale boli časy, keď sa im príliš nedarilo a nikto na ne nechcel chodiť do kina. Tá doba temna nesie názov 90. roky. Sem-tam niečo vzniklo, ale nebolo to úspešné a ani dobré (Návrat živej smrti 3), česť výnimkám (Saviniho Noc oživených mŕtvol).

Situácia sa zlomila začiatkom 21. storočia, kedy sa do popredia dostali správy o pripravovanej filmovej adaptácii populárnej hororovej zombie počítačovej série Resident Evil. Pôvodne sa jej mal chopiť filmový otec zombies – legenda menom George A. Romero, ktorý natáčal zombícke horory už v 60. rokoch. Napokon však od projektu odstúpil a nahradil ho Paul W. S. Anderson (Mortal Kombat, Horizont udalosti).

Dobrou voľbou sa ukázalo obsadenie nie úplne netalentovanej fešandy Milly Jovovich. Ukrajinská modelka s pár hereckými skúsenosťami (Návrat do Modrej lagúny, Bessonova Johanka z Arku a Piaty element) si ako odvážna hlavná hrdinka trpiaca amnéziou získala naše sympatie. Je akčná, ale zostáva uveriteľne ženskou. S režisérom si padla do nôty a nielenže spolu splodili množstvo pokračovaní, ale i dve deti v rámci manželstva, ktoré sa začalo v roku 2009.

Z ďalších postáv si nájdete favorita možno v podobe drsnej bitkárky Michelle Rodriguez z Rýchlo a zbesilo (ktorá ale cedí také namachrované hlášky, že by to bolo príliš kruté aj na Joea Hallenbecka) a možno v podobe chladnokrvného profesionálneho veliteľa tímu Colina Salmona (pravá ruka M z bondoviek), ktorý má super kondičku, ale bohužiaľ nie je Superman.

Resident Evil osloví vynikajúcim prostredím, v ktorom sa odohráva dej. Gigantický podzemný Úľ plný ubikácií, ošarpaných tunelov, tesných šácht, rozblikaných počítačových stredísk, špičkovo vybavených laboratórií a obrovských skladových priestorov si doslova koleduje o horor. A hoci nejde o jatky, ktoré by šokovali, treba priznať, že úplne nekrvavé to rozhodne nie je. Minimálne v geniálnej scéne s laserom, určite jednej z najobľúbenejších pasáží z celej série. Zaujímavé je, že nejde o ktovieako akčný film. Čistej akcie je tu pomerne málo a nie je zvládnutá úplne presvedčivo. Väčšinou v nej znie brutálna hlučná hudba, ale priamo pred kamerou sa toho paradoxne v tej chvíli veľa nedeje.

Nájdete tu veľa atrakcií, akou je výťah, laserová chodba, utopenci alebo dokonca zombie psy, čo sa naozaj nevidí často. Výborným magnetom je aj finálny cliffhanger, ktorý bohužiaľ, čo sme skutočne nečakali ani v najhoršom sne, vyústil do príšernej dvojky.

Na jednotke je fajn, že sa drží pri zemi. Je komorná a rieši hlavne stret zombíkov a nenakazených. Akonáhle sa do toho v nasledujúcich častiach zaplietli rôzne nové monštrá, nezombie príšery, mutanti a prekombinované plány firmy Umbrella (a pred atmosférou a hororom sa začali uprednostňovať triky a akcia), už to nebolo ono. Snáď s výnimkou púštnej trojky. Zatiaľ posledného hraného (v poradí šiesteho) dielu sme sa dočkali v roku 2016.


Resident Evil (orig.: Resident Evil)
Žáner: horor, akčný, sci-fi
Výroba: USA, Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, 2002, 100 min.
Réžia: Paul W.S. Anderson
Hrajú: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Colin Salmon a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiaci link

Recenzia: Resident evil


10. januára 2020
Ivan Kučera